Ετικέτες

13.11.19

Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος ΝεομάρτυραςΗ ιστορία του Αγίου Κωνσταντίνου μου θυμίζει και το παράδειγμα του Αγίου Ηλία Αρδούνη (του κουρέα), που εορτάζει στις 31 Ιανουαρίου. Ας παίρνουμε θάρρος από την ζωή των Αγίων μας και ας γίνουμε μιμητές τους, όπως και αυτοί έγιναν μιμητές του Κυρίου μας. Η πτώση μας όσο μεγάλη και να είναι ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει την ευσπλαχνία του Θεού μας. Όπως διαβάζουμε και στον 20ο οίκο των Χαιρετισμών προς τη Θεοτόκο

 μνος πας, ττται, συνεκτενεσθαι σπεδων, τ πλθει τν πολλν οκτιρμν σου· σαρθμους γρ τ ψμμ δς, ν προσφρωμν σοι, Βασιλε γιε, οδν τελομεν ξιον, ν δδωκας μν, τος σο βοσιν·“Aλληλούια”.

μετάφραση
Κάθε ύμνος μας χάνει, προσπαθώντας να συναγωνιστεί με το πλήθος των πολλών οικτιρμών Σου. Ακόμα κι αν οι ωδές που θα Σου προσφέρουμε, Άγιε Βασιλέα, είναι ίσες με τους κόκκους άμμου της θαλάσσης, τίποτε άξιο δεν κάνουμε απέναντι Σου, διότι πολύ περισσότερες είναι οι ευεργεσίες Σου σε μας, που Σου φωνάζουμε “Aλληλούια”.


Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα.Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από 'κει στο Άγιον Όρος.

Στην Μονή Ιβήρων, προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ.

Σήμερα, στη γενέτειρα του την Ύδρα, υπάρχει λαμπρότατος Ναός στο όνομα του, όπου βρίσκεται και το ιερό του λείψανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.