Ετικέτες

14.1.21

Η στοχοποίηση της Εκκλησίας με ψευδή δημοσιεύματα για μη τήρηση των μέτρων και η «απάντηση» της ΔΙΣ με προσφυγή στο ΕΣΡ

Πολλά περιστατικά έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με ψευδή δημοσιεύματα να κατηγορούν την Εκκλησία ότι λειτουργεί κατά της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα για την εορτή των Θεοφανείων η Διαρκής Ιερά Σύνοδο μετά από τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, την Τρίτη και την Τετάρτη 12 και 13 Ιανουαρίου, εξέδωσε ανακοίνωση για ορισμένα πλάνα που προβλήθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς τα οποία ήταν παλαιότερων ετών και κατηγορούσαν τους πιστούς ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. 

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει για το συγκεκριμένο περιστατικό: 

γ) Κατά την εορτή των Θεοφανείων εντός των Ιερών Ναών σημειώθηκε τάξη και τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων στις οποίες τα μέτρα δεν τηρήθηκαν εκτός των Ιερών Ναών, ήταν ελάχιστες και δυστυχώς μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

δ) Διαμαρτύρεται εντόνως για δημοσιεύματα, όχι όσων ασκούν κριτική, έστω και σκληρή στην Εκκλησία, αλλά εκείνων που με συστηματική μονομέρεια και σκοπιμότητα στοχοποιούν την Εκκλησία, τους Ποιμένες και τον Λαό Της και κυρίως προσπαθούν να ενοχοποιήσουν κάθε εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματός τους. Η Πίστη δεν είναι γεγονός ατομικό, σύμφωνα με τις προτεσταντικές αντιλήψεις, αλλά γεγονός σχέσης που βιώνεται κατ’ εξοχήν στην συλλογική Θεία Λατρεία (δημόσια λατρεία), η οποία αναγνωρίζεται ως ο τρόπος του να είναι κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ε) Καταγγέλει τα προβληθέντα από τον εορτασμό των Θεοφανείων παλαιοτέρων ετών ως εφετινά στιγμιότυπα από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς ALPHA, ΣΚΑΪ και STAR, καθώς και για δημοσιεύματα του Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να έχουν σχέση με την υψηλή δημοκρατική αποστολή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

 

Το δημοσίευμα αφορούσε ιερέα από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας η οποία εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας, ενώ εχτές στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με την Μαρία Γιαχνάκη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος επικοινώνησε τηλεφωνικά και σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ειδοποιηθήκαμε με πολλά ερωτήματα και τηλεφωνήματα για το περιστατικό» όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει. «Όταν το είδαμε ήταν ένα παλαιό βίντεο του 2015». Τονίζει ακόμα, ότι παρά την επίσημη αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως, δυστυχώς, μόνο ένα κανάλι έκανε μία υποτυπώδη αποκατάσταση. «Υπάρχει μία τάση επιθετική, θα λέγαμε, κατά της Εκκλησίας, παρότι η Εκκλησία έχει μία παρά πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία στο θέμα του κορωνοϊού».

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία:

 

Με ψευδή δημοσιεύματα κατηγορήθηκε η Εκκλησία και στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών καθώς με σχετικό δημοσίευμα θεωρήθηκε ότι τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν στην Βοιωτία για την πρόληψη του κορωνοϊού έγιναν μετά από έξαρση των κρουσμάτων και της διασποράς του ιού κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αντέδρασε άμεσα στο παραπλανητικό δημοσίευμα  με ανακοίνωσή  της στην οποία τόνισε: «Λυπούμαστε που η Εκκλησία για άλλη μια φορά αποτελεί τον εύκολο στόχο και αυτή η ειδική στοχοποίησή της εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς».

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος μίλησε στην εκπομπή «Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» τόσο για το σχετικό δημοσίευμα όσο και για την στοχοποίηση που δέχεται η Εκκλησία από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα και τις αναίτιες επιθέσεις στην Εκκλησία για μη τήρηση των μέτρων. 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:

 https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.