Ετικέτες

29.4.23

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου


Τιμάται την 30η Απριλίου


Η πιο εύχρηστη ιστοσελίδα για να βρίσκετε όλες τις ακολουθίες στο διαδίκτυο:


Επιλέγετε ημερομηνία
(για εσπερινό, απόδειπνο, μεσονυκτικό, όρθρο και ώρες επιλέγετε ημερομηνία 30/4)
Πατάτε υποβολή

Επιλέγετε ακολουθία

Ο Άγιος ένδοξος Απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου ήταν αδελφός του Αποστόλου Ιωάννη (του Θεολόγου και Ευαγγελιστή). Ήταν από τους πρώτους μαθητές που κλήθηκαν από τον Χριστό αμέσως μετά τους Ανδρέα και Πέτρο (Ματθ. δ 21-22). Ο Ιησούς ονόμασε τους Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο "Βοανεργές", δηλαδή υιούς της βροντής (Μαρκ. γ 17-18). Ήταν οι τρεις πιο αγαπημένοι μαθητές Του, επειδή έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, και γι αυτό έγιναν μάρτυρες γεγονότων που δεν βίωσαν οι άλλοι απόστολοι με σημαντικότερο την Μεταμόρφωση του Κυρίου.


Μετά την Πεντηκοστή ο Απόστολος Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην περιοχή γύρω από την Παλαιστίνη και εξαιτίας του δυνατού κηρύγματός του πολλοί άνθρωποι έγιναν Χριστιανοί. Αυτό ενοχλούσε τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν με διαταγή του Ηρώδη του Αγρίππα το 44 μ.Χ. Ήταν ο πρώτος μάρτυρας εκ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου και ο δεύτερος μετά τον πρωτομάρτυρα Στέφανο (εκ των εβδομήκοντα). Ας σημειώσουμε, τέλος, ότι ο αδελφός του Ιωάννης είναι ο μοναδικός που δεν μαρτύρησε, αλλά έφυγε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία αφού πρώτα μας άφησε ένα Ευαγγέλιο του και την Αποκάλυψη.


Σημείωση: Υπάρχει κι άλλος μαθητής εκ των δώδεκα που καλείται Ιάκωβος, ο γιος του Αλφαίου κι επίσης υπάρχει και απόστολος Ιάκωβος εκ των εβδομήκοντα που καλείται Αδελφόθεος, (ίσως ως υιός του μνήστορος Ιωσήφ ή ως υιός αδερφού του Ιωσήφ) και ο οποίος ήταν ο πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. 


Άλλοι Άγιοι που τιμώνται την 30η Απριλίου

Την ίδια ημέρα τιμώνται πολλοί άλλοι Άγιοι στοιχεία της βιογραφίας των οποίων μπορείτε να βρείτε εδώ. Σας προτείνουμε τον Άγιο Δονάτο, επίσκοπο Ευροίας, που έκανε πολλά και εντυπωσιακά θαύματα και του οποίου το βιογραφικό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγές
Θαυμαστός Συναξαριστής (Τόμος Α) - Ιερά Μονή "Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης"
synaxarion.gr
saint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.