Ετικέτες

29.10.20

Η Πολωνία κλείνει τον φάκελο των αμβλώσεων με καθολική απαγόρευση τους - Οι περιπτώσεις που θα επιτρέπεται



Ακόμη πιο αυστηρή καθίσταται στην Πολωνία η ήδη περιοριστική νομοθεσία για την άμβλωση, μετά και την σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό ένα άρθρο που επιτρέπει την έκτρωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου.
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Γιούλια Πρτζιλέμπσκα έκανε λόγο για «ασυμβίβαστη» με το Σύνταγμα της χώρας ρύθμιση, προκαλώντας την άμεση επικριτική αντίδραση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
 
«Η εξάλειψη των λόγων για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί πρακτικά με την απαγόρευση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Επίτροπος σε ανακοίνωση. 
 
Η απόφαση αυτή «συνεπάγεται παράνομες εκτρώσεις ή (που πραγματοποιούνται) στο εξωτερικό για αυτούς που έχουν τα μέσα και υποφέρουν περισσότερο μεταξύ των άλλων», επέμεινε. 
 
Μόνον σε δύο περιπτώσεις επιτρέπεται η άμβλωση 
 
Σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο στις εκλογές του Ιουνίου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών με την ατζέντα των καθολικών/οικογενειακών αξιών, η δικαστική απόφαση θα περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση μόνο στις περιπτώσεις κινδύνου θανάτου για την έγκυο και κύησης που προέκυψε από βιασμό ή αιμομιξία. 
 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ένωσε τη φωνή του στις αντιδράσεις αγανάκτησης που προκάλεσε η απόφαση αυτή. 
 
«Το γεγονός ότι εγείρεται το θέμα της άμβλωσης και η απόφαση αυτού του ψευδο-δικαστηρίου μεσούσης της πανδημικής καταιγίδας είναι περισσότερο από κυνικό. Είναι πολιτική ατιμία», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. 
 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που μεταρρυθμίστηκε από την κυβέρνηση του PiS, κατηγορείται συχνά έκτοτε ότι έχει στη σύνθεσή του αριθμό δικαστών πιστών στο κόμμα αυτό.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε το 2019 μόνο σχεδόν 1.000 περιπτώσεις άμβλωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε επιτραπεί λόγω της μη αναστρέψιμης δυσπλασίας των εμβρύων.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Χίλια μπράβο στους Πολωνούς...
Ξέρετε πόσες χρηματοδοτήσεις θα χάσουν από την νεοταξική διεφθαρμένη Ε.Ε.;
Θα κερδίσουν όμως την εθνική τους αξιοπρέπεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.