Ετικέτες

22.9.20

E. Λέκκας: «Η Καρδίτσα είναι μια τελειωμένη πόλη»

Τον άμεσο επανασχεδιασμό (χωροταξικά, πολεοδομικά και αναπτυξιακά) των περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» συνέστησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μετέβη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και έκανε αυτοψία.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι η επόμενη καταστροφή είναι πολύ κοντά καθώς -όπως είπε- «υπάρχει μια τεράστια επιτάχυνση σε ένα κύκλο που συμμετέχουν η κλιματική αλλαγή, οι δασικές πυρκαγιές, οι διαβρώσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα, και οι αλλαγές της θερμοκρασίας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Λέκκα:

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του κ. Λέκκα, έπεσαν 2,5 εκατ. τόνοι νερού. Πρόκειται για φαινόμενο πρωτόγνωρο γι’ αυτό και οι υποδομές δεν άντεξαν, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιοχές στον ορεινό όγκο των Αγράφων που έχουν μείνει αποκομμένες, καθώς έξι γεφύρια έχουν καταρρεύσει και είναι αδύνατη η επικοινωνία.

Αναφερόμενος στις καταστροφές που σημειώθηκαν στην Καρδίτσα, είπε πως είναι «μια νεκρή πόλη, χωρίς ρεύμα, χωρίς δίκτυα, μέσα στη λάσπη και τα νερά» και πρόσθεσε ότι «πολύ δύσκολα θα ανακάμψει οικονομικά, όπως και όλες οι άλλες περιοχές γιατί κατακλύστηκαν από τα νερά τεράστιες γεωργικές εκτάσεις».

Για τις ζημιές στο Μουζάκι ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας είχε ημερομηνία λήξης όπως έχουν και το γυμναστήριο και το δημαρχείο, καθώς κάθε χρόνο διαβρώνονται κατά 2-3 μέτρα και σε επόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο θα καταρρεύσουν. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το Κέντρο Υγείας από την έντονη βροχόπτωση διαβρώθηκε κατά 20 μέτρα, γεγονός που οδήγησε στην μερική κατάρρευσή του. Κάτι ανάλογο, είπε, θα συμβεί και στο γυμναστήριο και το δημαρχείο.

πηγή: ert.gr


https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.