Ετικέτες

28.4.23

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος, Αγία Κερκύρα η Μάρτυς και οι επτά άγιοι (πρώην ληστές).


Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος        
29 Απριλίου

Η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Επιλέγετε ημερομηνία 29/4
για εσπερινό και απόδειπνο (που τελούνται στις 28/4) 
και για μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες (που τελούνται στις 29/4) 

Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Πατάτε υποβολή

Οι Άγιοι Απόστολοι εκ των εβδομήκοντα Ιάσων και Σωσίπατρος ήταν μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Κατάγονταν από την Ταρσό και την Αχαΐα, αντίστοιχα, και κατέληξαν να λειτουργούν μαζί στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος στην Κέρκυρα.



Φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Κερκυλλίνο όπου εκχριστιάνισαν επτά ληστές οι οποίοι στην πορεία βασανίστηκαν και μαρτύρησαν (δείτε εδώ). Η θυγατέρα του βασιλιά Κερκύρα, βλέποντας τα μαρτύρια των δυο αποστόλων, ομολόγησε στον πατέρα της ότι είναι κι αυτή χριστιανή. Ο Βασιλιάς έστειλε έναν Αιθίοπα να την διαφθείρει, αλλά αυτή με θαύμα τον έκανε να πιστέψει στον Χριστό και μάλιστα να θανατωθεί στο όνομά Του! (πρόκειται μάλλον για τον Άγιο Χριστόδουλο τον Αιθίοπα με βάση το ραδιόφωνο της Πειραϊκής εκκλησίας). Η Κερκύρα στη συνέχεια υπέστη διάφορα βασανιστήρια, μέχρι και σε φωτιά ρίχτηκε, αλλά δεν έπαθε τίποτα! Τελικά κρεμάστηκε πάνω από υλικά που έβγαζαν πνιγηρό καπνό και τρυπήθηκε με βέλη μέχρις ότου έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου (δείτε εδώ και εδώ).

Ο Βασιλιάς Κερκυλλίνος τελικά σκοτώθηκε σε ναυάγιο κατά την διάρκεια διωγμού κατά των Χριστιανών. Ο νέος βασιλιάς έριξε τους αγίους Αποστόλους σε λέβητα με πίσσα, ρυτίνη και κερί που είχαν πυρωθεί. Ο Σωσίπατρος πέθανε, αλλά ο Ιάσων έμεινε άθικτος. Ο Βασιλιάς συγκλονίστηκε από αυτό το γεγονός και μετανόησε. Βαπτίστηκε Χριστιανός και μετονομάσθηκε Σεβαστιανός. Ο Απόστολος Ιάσων έκανε διάφορα θαύματα στη συνέχεια, ένα εκ των οποίων ήταν να αναστήσει τον γιο του Βασιλιά Σεβαστιανού που είχε πεθάνει από κάποια ασθένεια! Ο Απόστολος Ιάσων έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα διακονώντας την Εκκλησία της Κέρκυρας και χτίζοντας πολλούς ναούς.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγές
synaxarion.gr
saint.gr
Θαυμαστός Συναξαριστής (Τόμος Α) - Ιερά Μονή "Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.