Ετικέτες

24.7.20

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ: Η Ορθοδοξία σε όλον τον κόσμο ενώνει τις προσευχές της για την Αγιά Σοφιά


Ήταν Αύγουστος του 626 μ.Χ. όταν η Κωνσταντινούπολη δεχόταν μία ακόμα αιφνίδια επίθεση από τους Αβάρους, οι οποίοι κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών.

Ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο. Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Τότε, ο λαός ευγνωμονώντας την Παναγία που έσωσε την Πόλη, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Σύμφωνα με την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».



Σήμερα 14 αιώνες μετά το Τη Υπερμάχω θα ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Η προσευχή -παράκληση προς την Παναγία για τη θλιβερή αυτή στιγμή, που η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί.

Οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα, ενώ σε μητροπόλεις, ναούς, μοναστήρια και ξωκκλήσια έχουν προγραμματιστεί Παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αλλά αγρυπνίες.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην κατηγορία Μητροπολίτικό Έργο

Στην Αθήνα απόψε, στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στις 20.00 το βράδυ.

Το Πρακτορείο μας επέλεξε αυτό το μαρτυρικό και ιστορικό τόπο της πατρίδας μας προκειμένου να μεταδώσει τον ελληνορθόδοξο παλμό απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καμπάνες των ελληνορθόδοξων ναών θα χτυπούν πένθιμα και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος
Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Αυστραλία.

Το βλέμμα όλων σήμερα είναι στραμμένο προς την Πλατυτέρα της Αγια Σοφιάς. Την Πλατυτέρα, που μπορεί σήμερα να είναι καλυμμένη με υφάσματα- φερετζέδες, αλλά δεν σταματά να στέλνει την ευλογία της.

https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.