Ετικέτες

19.2.20

Αθλήτριες κατά τρανς που κερδίζουν γυναικείους αγώνες στο Κονέκτικατ

Οι δύο τρανς αθλήτριες (από αριστερά) που κερδίσαν τον γυναικείο αγώνα δρόμου
Τρεις νεαρές αθλήτριες στο Κονέκτικατ, η Selina Soule, η Chelsea Mitchell και η Alanna Smith, κατέθεσαν επίσημο αίτημα εναντίον απόφασης της Διασχολικής Αθλητικής Επιτροπής της πόλης τους, που επιτρέπει σε τρανς αθλήτριες (δηλ. βιολογικούς άνδρες) να αγωνίζονται στη γυναικεία κατηγορία. Το επιχείρημά τους είναι ότι η συμμετοχή των τρανς τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πλήττει την ισότητα ευκαιριών για της μη-τρανς αθλήτριες, αφού στην ουσία τις βάζει να ανταγωνίζονται με αγόρια, που έχουν εκ φύσεως ισχυρότερη σωματοδομή. «Σωματικά και πνευματικά γνωρίζαμε το αποτέλεσμα πριν αρχίσει ο αγώνας», δήλωσε η Alanna Smith. «Αυτή η βιολογική αδικία δεν παύει να υφίσταται εξαιτίας του τι πιστεύει κάποιος για την ταυτότητα του φύλου του. Όλα τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται επί ίσοις όροις». Η δικηγόρος τους υποστηρίζει ότι «Το να υποχρεώνονται τα κορίτσια να είναι θεατές στο ίδιο τους το άθλημα είναι αντίθετο με ομοσπονδιακό νόμο που προβλέπει ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό. […] Το να υποχρεώνονται να αγωνιστούν απέναντι σε αγόρια δεν είναι δίκαιο, καταστρέφει τα αθλητικά τους όνειρα».

Οι δύο τρανς αθλήτριες Andraya Yearwood και Terry Miller (οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου και είναι κανονικοί άνδρες αθλητές, παρά μόνο δηλώνουν ότι είναι γυναίκες και ότι βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης) ήρθαν πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα σε αγώνα ταχύτητας 55 μέτρων, ενώ έχουν κερδίσει συνολικά 15 τίτλους σε διάφορους αγώνες, που πριν κατείχαν 9 διαφορετικές αθλήτριες, έχουν σπάσει 17 ρεκόρ, που πριν ανήκαν σε 13 διαφορετικές αθλήτριες και έχουν 85 συμμετοχές σε 3 χρόνια, όπως επισημαίνει η ADF (Alliance Defending Freedom, Συμμαχία Υπεράσπισης της Ελευθερίας), συντηρητική οργάνωση που υπερασπίζεται τις αθλήτριες. Αντίθετα, η αριστερών πεποιθήσεων γνωστή ACLU (American Civil Liberties Union, Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών) στηρίζει τις τρανς αθλήτριες, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση του άρ. 9 του Κανονισμού, που επιτρέπει ελεύθερα τη συμμετοχή των τρανς, θα εισήγαγε διακρίσεις φύλου και θα απέκλειε τους τρανς από τη δημόσια ζωή. Η Εθνική Οργάνωση Γυναικών της Αμερικής (NOW, National Organisation of Women) αποφεύγει να πάρει θέση στο θέμα.
Το Κονέκτικατ είναι μία από τις 17 αμερικανικές πολιτείες που επιτρέπουν σε αθλητές που δηλώνουν τρανς να αγωνίζονται σε γυναικείες κατηγορίες χωρίς άλλη προϋπόθεση. Άλλες 20 πολιτείες δεν έχουν σχετική ρύθμιση, ενώ άλλες 8 είτε προβλέπουν ως φύλο μόνο το βιολογικό είτε θέτουν προϋποθέσεις, όπως την αλλαγή φύλου ή την προηγούμενη ορμονοθεραπεία. Την τελευταία πρακτική ακολουθεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που επιτρέπει πλέον σε άντρες να συμμετέχουν στη γυναικεία κατηγορία εφόσον δηλώνουν τρανς και έχουν ορισμένο ποσοστό τεστοστερόνης (χαμηλότερο από 10 nanomole ανά λίτρο). Ωστόσο επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των βιολογικών γυναικών και δημιουργεί πλεονέκτημα στις τρανς γυναίκες (https://jme.bmj.com/content/45/6/395), ενώ άλλη μελέτη έχει δείξει ότι, ακόμα και μετά από 1 χρόνο ορμονοθεραπεία, οι τρανς γυναίκες (βιολογικοί άνδρες) δεν είχαν καμία απώλεια σωματικής δύναμης (https://news.ki.se/new-study-on-changes-in-muscle-mass-and-strength-after-gender-affirming-treatment-may-have-an). Ακόμα και μετά την ορμονοθεραπεία, παράγοντες όπως η δύναμη του σκελετού και η λειτουργία της καρδιάς δεν επηρεάζονται από αυτήν.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.