Ετικέτες

6.3.20

ΚΟΙΜΉΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ.Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΈΝΩΝ


Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο “άγιος των φυλακών”, ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, φωτισμένη μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Εγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων». Εχει επισκεφτεί όλες τις ελληνικές φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Αλβανία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στη Μαδαγασκάρη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία κ.α.


Για το έργο του, βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας για υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φιλανθρωπίας.

Ο πατέρας Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος) γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.

Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων».
Εκοιμήθη σήμερα το πρωί, «ακριβώς 42 χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να απαλύνει τον πόνο των κρατουμένων», όπως σημειώνουν άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Η πρώτη επίσκεψη

Ηταν Κυριακή της Απόκρεω, 5 Μαρτίου 1978, όταν ο πατέρας Γερβάσιος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εμψυχώσει, να συμπαρασταθεί και να ενισχύσει υλικά και πνευματικά τους κρατουμένους. Από τότε έχουν ήδη συμπληρωθεί περισσότερα από 40 χρόνια προσφοράς της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά». Ο πατέρας Γερβάσιος, 87χρονος σήμερα, με τη μακριά λευκή γενειάδα είναι πλέον γνωστός σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας και σε πολλές του εξωτερικού. Αποκαλείται -κι όχι άδικα- «Αγιος των Φυλακών», καθώς έχει αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατουμένους καταβάλλοντας 5,5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δόθηκαν ως δωρεές από τους πιστούς. Οι κρατούμενοι, τους οποίους έχει βοηθήσει είχαν καταδικασθεί κυρίως σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων, παράνομη υλοτομία και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.30 πμ στην Αδελφότητα της Οσίας Ξένης στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.