Ετικέτες

27.12.20

Ανακοίνωση: Κανόνες νέας ομάδας ψαλτηρίου! Περιμένουμε κι άλλους στην παρέα μας...

Το αρχείο αυτό θα ανανεώνεται συνεχώς - Τελευταία ανανέωση: 9/1/2021


Από πέρυσι είχαμε δημιουργήσει μια τριάδα ομάδων ανάγνωσης ψαλτηρίου (βλ. ΕΔΩ). Στην Α΄ ομάδα ανήκουν μέλη που κάνουν χρήση του σχήματος προσευχής του Αγίου Αρσενίου και διαβάζουν ένα ψαλμό ανά ημέρα (7 επιλεγμένους ψαλμούς την εβδομάδα). Στη Β΄ ομάδα ανήκουν αυτοί που κάνουν κάτι παρόμοιο αλλά με 3 επιλεγμένους ψαλμούς την ημέρα (21 συνολικά την εβδομάδα). Στη Γ΄ και πιο απαιτητική ομάδα ανήκουν αυτοί που είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα ολόκληρο κάθισμα ανά ημέρα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε "επιτήρηση", αλλά αυτό αποδείχτηκε ότι χαλάρωσε κάποια μέλη που αποχωρούσαν και εντάσσονταν σε άλλες ομάδες καθώς δεν αισθάνονταν ότι συνεχιζόταν η προσπάθεια. Η προσπάθεια όμως συνεχιζόταν και ήρθε η ώρα να γίνει και πιο συστηματική. Οι ομάδες Α΄ και Β΄ παραμένουν ως έχουν.

Ήδη ήρθαμε ξανά σε επικοινωνία με τα μέλη μας και σχηματίσαμε μια 20-μελή νέα Γ΄ ομάδα, ταυτόχρονα μας βρήκαν και άλλοι αδερφοί και έχουμε πλέον σχηματίσει τρεις εικοσαμελείς τέτοιες ομάδες (τύπου Γ: ένα κάθισμα ανά ημέρα).


ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΜΑΔΑΣ ΨΑΛΤΗΡΙΟΥ

 

1.      Σκοπός της ομάδας είναι να προσευχηθούμε με τη βοήθεια των ψαλμών του Δαβίδ (μιμούμενοι σε μεγάλο βαθμό τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, τον Άγιο Παΐσιο και λογικά πολλούς άλλους Αγίους) για την Ορθοδοξία, την πατρίδα μας, αλλά και για δική μας ψυχική ωφέλεια.

2.      Η προσευχή θα γίνεται σε κύκλους διάρκειας 20 ημερών. Ο πρώτος κύκλος αφορά το διάστημα 28/12/20-16/1/21, ο 2ος κύκλος το διάστημα 17/1-5/2/21, ο 3ος κύκλος το διάστημα 6/2-25/2/21 κ.ο.κ.

3.      Κάθε μέλος οφείλει να διαβάζει στη διάρκεια της ημέρας το κάθισμα που βλέπει στο αρχείο με τίτλο «πρόγραμμα καθισμάτων», το οποίο θα στέλνω έγκαιρα πριν από την αρχή κάθε κύκλου. Βέβαια, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε μέλος είναι το κάθισμα με το οποίο ξεκινάει… κάθε μέρα θα προχωρά στο επόμενο κάθισμα. Το αρχείο θα χρειαστεί αν κάποιος ξεχάσει πού βρίσκεται.

4.      Έχουν ήδη σχηματιστεί τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες αποτελείται από 20 μέλη. Σε κάθε κύκλο 20 ημερών ο καθένας βγάζει το ψαλτήρι ολόκληρο μια φορά (εφόσον είναι συνεπής), ενώ η κάθε εικοσαμελής ομάδα το βγάζει ολόκληρο ανά ημέρα (υποθέτοντας και πάλι ότι όλοι είναι συνεπείς)!

5.      Αν κάποιος κατ’ εξαίρεση «χάσει» μια ημέρα τη δυνατότητα ανάγνωσης, υπάρχει η επιλογή να το αναπληρώσει την επόμενη ημέρα, αλλά καλό είναι να μη γίνεται συστηματικά. Αν δεν τα καταφέρει να αναπληρώσει το κάθισμα, δεν πειράζει. Θα τον έχει καλύψει ένας από τους συμπροσευχόμενους με το ίδιο κάθισμα. Σε κάθε κάθισμα είμαστε τρεις, αφού έχουν σχηματιστεί τρεις ομάδες!

6.      Μέλη που έχουν μεν τη διάθεση, αλλά στην πράξη δεν τα καταφέρνουν να βγάζουν σε καθημερινή βάση το κάθισμα για λόγους επαγγελματικούς, οικογενειακούς, υγείας κ.α. έχουν τη δυνατότητα να μου το δηλώσουν και να περάσουν στην εφεδρική ομάδα. Τα μέλη αυτής της ομάδας ΔΕΝ θα έχουν την «υποχρέωση» να βγάλουν ολόκληρο το κάθισμα, δηλαδή θα μπορούν να κάνουν «παραβάσεις» του κανόνα. ΑΛΛΑ από το να μην διαβάσει κανείς καθόλου ένα κάθισμα, είναι προτιμότερο να διαβάσει τη μια στάση (σχεδόν το 1/3 του καθίσματος) ή στη χειρότερη περίπτωση έναν ψαλμό, έστω και τον πιο μικρό… Π.χ. αν κάποιος έχει το 1ο κάθισμα (ψαλ. 1-8) και δεν προλαβαίνει να το βγάλει (σε περίπου 10 λεπτά), έχει την επιλογή να διαβάσει την πρώτη στάση (ψαλ. 1-3) σε περίπου 3 λεπτά ή έστω έναν ψαλμό, π.χ. τον 1ο, που θα του πάρει λιγότερο από 1 λεπτό. Εννοείται ότι αν κάποιος δεν μπορεί συστηματικά να κάνει ούτε αυτό, τότε καλό είναι να με ενημερώσει και να αποχωρήσει από την ομάδα, για να μην τον ενοχλώ με μηνύματα κτλ.

7.      Αν υποθέσουμε ότι κάποιος μπερδευτεί και βγάλει «λάθος» κάθισμα, ας μην το πάρει κατάκαρδα… Απλά την επόμενη μέρα ας ακολουθήσει τη σειρά που αναφέρεται στο αρχείο ή ας επικοινωνήσει μαζί μου αν χρειάζεται κάποια γνώμη, συμβουλή ή διευκρίνιση. (Δεν μπορώ να εγγυηθώ την άμεση ανταπόκριση 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24-ωρο,  γι’ αυτό αν δεν επικοινωνήσω άμεσα τηρείτε το κάθισμα που βλέπετε στο αρχείο.)

8.      Δεν υπάρχει αυστηρό χρονικό πλαίσιο ανάγνωσης του καθίσματος. Το διάστημα 22:00-23:00 που γίνεται περίπου το απόδειπνο βολεύει αρκετούς, αλλά υπάρχουν και άλλοι που προτιμούν άλλες ώρες. Μια επιλογή λοιπόν είναι να διαβάσει κάποιος το κάθισμα μετά το απόδειπνο (χωρίς κάποιον πρόσθετο κανόνα). Η άλλη επιλογή είναι να το διαβάσετε σε οποιοδήποτε διάστημα της ημέρας σύμφωνα με το βασικό σχήμα προσευχής που σας στέλνω (πρακτικά προηγείται το τρισάγιο, ακολουθεί το κάθισμα και στο τέλος μια απλή και σύντομη ευχή από τον εσπερινό και ένα θεοτοκίο).

9.      Στο βασικό σχήμα προσευχής θα μπορούσε κανείς να προσθέσει κανόνες κατά βούληση, αλλά δεν επιβάλλεται. Ο Άγιος Παΐσιος π.χ. προτείνει πριν από την ανάγνωση του ψαλτηρίου να διαβάζεται ο 50ος ψαλμός, να ψαλεί το θεοτοκίο «Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν…» και το απολυτίκιο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, ενώ μετά το κάθισμα να ακολουθεί η μικρή δοξολογία και το «Ἄξιόν ἐστιν …». Οι πρόσθετοι κανόνες του Αγίου Παϊσίου πρακτικά καλύπτονται από το απόδειπνο!

10.  Η συμμετοχή στην ομάδα είναι υποχρεωτική μόνο στο πλαίσιο της μεταξύ μας συμφωνίας. Εννοείται ότι οποιοδήποτε μέλος για οποιοδήποτε λόγο θέλει να αποχωρήσει, μπορεί να το πράξει. Θερμή παράκληση απλά να με ενημερώσει έγκαιρα για να βρω αντικαταστάτη.

11.  Καλό είναι να πάρουμε ο καθένας ευλογία από τον πνευματικό μας, διότι μπορεί κάποιος να μην πάρει ευλογία να συμμετέχει σε ομάδα (όχι όμως ότι δεν θα έπαιρνε κάποιο μέλος ευλογία να διαβάζει μόνος ή μόνη το ψαλτήρι…).

12.  Δεν έχει νόημα να ανήκουμε κατά τη γνώμη μου σε ίδιες ακριβώς ομάδες με τα ίδια καθίσματα. Είναι σαν να έχουμε διπλές εγγραφές… Μία εξαίρεση αποτελεί μια ομάδα ψαλτηρίου Σαρακοστής Χριστουγέννων και Πάσχα στην οποία συμμετέχουμε κάποια μέλη της δικής μας ομάδας (εδώ και χρόνια). Ωστόσο, αυτή η ομάδα λειτουργεί μόνο τις Σαρακοστές, ενώ η δική μας είναι διαρκής. Τα μέλη που θα ανήκουν και στις δύο ομάδες επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο κάθισμα, αρκεί να ενημερώνουν τον διαχειριστή της άλλης ομάδας. Διαφορετικά, αν το επιθυμούν και μπορούν να το κάνουν, έχουν και την επιλογή να διαβάζουν διαφορετικό κάθισμα για κάθε ομάδα, το οποίο σημαίνει ότι θα διαβάζουν δύο καθίσματα την ημέρα. Σκοπός της ομάδας ψαλτηρίου Σαρακοστής είναι η προσωπική ωφέλεια, προσευχή και μνημόνευση των ονομάτων των συμμετεχόντων και συγγενών τους. Η δική μας ομάδα δεν έχει τον ίδιο σκοπό. Προσευχόμαστε για την πατρίδα και την Ορθοδοξία (βλ. κανόνα 1). Η μνημόνευση ονομάτων μετά το κάθισμα είναι επιλογή του καθενός, αλλά στην ομάδα μας δεν επιβάλλεται τέτοιος κανόνας, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του καθενός.

13.  Όλα τα μέλη είμαστε ισοδύναμα. Η γνώμη του καθενός έχει μεγάλη αξία. Ωστόσο, πρέπει να συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο κανόνων και να υπάρχει δυνατότητα λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο καλής λειτουργίας της ομάδας.

14.  Αν κάποιο μέλος κάνει το κάθισμα του σε κάποια ακολουθία επειδή προβλέπεται από το τυπικό της Εκκλησίας μας, εννοείται ότι δεν χρειάζεται να το ξανακάνει για την ομάδα… Π.χ. το 17ο κάθισμα (δηλ. ο 118ος ψαλμός που λέγεται και άμωμος) διαβάζεται στο μεσονυκτικό των καθημερινών, ενώ το 9ο κάθισμα (ψαλμοί 64-69) διαβάζεται στο μεσονυκτικό του Σαββάτου. Έτσι, αν κάποιος κάνει το μεσονυκτικό και τύχει την ίδια μέρα να έχει το ίδιο κάθισμα, δεν χρειάζεται να το ξανακάνει! Το ίδιο ισχύει για τα καθίσματα που προβλέπονται στην ακολουθία του όρθρου ή του εσπερινού, π.χ. κάθε Σάββατο απόγευμα προβλέπεται το 1ο κάθισμα (ψαλμοί 1-8) κ.ο.κ. (στα ψαλτήρια συνήθως υπάρχουν πίνακες με τα καθίσματα που προβλέπονται στις ακολουθίες ανά περίοδο).

15.  Μια εβδομάδα προτού λήξει ο κύκλος και ξεκινήσει ο επόμενος, θα ζητώ να επιβεβαιώνετε τη συμμετοχή στον επόμενο κύκλο. Καλό είναι να κάνει ο καθένας μας και μια αυτοαξιολόγηση και να μου το δηλώνει (π.χ. έκανα 20/20 ή 15/20 καθίσματα), ώστε να φροντίσω να κάνω σωστή κατανομή των μελών. Καλό είναι, αν είναι εφικτό, δίπλα σε κάποιον που δυσκολεύεται να είναι κάποιος πιο συνεπής. Με άλλα λόγια καλό να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε με σχετική «βεβαιότητα» την ανάγνωση όλων των καθισμάτων. Αν π.χ. βρεθούν τρεις εφεδρικοί στο ίδιο κάθισμα, αυτό δεν θα διαβάζεται σχεδόν ποτέ ολόκληρο. Φροντίστε λοιπόν να με κρατάτε ενήμερο για πιθανές δυσκολίες που έχετε.

16.  Αν κάποιος δεν απαντήσει έγκαιρα στο μήνυμα επιβεβαίωσης θα τον θεωρώ (υποθετικά) εφεδρικό.

17.  Αν υποθέσουμε ότι κάποιο μέλος δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα μηνύματά μου επί μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. για 20 ημέρες, θα στέλνω ένα μήνυμα προκειμένου να διαπιστώσω αν συνεχίζει μαζί μας ή όχι και αν συνεχίσει να μην απαντά θα αναγκαστώ να το διαγράψω προκειμένου να μην γίνομαι κουραστικός στέλνοντας μηνύματα σε κάποιον που ίσως δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει, αλλά ντρέπεται να μου το πει. Πάντως, είναι θερμή παράκληση (επειδή για μένα είναι απώλεια χρόνου) να με ενημερώνετε όποτε σας το ζητώ και αν θέλετε να αποχωρήσετε επίσης να μην ντραπείτε να μου το πείτε. Εννοείται ότι κάποιος που θα αποχωρήσει μπορεί να επανέλθει όποτε εκείνος το θελήσει, αλλά σίγουρα δεν επιθυμώ να τον φέρω σε δύσκολη θέση πιέζοντάς τον να το κάνει.

18.  Νέα μέλη θα γίνονται συνεχώς δεκτά (ακόμα και στη μέση ενός κύκλου) και μακάρι να γεννηθούν νέα κύτταρα και να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

19.  Μελλοντικά, ίσως χρειαστεί κάθε εικοσαμελής ομάδα να έχει τον δικό της διαχειριστή, ώστε να μην πέφτει το βάρος πολλών ομάδων μόνο σε έναν διαχειριστή… Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να συνδράμει ας με ενημερώσει, για να το συζητήσουμε. Δεν είναι υποχρεωτικό. Ένας τέτοιος διαχειριστής θα πρέπει να επικοινωνεί με τα μέλη της δικής του ομάδας, λύνοντας απορίες κτλ., αλλά θα μπορεί να είναι σε αλληλεπίδραση μαζί μου, όποτε το επιθυμεί. Αν η προσπάθεια ευοδωθεί, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί η οργάνωση σε υποομάδες σύμφωνα με το σχήμα:

 

 

Κεντρικός Διαχειριστής

 

 

Διαχειριστής 1

Διαχειριστής 2

Διαχειριστής 3

Μέλη 1ης ομάδας

Μέλη 2ης ομάδας

Μέλη 3ης ομάδας



Μακάρι η ομάδα να γεννήσει και νέα κύτταρα και να πολλαπλασιαζόμαστε έστω και ως ξεχωριστές ομάδες στο μέλλον αν αυξηθούμε αρκετά. Ούτως ή άλλως όλοι στην ίδια ομάδα ανήκουμε, στην ομάδα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στη ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. 

Ήδη μαθαίνουμε κάθε μέρα για νέες άλλες ομάδες με δεκάδες μέλη. Μακάρι να γίνει "μόδα". Μακάρι ο κόσμος να αρχίσει να προσεύχεται αντί να αποβλακώνεται στην τηλεόραση ή να αργολογεί στο τηλέφωνο. Μακάρι να κάνουμε καλή χρήση του διαδικτύου και να χτυπήσουμε τον Αιώνιο Εχθρό με τα δικά του όπλα. Δεν είμαστε λίγοι, είμαστε πολλοί. Έχει σημασία να οργανωθούμε. Έχει σημασία να ενωθούμε και να ενώσουμε την προσευχή μας. Άλλοι το κάνουν για πολιτικούς λόγους, άλλοι για διασκέδαση (π.χ. αθλητισμός). Εμείς το κάνουμε για να ελκύσουμε τη χάρη του Θεού, για να επέμβει ο Κύριος και να σαρώσει τα απανωτά κύματα επίθεσης των εχθρών Του. Και τότε θα δούμε ξανά άσπρες μέρες, με ανοιχτές τις εκκλησίες, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με περισσότερο ήθος. Καιρός για αλλαγή, καιρός μετανοίας!


Περιμένουμε και άλλους στην παρέα μας. Όλοι είναι καλεσμένοι. Αρκεί να το επιθυμούν, αρκεί να το επιλέξουν...

Επικοινωνήστε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο:


ellinikinafs@gmail.com 


Καλή φώτιση!


Γεώργιος 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ 

2 σχόλια:

  1. Επιθυμώ να συμμετάσχω περιμένω μήνυμα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Μαρία, καλό είναι να επικοινωνούμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    ellinikinafs@gmail.com

    όπου μπορώ να στείλω αρχεία ή άλλες διευκρινίσεις.

    Μπορώ να σε προγραμματίσω αν το επιθυμείς, αλλά στείλε μου μήνυμα στο παραπάνω e-mail για να μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.