Ετικέτες

21.11.19

Δραματικό SOS από τους κατοίκους στο Καστελόριζο και θέμα εθνικής ασφάλειας


Δραματικό SOS από τους κατοίκους και θέμα εθνικής ασφάλειας, καθώς ακόμη και εκκλησίες έχουν καταληφθεί από μετανάστες. Απελπισμένοι και εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι στο Καστελόριζο, όπου οι διαρρήξεις και οι καταλήψεις κτιρίων από πρόσφυγες και μετανάστες είναι συνεχείς. Ακόμα και εισβολές σε εκκλησίες κάνουν με σκοπό την εύρεση καταλύματος, αφού δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές φιλοξενίας.

Οι κάτοικοι του νησιού στέλνουν δραματικό SOS και ζητούν άμεσα την κρατική παρέμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καθημερινής πλέον άφιξης μεταναστών και προσφύγων.

Η περιοχή όχι μόνο δεν είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τα αναρίθμητα αυτά κύματα, αλλά δημιουργείται και πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του νησιού και των συνεχών απειλών και αμφισβητήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιδήμαρχος του νησιού Στράτος Αμύγδαλος, έχουν καταγραφεί περιστατικά διάρρηξης σπιτιών, που τείνουν να προκαλούν αισθήματα φόβου στους κατοίκους για την επόμενη μέρα.

Ανησυχητική εξίσου ήταν η εισβολή σε ξενοδοχείο που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους να το χρησιμοποιήσουν ως κατάλυμα.

Ορισμένοι δε, κατά την αναζήτηση καταφυγίου εισήλθαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τον αντιδήμαρχο να επισημαίνει ότι τέτοια φαινόμενα έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Δύσκολος χειμώνας

Ακόμη, αναφέρει ότι η παρουσία ανήλικων παιδιών ανάμεσά τους τούς ωθεί ακόμα περισσότερο στην κατάληψη ημιτελών ή εγκαταλειμμένων κτιρίων με σκοπό την προστασία τους από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, ενώ προμηνύει τον ερχομό ενός δύσκολου χειμώνα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει υποτυπώδης και όχι αποτελεσματική κρατική παρέμβαση.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια συνοδεύονται από υποσχέσεις από την πλευρά των Τούρκων, δηλώνει ο αντιδήμαρχος, που σε καμία περίπτωση δεν πραγματοποιούνται κατά την είσοδό τους στο νησί. Μοναδική τους ενασχόληση είναι η περιπλάνηση στους δρόμους του Καστελόριζου έως ότου δρομολογηθεί η μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ καταγγέλλει πως οι μεταφορές πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες, ενδεχομένως και ανά 20 ημέρες, με τους μισούς να παραμένουν στο νησί για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να αποχωρούν με το πλοίο της γραμμής, διαφορετικά η αδυναμία των τοπικών Αρχών να τους παρέχει ιατρική περίθαλψη θα αφήσει εκτεθειμένους και εκείνους και τους κατοίκους, αντίστοιχα.

Τέλος, επισημαίνει ότι σε κανέναν, ντόπιο ή φιλοξενούμενο, δεν αξίζουν τέτοιες συνθήκες και πως το Καστελόριζο πολλάκις στο παρελθόν έχει αποδείξει πόσο ευαισθητοποιημένο είναι μέσα από τις δράσεις του. Ο συνωστισμός, όμως, δεν συνιστά πρόβλημα που μπορεί να λύσει η δημοτική Αρχή, για τον λόγο αυτόν ο αντιδήμαρχος κάνει έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.