Ετικέτες

19.11.20

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σχετικά με τα αρνητικά σχόλια για την Λιτανεία


Σχόλιο: Προς απίστους και όχι μόνο... Εμείς οι Χριστιανοί έτσι λύνουμε τα προβλήματά μας. Εσείς μπορείτε να φοράτε μάσκες, να λούζεστε με μπεταντίν και αντισηπτικά και όταν τελικά κολλήσετε να πέφτετε στην απελπισία. Εμείς και να κολλήσουμε δεν φοβόμαστε τον θάνατο, διότι ο Κύριός μας νίκησε τον θάνατο... γι' αυτό και ομολογούμε στο σύμβολο της πίστεως ότι προσδοκούμε την ανάσταση των νεκρών και την αιώνια ζωή.

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια δημοσιογράφων περί του προσφάτου τηλεοπτικού αποσπάσματος (video) της λιτανείας που είδε τη δημοσιότητα και έλαβε χώρα στην Ιερά αγιορείτικη Μόνη για την κατάπαυση του πειρασμού της εξαπλώσεως του κορωνοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο Πρωτάτο, σε όλες τις Ιερές Μονές, τις Σκήτες και τα Κελλιά τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13 Νοεμβρίου 2020) μέχρι και πρωί του Σαββάτου (14 Νοεμβρίου 2020), αγρυπνία για την απαλλαγή από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και λιτανείες των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ:

Άγιο Όρος
ΙΜΜ Βατοπαιδίου

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Σχετικά με τις αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια δημοσιογράφων για το τηλεοπτικό απόσπασμα (video) της λιτανείας για κατάπαυση του πειρασμού του κορωνοϊού, στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, εκ της Ιεράς Μονής διευκρινίζονται τα εξής:

1. Ήταν απόφαση της Ιερά Κοινότητος του Αγίου Όρους να τελεσθή λιτάνευση και δέηση στην Υπεραγία Θεοτόκο, από όλες τις Μονές και Σκήτες, προκειμένου να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος από την φοβερά ενσκήψασα απειλή και όχι αυθαίρετος πρωτοβουλία της Μονής.

2. Στην καθ’ ημάς Ιερά Μονή ελήφθησαν και λαμβάνονται εκ περισσού όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για πρόληψη από τον covid-19 τα οποία υπεδείχθησαν από τις υγειονομικές αρχές, ήτοι:

α.Η Μονή παρέμεινε κλειστή καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας.

β. Το θερινό διάστημα κατά το οποίο σταμάτησε η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown) η Μονή δεχόταν ελάχιστους επισκέπτες για συγκεκριμένες εργασίες οι οποίοι υποχρεώθηκαν να έχουν κάνει προηγουμένως εξετάσεις για τον κορωνοϊό και μόνο με τη βεβαίωση αυτή μπορούσαν να εισέλθουν.

γ. Κατά το δεύτερο κύμα πανδημίας η Μονή παραμένει κλειστή, η φιλοξενία με εντολή της Ιεράς Κοινότητος έχει παύσει, τα άτομα που βρίσκονται εντός μονής, πατέρες και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι λαϊκοί έχουν όλοι ελεχθεί με τέστ του covid-19 ώστε δεν υφίσταται λόγος μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των. Η Μονή έχει προμηθευτεί και ενεργεί τα αντίστοιχα τέστ, καθώς στην Μονή μονάζει Ιατρός γνώστης του αντικειμένου.

δ. Λαμβάνονται συνεχώς και σχολαστικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

3. Η συγκεκριμένη λιτάνευση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά εντός του περιβόλου της Μονής, δηλαδή στους χώρους στους οποίους κινούνται και εγκαταβιούν οι πατέρες της αδελφότητος.

4. Κατά τη λιτάνευση οι συμμετέχοντες είναι ιεροψάλτες οι οποίοι διαιρούνται σε δύο χορούς (χορωδίες) οι οποίες ψάλλουν εναλλάξ και αντιφωνικά. Κατά την τέλεση της λιτάνευσης και της ψαλμωδίας ο ιερεύς και οι ψάλτες είναι αδύνατον να τελέσουν τα καθήκοντά τους φορώντες προστατευτικό προσωπείο (μάσκα). Ακόμη και στους ενοριακούς ναούς ο ιερεύς και οι ιεροψάλτες τελούν τα καθήκοντά τους άνευ τούτου.

Ως εκ τούτων εκ της λιτανεύσεως ουδείς εκ των παρισταμένων εξετέθη σε υγειονομικό κίνδυνο από την μετάδοση του covid-19 και κάθε προσπάθεια ανάδειξης τέτοιας ειδήσεως είναι ατυχής διασπείρουσα ψευδείς εντυπώσεις.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να δημοσιευθεί η παραπάνω ανακοίνωση και να αναφερθεί στις τηλεοπτικές εκπομπές οι οποίες παρουσίασαν λανθασμένα στοιχεία.

Ωστόσο σημειώνουμε ότι κανείς, όπως ελέχθη από τα μέσα που παρουσίασαν το θέμα δεν μας ρώτησε για να δώσουμε απαντήσεις.

Παραμένομε προσευχόμενοι καθημερινά προκειμένου ο Θεός να μας βοηθήσει να ξεπεράσομε την πανδημία

Εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

 

ΔΕΙΤΕ – Λιτανεία στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου για την απαλλαγή από την πανδημία του κορωνοϊού:

Με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στο Πρωτάτο, στις Ιερές Μονές, τις Σκήτες και τα Κελλιά τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (13 Νοεμβρίου 2020) μέχρι και πρωί του Σαββάτου (14 Νοεμβρίου 2020), αγρυπνία για την απαλλαγή από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και λιτανειών των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων. Δείτε στιγμές από την Λιτανεία μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου για την απαλλαγή από την πανδημία.

 

 https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.