Ετικέτες

4.12.20

Εύλογη απορία

 


Καθώς έκανα εχθές τον εσπερινό (από το σπίτι...) και σήμερα τον όρθρο υπήρξαν κάποια σημεία στα οποία μου δημιουργήθηκε η εξής εύλογη απορία: Οι αρχιερείς και οι ιερείς που έκαναν εχθές και σήμερα τις ακολουθίες εσπερινού και όρθρου της Αγίας Βαρβάρας, πώς αισθάνονταν όταν διάβαζαν ή έψελναν ή άκουγαν τους παρακάτω στίχους;;; Φυσικά αναφέρομαι σε εκείνους που είναι υπέρμαχοι της μάσκας, των αντισηπτικών και κάνουν την πάπια σχετικά με το κλείσιμο των ιερών ναών για τους πιστούς συμφωνώντας με τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης. Μερικοί μάλιστα έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως, τους ζηλεύει και ο Χαρδαλιάς...


Από τον εσπερινό:

Μίαν ἡ Βαρβάρα ἀληθῶς, Ἰουλιανή τε τὴν γνώμην, πρὸς τὴν εὐσέβειαν, ἔχουσαι αἱ ἅγιαι κατηγωνίσαντο, τοῦ ἐχθροῦ, καὶ νικήσασαι, αὐτὸν κατὰ κράτος, δόξης ἠξιώθησαν, παρὰ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ· ὅθεν λοιμικῶν παθημάτων, λώβην ἀφανίζουσαι πᾶσι, τοῖς πιστοῖς παρέχουσιν ἰάματα.

Από τον όρθρο:

Ἐν τῇ ἀθλήσει σου, πάντας ἐξέπληξας, ὅτι ὑπέμεινας, τὰς τῶν τυράννων πληγάς, δεσμὰ, βασάνους, φυλακάς, Βαρβάρα παναοίδιμε· Ὅθεν καὶ τὸν στέφανον, ὁ Θεός σοι δεδώρηται, ὅνπερ ἐπεπόθησας, ψυχικῶς καὶ προσέδραμες· αὐτὸς καὶ τὰς ἰάσεις παρέχει, πᾶσι τοῖς πίστει προσιοῦσί σοι.

 

Ἐξαποστειλάριον τῆς Ἁγίας.

Τὴν χάριν τῶν ἰάσεων, ἐκ Θεοῦ δεξαμένη, Βαρβάρα παναοίδιμε, τοῦ ἰᾶσθαι τὰς νόσους, τῶν πίστει προστρεχόντων σοι, τὸν Θεὸν δοξάζουσα, τὸν ἐπὶ πάντων Δεσπότην, ῥῦσαι πάντας κινδύνων, λοιμικῆς ἀσθενείας, καὶ ψυχικῶν νοσημάτων.

 

Θεοτοκίον, ὅμοιον.

Ἐκύησας Πανάχραντε, τὸν τοῦ τῷ Θεοῦ Θεὸν Λόγον, κόσμῳ τὴν σωτήριον, ἐκτελοῦντα πανσόφως, οἰκονομίαν ἀρίστην· διὰ τοῦτό σε πάντες, ὑμνολογοῦμεν ἀξίως, ὡς πρεσβεύουσαν τούτῳ, λυτρωθῆναι ἡμᾶς νόσων, καὶ παντοίων κινδύνων.

Στους αίνους:

Τῆς γεηρᾶς τρυφῆς, τὴν ἀπόλαυσιν ὑπεριδοῦσα, καὶ πατρὸς τὸν ὄλβον ὁμοῦ τε καὶ δόξαν μισήσασα, τὸν οὐράνιον Νυμφίον ἐπεπόθησας, Βαρβάρα παναοίδιμε· τῷ ξίφει γὰρ τὴν κάραν τμηθεῖσα, σὺν ταῖς φρονίμοις συνεισῆλθες Παρθένοις, τῷ Νυμφίῳ Χριστῷ· ὅθεν καὶ τὴν λοιμικὴν νόσον ἐκδιώκουσα, τοὺς πιστοὺς θεραπεύεις, ἐνεργείᾳ τοῦ Πνεύματος, καὶ πρεσβεύεις ἀπαύστως, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


Γεώργιος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

14 σχόλια:

  1. Δυστυχώς καλέ μου άνθρωπε,αυτού του είδους οι κληρικοί έχουν σκοτισθεί στην ψυχή τόσο πολύ, που πολύ φοβάμαι ότι δεν αισθάνονται το παραμικρό βάρος και για αυτό δεν αντιδρούν. Είθε ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ να τους χαρίσει αληθινή μετάνοια και να επανέλθουν. ΑΜΗΝ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα, όλοι οι Χριστιανοί δεν έχουν την ίδια ζέση πίστης ούτε είμαστε άτρωτοι. Έχετε διανοηθεί πόσοι γέροι και γριές έχουν γλυτώσοι;
    Άλλωστε βλέπουμε ότι πεθαίνουν και ιεράρχες.
    Άλλο το θέμα της Θείας Ευχαριστίας που θα έπρεπε να προστατευθεί γιατί πραγματικά αυτό μας άφησε ο Χριστός και είναι πάνω από κάθε βιολογία όπως και η Ανάσταση του. Όχι όμως ότι δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος μέσα σε έναν ναό όταν ο γέρος βήχει δίπλα του.
    Τα έχουμε μπερδέψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τον Ιωήλ Εδέσσης που αυτά που λέει τα βασίζει στη διδασκαλία του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά και όχι στο δικό του μυαλό δεν γίνεται να κολλήσουμε εντός του ναού είτε από την προσκύνηση των εικόνων, είτε από το χειροφίλημα του ιερέα, είτε από το αντιδωρο κ.ο.κ.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς επειδή κάνουμε συνεχώς εκπτώσεις στην πίστη μας κι επειδή ΔΕΝ μελετάμε τους Πατέρες της Εκκλησίας οι άθεοι το εκμεταλλεύονται κι ακόμα κι αν δεχτούν ότι η θεία κοινωνία καθ' εαυτή είναι ασφαλής θα σου πουν ότι κολλάει το κουταλάκι, το χέρι του ιερέα ή η αναπνοή του... Όποιος πιστεύει ότι ο Θεός που ανασταίνει νεκρούς δεν μπορεί να προστατεύσει οποιονδήποτε πιστεύει και έρχεται με σεβασμό εντός του ναού μάλλον πιστεύει σε άλλον Θεό από ό,τι πολλοί χριστιανοί που γνωρίζω.

      Διαγραφή
    3. Εννοείται ότι ο Θεός μας προστατεύει εφόσον το κρίνει και εκτός ναού, αλλά εννοείται ότι αν το κρίνει π.χ. για παιδαγωγικούς λόγους, μπορεί να επιτρέψει να κολλήσει κάποιος τον ιό οπουδήποτε ακόμα και σε ναό αν π.χ. κάποιος εισέρχεται με ασέβεια ή με διάθεση να εκπειράξει τον Θεό. Σε κάθε περίπτωση θα δουν πολλά τα μάτια μας τον Δεκέμβριο και την επόμενη χρονιά. Ο Θεός επιτρέπει και θα επιτρέψει πολλά ακόμα και θα φανερώσει τα κρύφια της καρδίας του καθενός. Θα ξεγυμνωθούμε όλοι μας και ο καθένας θα δείξει τί πραγματικά είναι. Ο Θεός απεχθάνεται τους χλιαρούς (βλ. αποκάλυψη) και θα τους εμέσει. Γεμίσαμε χλιαρούς. Γεμίσαμε με αλαζονεία, γεμίσαμε με υποκρισία. Αρχίζουν να ενεργοποιούνται οι πνευματικοί νόμοι και στους επόμενους μήνες θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Ο Θεός να μας φωτίζει όλους μας, να μας δίνει μετάνοια και αυτούς που έχουν καλή διάθεση και απλά είναι σε σύγχυση είτε λόγω λανθασμένης γραμμής πνευματικού είτε λόγω λανθασμένης γραμμής επισκόπου είτε από τη δική μας πλευρά της "ανυπακοής" είτε από την άλλη πλευρά της "υπακοής" πιστεύω ότι ο Θεός θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε την αλήθεια και να κατασταλλάξουμε. Αυτό θα γίνει μόνο αν έχουμε καλή διάθεση και ταπείνωση.

      Διαγραφή
  3. ΣΟΦΙΑ, ΧΑΡΙΣ, ΠΙΣΤΗ,ΔΙΑΚΡΙΣΗ,ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, ΦΡΟΝΗΣΗ, ΣΥΝΕΣΗ, ΑΝΔΡΕΙΑ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΙΣΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ.

    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΜΑΝΙΑ,, ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΗ, ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ, ΦΙΛΑΡΧΙΑ, ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΣΜΟΣ,ΧΡΥΣΟΠΟΙΚΟΙΛΤΙΣΜΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΜΑΝΙΑ, ΝΟΜΑΡΧΟΜΑΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΑΣΧΕΤΗ ΤΕΛΕΤΟΜΑΝΙΑ,ΝΟΜΙΚΙΣΜΟΣ,ΕΚΔΡΟΜΟΕΟΡΤΑΣΜΟΣ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΙΣΜΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΚΑΦΕΔΙΣΜΟΣ,
    ΙΝΤΕΡΜΕΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΤΑ <> ΤΩΝ <> ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε...ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ...ΑΛΛΑ' ΓΙΑ ΝΑ 'ΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ...
    ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ!!!
    ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ...
    ΒΑΖΕ ΤΟ ΦΙΜΩΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ,ΠΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ,
    ΑΛΛΑ' ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ...Μ' ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,
    ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ' ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!
    ΛΟΎΣΟΥ ΚΑΙ Μ' ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ,ΓΑΤΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ...ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ!
    ΒΑΛΛΕ ΑΠ' ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ,
    ΑΛΛΑ' ΚΙ ΟΤΑΝ ΦΘΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ...ΟΙ "ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ" ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ
    ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ,
    ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΝΑ ΧΥΣΕΙΣ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ
    ΚΑΙ ΝΑ...ΝΙΨΕΙΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΣΟΥ...
    ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ,
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΦΘΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ,
    ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ
    ΚΑΙ ΤΗ "ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ"!
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ...ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!
    ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Τ' ΑΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αγιος Πορφύριος έλεγε ότι ο ιερεύς είναι σαν το κάρβουνο. Αν είναι καυτό και το πιάσεις, καίγεσαι. Αν είναι σβηστό, μουντζουρωνεσαι, λερώνεσαι. Καλό είναι να μην πιάνουμε στο στόμα μας τους ιερείς. Η ιεροκατακρισιαειναι φοβερό αμάρτημα. Ας προσευχόμαστε να μας δώσει ο Θεός μετάνοια, πρώτα σε μας που η συμπεριφορά των ιερέων μας σκανδαλιζει, και μετά στους ιερείς μας.
    Αναρωτήθηκατε, γιατι δε γίνεστε εσείς οι άντρες ιερείς ή τα αγόρια σας, για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα στην Εκκλησία μας. Επίσης έλιωσαν τα γόνατα σας από την προσευχή ή μήπως έλιωσαν τα δάχτυλα σας από το πληκτρολόγιο....;
    Ο,τι είμαστε εμείς, είναι και οι ιερείς μας. Μην θέλουμε αγίους ιερείς, ιεράρχες, και εμείς είμαστε χλιαροί. Ας γίνουμε εμείς πρώτα αγιοι και θα παρακινησουμε και τους αμαρτωλός ιερείς μας στην αγιότητα. Άλλωστε όλοι μέλη του σώματος του Χριστού είμαστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή αδερφή Κάλλη το να λες αυτό που κάνει κάποιος δεν λέγεται κατάκριση. Το να υποδεικνύεις το λάθος είναι απαραίτητο. Ερωτήματα θέτω και διαπιστώσεις με βάση τα πραγματικά γεγονότα.

      Διαγραφή
    2. Επίσης ένα ερώτημα σε όσους επικαλούνται τον Άγιο Πορφύριο ή κάποιον άλλο σύγχρονο Άγιο. Πιστεύετε πραγματικά ότι κάποιος Άγιος θα φορούσε μάσκα εντός του ναού ή θα απαγόρευε στους πιστούς της ενορίας του να κοινωνήσουν και θα τους προέτρεπε να μείνουν στα σπίτια τους; ή θα φοβόταν να δώσει το χέρι του να το ασπαστούν οι πιστοί για να μην τον κολλήσουν ή για να μην τους κολλήσει; ότι θα κυκλοφορούσε με το αντισηπτικό στην τσέπη και θα βάσιζε την ελπίδα του στα μέτρα προστασίας και όχι στον Θεό; Ερωτήματα θέτω.

      Διαγραφή
  6. Αα...ΚΑΙ ΣΥ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΠΟΥ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΒΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ,
    ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΕΓΙΝΑΝ "ΒΔΕΛΥΓΜΑ" ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ...
    ΚΑΙ ΣΤ' ΑΥΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ...
    ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η'
    ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,
    ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ...ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ...Ν' ΑΡΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ!
    ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ...ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ!!!
    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ...ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι της άποψης του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου και όχι με τους Ζηλωτές. Κατά τ'άλλα ωραία η ειρωνεία σου, να την χαίρεσαι.

      Διαγραφή
  7. Δεν χρειάζεται να συγκρουόμαστε μεταξύ μας. Σκοπός του άρθρου ήταν να υποδείξει ποια είναι η θέση των θεοφόρων υμνογράφων και άρα της εκκλησίας και όχι να φαγωνόμαστε. Ο κάθε αρχιερέας έχει τη γνώμη του μεν, αλλά ο Θεός δεν έχει πολλές γνώμες... Θα έπρεπε να γίνει Σύνοδος ολόκληρης της Ιεραρχίας που να αποφασίσει ποια θέση πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Διαφορετικά εγώ επιλέγω τον Σεραφείμ Κηθύρων ή τον Ιωήλ Εδέσσης ή τον Κσομά Αιτωλίας κτλ., άλλος επιλέγει τον Μεσογαίας Νικόλαο, τον Ιγνάτιο Δημητριάδος, τον Νεκτάριο Αργολίδος κτλ. Είναι λογική αυτή;

    Επίσης η απόφαση της Ιεραρχίας θα πρέπει να βασιστεί στους Πατέρες της Εκκλησίας και στην Ορθόδοξη Παράδοση και όχι να είναι του στυλ "αποφασίζομεν και διατάζομεν"... Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος και πολλοί Ιεράρχες στρουθοκαμηλίζουν και το Σχίσμα είναι προ των πυλών. Βέβαια, αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με το Κολυμπάρι, του ουκρανικό κ.α. σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει σαφής θέση και αποφάσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

    Έτσι, ο Θεός επιτρέπει όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και μας αναγκάζει να φανερώσουμε τις διαθέσεις μας και τις θέσεις μας, πρώτα τους Ιεράρχες, μετά τους ιερείς αλλά και τους πιστούς.

    Έχουμε να δούμε πολλά το επόμενο διάστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα επιτρέψω στο εξής δημοσίευση σχολίων με ειρωνικό περιεχόμενο ή με διάθεση ανταλλαγής πυρών. Όποιος επιθυμεί μπορεί να λέει τα επιχειρήματά του με κόσμιο τρόπο μήπως και ωφεληθούμε από την ανταλλαγή απόψεων. Να υπάρχει όμως κάποιο επιχείρημα. Το να πώ π.χ. ότι εγώ υποστηρίζω τον τάδε δεν προσφέρει κάποια ωφέλεια ούτε δίνει βάση για συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.