Ετικέτες

1.1.20

" ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"


                                 " ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"
με υγεία ( που είναι πολύτιμη, αλλά ευμετάβλητη κατά τον Πλούταρχο ), ειρήνη ,αγάπη και προκοπή. Το νέο έτος να εκπληρώσει όλες τις θεμιτές μας ελπίδες ( Οι ελπίδες είναι τα όνειρα που βλέπουν οι άνθρωποι ξυπνητοί κατά τον Πίνδαρο ), σε ατομικό, οικογενειακό και εθνικό επίπεδο.
Το τέλος του 2019 μας βρίσκει μπροστά σε δύσκολα προβλήματα, εθνικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά." Σταχυολογώντας" διάφορες ρήσεις που κατά καιρούς είχα διαβάσει, θα ήθελα να τις μοιρασθώ μαζί σας:
- Όπως η γη, όσο γόνιμη κι αν είναι, δεν μπορεί να παράγει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι το μυαλό του ανθρώπου δίχως εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Πλούταρχος ( αφιερωμένο σε όσους είναι οπαδοί της αμάθειας και της ισοπέδωσης του μελετηρού με τον φυγόπονο ).
- Πρέπει να βοηθούμε τους άπορους, όχι να ενισχύουμε τους άεργους. Σόλων ( αφιερωμένο σε όσους τάσσονται υπέρ της αλόγιστης αλληλεγγύης ).
-Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης. Όμηρος ( αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι δεν ερχόμαστε από πολύ μακριά).
-Ατίετον άπολιν ου σέβω: Δεν εκτιμώ και δεν λογαριάζω εκείνον που δεν έχει πατρίδα και τιμή. Αισχύλος ( αφιερωμένο σε όσους δεν μιλούν για πατρίδα, διότι έχουν μόνο γενέτειρα ).
-Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέν γένος πατέρων αισχυνέμεν: Πάντα να είσαι πρώτος και ανώτερος από τους άλλους και τη γενιά των προγόνων να μην ντροπιάζεις. Όμηρος ( αφιερωμένο σε όσους εξισώνουν την αριστεία με την ρετσινιά ).
- Τα χαρακτηριστικά των πολιτών που αποτελούν τον ίδιο λαό : Το όμαιμον, το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον και το ομότροπον . Ηρόδοτος ( αφιερωμένο από τον πατέρα της Ιστορίας, σε όσους προβληματίζονται με τις αλητείες του Ερντογάν σε συνδυασμό με το οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα ).
- Ο Θεός είναι ένας κύκλος, που το κέντρο του είναι παντού και η περιφέρειά του πουθενά. Εμπεδοκλής ( αφιερωμένο σε όσους δεν κατενόησαν την έννοια του Θεού ).
- Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι για την ανθρωπότητα η Ελλάς. Και αν από νέος είχα διαβάσει τα μεγάλα έργα των Αρχαίων Ελλήνων, δεν θα έγραφα ποτέ. Γκαίτε ( εις επίρρωσιν των όσων προαναφέρθηκαν ).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΔΗΣ
Καθηγητής Παιδιατρικής για την Ελληνική Ναύς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.