Ετικέτες

22.10.20

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων23 Οκτωβρίου


Μετά τον προοιμιακό (ψαλ. 103) στιχολογούμε την α΄ στάση του 1ου καθίσματος του ψαλτηρίου (ψαλ. 1-3) [παραλείπεται στις περισσότερες ενορίες] και ακολουθούν τα κεκραγάρια με τα στιχηρά και τα τρία στιχηρά προσόμοια (δύο φορές το καθένα), δοξαστικό, θεοτοκίο, φως ιλαρόν..., προκείμενον, (αναγνώσματα από καθολική επιστολή Ιακώβου: περιέχονται στον παραπάνω σύνδεσμο: α΄1-18, β΄1-13, γ΄11-δ΄6), καταξίωσον..., (λιτή-αρτοκλασία σε ενορίες), εις τον στίχον στιχηρά του Αγίου, δοξαστικό, θεοτοκίο, τρισάγιο, απολυτίκιο, θεοτοκίο και απόλυση.Μην παραλείψετε να διαβάσετε τη σύντομη αλλά πολύ περιεκτική και ψυχωφελή καθολική επιστολή Ιακώβου:


Βιογραφία

Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, γι' αυτό ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου. Η συγγενική του, όμως, σχέση με τον Κύριο δεν είναι ομόφωνα καθορισμένη. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων και είναι αυτός που έγραψε την πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας.προσθήκη ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": σε πολλές ενορίες τελείται η θ. λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου μια ή δυο φορές το χρόνο είτε ανήμερα της εορτής είτε κάποια από τις κοντινές Κυριακές. Μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ ή να την παρακολουθήσετε παρακάτω. Κάποιοι διαφωνούν με την τέλεση αυτής της λειτουργίας, κάποιοι άλλοι όχι.

Ο Ιάκωβος, λοιπόν, ποίμανε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων με δικαιοσύνη, με γενναία στοργή και στερεότητα στην πίστη. Αυτό όμως, εξήγειρε τη μοχθηρία και την κακουργία των Ιουδαίων. Αφού τον έπιασαν, τον έριξαν πάνω από το πτερύγιο του Ναού, και ενώ ακόμα ήταν ζωντανός, τον αποτελείωσαν με άγριο κτύπημα ροπάλου στο κεφάλι.

Έργο του Ιακώβου είναι και η Καθολική Επιστολή του στην Καινή Διαθήκη, στην οποία να τι μας συμβουλεύει, σχετικά με το πως πρέπει να χειριζόμαστε το λόγο του Θεού: «Γίνεσθε ποιηταὶ λόγου καὶ μὴ μόνον ἀκροαταί, παραλογιζόμενοι ἑαυτούς» (Επιστολή Ιακώβου, α' 22). Δηλαδή να γίνεσθε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του Θεού και όχι μόνο ακροατές. Και να μη ξεγελάτε τον εαυτό σας, με την ιδέα ότι είναι αρκετό και μόνον να ακούει κανείς το λόγο.

Τέλος, η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, φέρεται και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του μνήστορος, συνοδευόμενη με το ακόλουθο δίστιχο: «Σὺ τέκτονος παῖς, ἀλλ᾿ ἀδελφὸς Κυρίου, τοῦ πάντα τεκτήναντος, ἐν λόγῳ, μάκαρ». Τελείται δε αύτω η Σύναξις εν τω σεπτώ αυτού Ναώ το όντι ένδοθεν της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Χαλκοπρατείοις.


Άλλοι Άγιοι που τιμώνται την 23η Οκτωβρίου

Την ίδια ημέρα τιμώνται πολλοί άλλοι Άγιοι στοιχεία της βιογραφίας των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.