Ετικέτες

17.2.21

Μετά τους Γερμανούς και οι Ολλανδοί δικαστές αποφάσισαν ότι είναι παράνομη η απαγόρευση κυκλοφορίας

                       


Δικαστήριο καταργεί τους περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών

Ακόμα μία δικαστική απόφαση ήρθε να ραπίσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, αυτή τη φορά της Ολλανδίας, καθώς δικαστήριο διέταξε χθες τη διοίκηση του Μαρκ Ρούτε να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, την οποία επέβαλε προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.Η έδρα, όπως και στην περίπτωση της Βάδης – Βιρτεμβέργης, αποφάνθηκε ότι η απόφαση στερείται σωστής νομικής βάσης. Σαφώς και αξίζει να σημειωθεί πως η δικαστική απόφαση επέφερε πλήγμα στην απόκριση της κυβέρνησης στην πανδημική κρίση, που επιμένει ότι το μέτρο χρειαζόταν προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση των νέων μολύνσεων λόγω πιο μεταδοτικών νέων στελεχών του ιού.

Ωστόσο το δικαστήριο φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης, καθώς συντάχθηκε με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του lockdown, κρίνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Ρόλο στη δικαστική απόφαση έπαιξε και το γεγονός πως το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα έως τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου. «Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο» ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα, όπως αυτά, πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους» κατέληξε.

Φυσικά η ολλανδική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, αφού άμεσα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Οπως μετέδιδαν χθες διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να αναστείλει την ετυμηγορία του μέχρι να εξεταστεί η έφεσή της. Παράλληλα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ότι στερείται νομικής θεμελίωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση μετά την εντολή δικαστηρίου της Χάγης στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο ισχύει από τον Ιανουάριο, ο Ρούτε επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα εφεσιβάλει την απόφαση και επέμεινε πως το μέτρο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.