Ετικέτες

26.12.19

Η Ύπαρξη του Θεού

Αποτέλεσμα εικόνας για θεός
1. Πιστεύω εις ένα Θεόν.
Μαρτυρίες για την ύπαρξη του Θεού.
Το σύμβολο της Πίστεως αρχίζει με τη φράση: "Πιστεύω εις έναν Θεόν". Η πρώτη και βασικότερη αλήθεια της πίστεως μας είναι ότι υπάρχει Θεός (βλ.Εβρ.11-16). Πως μπορούμε να βεβαιωθούμε για αυτό;
Τον Θεό κανείς δεν μπορεί να τον δει γιατί είναι πνεύμα (Ιω,4-24). Φανερώνεται όμως στον άνθρωπο με τα έργα του. Το πρώτο μέσο το οποίο ο Θεός φανερώνεται στους ανθρώπους είναι ο φυσικός κόσμος. Αυτό το απέραντο και θαυμαστό Σύμπαν που βλέπουμε γύρω μας, με τα δισεκατομμύρια άστρα και τους γαλαξίες, με την τάξι και την αρμονία που το χαρακτηρίζει, με τους καταπληκτικούς νόμους που το κυβερνούν η Γη με τις εκατοντάδες χιλιάδες είδη ζωντανών οργανισμών, καθένας από τους οποίους - και ιδιαιτέρως ο άνθρωπος - είναι ένα θαύμα ως προς την κατασκευή και τη λειτουργία, όλα αυτά μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πανσόφου και παντοδυνάμου Θεού που τα δημιούργησε (Σοφ.Σολ.13,5 πρβλ Ρωμ.1,20).
Και όπως ένα ζωγραφικό πίνακα κάποιος τον ζωγράφισε, η ένα ρολόι κάποιος το κατασκεύασε, έτσι και τον φυσικό κόσμο κάποιος τον έπλασε. Όποιος λέει και ο απ.Παύλος        " Κάθε σπίτι κατασκευάζεται από κάποιον τεχνίτη, και εκείνος που κατασκεύασε τα πάντα είναι ο Θεός" (Εβρ.3,4).
Την ύπαρξη του Θεού μαρτυρεί και η Ιστορία. Γενικά όλα τα έθνη και οι λαοί της γης, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη. όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει Θεός. Αυτή τη διαπίστωση εξέφρασε ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος με ένα μνημειώδες κείμενό του.
" Περιπλανώμενος στον κόσμο, μπορεί να βρεις πόλεις χωρίς τείχη, χωρίς γραφή, χωρίς άρχοντες, χωρίς σπίτια, χωρίς ιδιοκτησίες, πού δεν χρειάζονται νόμισμα, που δεν γνωρίζουν θέατρα και γυμναστήρια. Πάλι όμως χωρίς ιερά και Θεούς, που να μην αναπέμπει προσευχές... κανείς δεν υπήρξε ποτέ πού να είδε, ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ"(Ηθικά VI,2,173, Προς Κολιώτην). Τέλος, η πίστη στον Θεό βρίσκεται χαραγμένη βαθιά στην ψυχή κάθε ανθρώπου. Το βεβαιώνει η συνείδηση, η εσωτερική φωνή πού μας πληροφορεί ποίο είναι το καλό και ποιο το το κακό, και σαν ένας αόρατος Δικαστής κρίνει τις πράξεις μας. Το φανερώνουν και οι πόθοι τις καρδιάς μας, η οποία δεν ικανοποιείται με τα υλικά αγαθά και τις απολαύσεις, αλλά με την παρουσία του Θεού.


Αρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου

"Η Ορθόδοξη Πίστη Μας"
Εκδ. Κυπρής Κ και Σία Ο.Ε.
Επιλογή: Κατερίνα Ανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.