Ετικέτες

30.3.21

Το τυρί στη φάκα # 4

 



(CNN) 28/03/2021 - Αυτή η ιστορία αφορά δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Η πρώτη βρίσκεται στο Vondelpark του Άμστερνταμ, ένα υπέροχο καταπράσινο χώρο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Εκατοντάδες συνωστίστηκαν  παρέα για να γιορτάσουν τις ασυνήθιστα ζεστές μέρες του Φεβρουαρίου.

«Δεν επιτρέπεται, αλλά θα το κάναμε ούτως ή άλλως», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα στην ολλανδική τηλεόραση. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούν να μας κλείνουν στο σπίτι. Μας πιάνει κατάθλιψη.»

Το βίντεο που τραβήχτηκε στο Vondelpark από ένα τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο του Άμστερνταμ, έδειξε την ευφορία των νέων οι οποίοι όπως είπε μια άλλη γυναίκα, «βαρέθηκαν» τα μέτρα.

Η αστυνομία πήρε σκληρότερα μέτρα. Ο δήμαρχος άφησε ανοιχτές μόνο δύο εισόδους στο πάρκο, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να παρακολουθεί όλες τις αφίξεις.

Η δεύτερη ομάδα ανθρώπων βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, λίγες μέρες αργότερα, στην αίθουσα συναυλιών Ziggo Dome. Εκατοντάδες εισήλθαν για να ακούσουν τον τραγουδιστή André Hazes Jr.

Αυτή τη φορά, δεν υπήρχε καταστολή. Στην πραγματικότητα, αυτή τη φορά υπήρχε ρητή έγκριση από την κυβέρνηση να αγνοήσει το όριο των 30 ατόμων που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες εσωτερικών συγκεντρώσεων.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν αρνητικό 48ωρο τεστ covid. Όλοι φορούσαν ένα ηλεκτρονικό καρτελάκι για την ιχνηλάτηση επαφών. Το ηλεκτρονικό καρτελάκι αποτελεί μέρος ενός πειράματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, για την επανέναρξη των μαζικών εκδηλώσεων σε μια χώρα όπου όπως και στο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης, η έναρξη των εμβολιασμών καθυστέρησε. 

Ήταν σαν να βρέθηκα «σε ένα ονείρο όπου όλα επιτρέπονται ξανά», δήλωσε η 26χρονη Vivian Nagelkerke η οποία πήγε στη συναυλία με ένα φίλο. «Ήταν πραγματικά θρυλικό να επιστρέφω σε μια αίθουσα συναυλιών. Πριν από την πανδημία πήγαινα σε συναυλίες τρεις φορές την εβδομάδα.»

Ευτυχισμένα ινδικά χοιρίδια

Οι οκτώ πρώτες συναθρόισεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ήταν αποτέλεσμα των πολύμηνων συνομιλιών μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και μιας ομάδας διοργανωτών εκδηλώσεων που δημιούργησαν το «Field Lab». 

Οι ερευνητές σκαρφίστηκαν μια σειρά εκδηλώσεων -όπως ένα φεστιβάλ χορού, μια συναυλία και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα- για να μελετήσουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και να παρακολουθήσουν τυχόν πιθανές λοιμώξεις.

«Μέχρι στιγμής, τα ινδικά χοιρίδια ήταν πολύ ευτυχή με την συμμετοχή τους στην έρευνα», δήλωσε γελώντας ο Andreas Voss, καθηγητής  λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Radboud.

Παρόλο που δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη οριστικά αποτελέσματα ο Voss είπε ότι συγκρίνοντας τα δεδομένα από τους θεατές της συναυλίας με αυτά του γενικού πληθυσμού, πιστεύουν ότι η συμμετοχή σε μια καλά οργανωμένη εκδήλωση, χωρισμένη σε «κοινωνικές φούσκες», με αρνητικό τεστ PCR, δεν είναι πιο επικίνδυνη από τις καθημερινές δουλειές μας στην Ολλανδία.

«Μέχρι στιγμής ο κίνδυνος είναι ως επί το πλείστον χαμηλότερος από ότι θα ήταν χωρίς τεστ, εκτός της εκδήλωσης», δήλωσε ο Voss. «Έχουμε σίγουρα υποσχόμενα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι σε πολλές από τις εκδηλώσεις που δημιουργήσαμε, ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης ήταν χαμηλότερος ή ίσος με αυτόν στο σπίτι.»

Ο Ολλανδός υπουργός υγείας συμφωνεί. Νωρίτερα αυτό το μήνα χαρακτήρισε τα αρχικά ευρήματα «πραγματικά ενθαρρυντικά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτό το μήνα παρουσίασε σχέδια για ένα «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» ή διαβατήριο εμβολιασμού , για να επιτρέψει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να αποδεικνύουν την κατάστασή τους. Ο πρωθυπουργός Mark Rutte είπε ότι ένα τέτοιο σχέδιο «μπορεί να είναι χρήσιμο στο μέλλον».


«Οι άνθρωποι αφήνονται»

Ο κίνδυνος φυσικά δεν αφορούσε μόνο εκείνους που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, αλλά και οποιονδήποτε μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μετά. Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιορίσουν τις επαφές με ευπαθή άτομα τι επόμενες ημέρες μετά την εκδήλωση και επειπλέον τους ζητήθηκε να κάνουν δεύτερο τεστ πέντε ημέρες αργότερα.

Η Nagelkerke είπε ότι είδε μερικές αρνητικές αντιδράσεις στο Facebook, αλλά οι φίλοι και η οικογένειά της κυρίως ζηλέψανε.

Το Field Lab ανέφερε ότι εντόπισαν 67 θετικά κρούσματα κορονοϊού στις εκδηλώσεις, στα οποία δεν επετράπη η  συμμετοχή. Μόνο πέντε άτομα από περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί θετικά κατά το δεύτερο τεστ μετά την εκδήλωση, και οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι βέβαιοι αν η μόλυνση έγινε στις εκδηλώσεις του Field Lab.

«Αυτό που συνέβη εκεί ήταν τόσο περίεργο», είπε η Έμιλι Ντένισσεν, η οποία γιόρτασε τα 32α γενέθλιά της σε μια από τις συναυλίες. «Οι άνθρωποι απλώς αφέθηκαν.»

Αυτό σήμαινε επίσης ότι οι συμμετέχοντες αγνόησαν τους κανόνες. Μόλις η μπύρα άρχισε να ρέει, οι μάσκες αφαιρέθηκαν και οι ταμπέλες κοινωνικής απόστασης αγνοήθηκαν.

Αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη είπε ο Voss και δεν είναι κακό. «Δεν τους επηρεάσαμε με κανένα τρόπο, δεν τους κάνανε παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επειδή θέλαμε να μάθουμε τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή.»

«Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της χορευτικής διοργάνωσης και της συναυλίας οι μάσκες βγήκαν πολύ γρήγορα» δήλωσε, αλλά κατά τη διάρκεια τις θεατρικής παράστασης, του επιχειρηματικού συνεδρίου και των ποδοσφαιρικών αγώνων πάνω από το 94% φορούσε μάσκες.

Πράγματι, μόνο σε μερικούς συμμετέχοντες της συναυλίας ζητήθηκε να φορούν μάσκες. Το Field Lab δημιούργησε έξι διαφορετικές «φούσκες», οι οποίες διέφεραν σε αυστηρότητα. Η πιο χαλαρή είχε μόνο 50 άτομα σε αυτή, δεν απαιτούσε μάσκες προσώπου και είχε ανοιχτό μπαρ καθ 'όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Η πιο αυστηρή είχε 250 άτομα, υποχρεωτικές μάσκες προσώπου συνεχώς, και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρων.

«Δεν μπορώ καν να περιγράψω με λόγια πώς ήταν,» είπε η Ντένισσεν. «Ήταν τόσο απίστευτο.»

Ο 21χρονος Niels Fekken που πήγε μαζί με την Nagelkerke, είπε ότι «ήταν σε θέση να γευτούν την πραγματική ζωή».

«Δεν νομίζω ότι ήμουν τόσο ευτυχισμένος τον περασμένο χρόνο όσο εκείνη την ημέρα.»

********************** 


(Reuters) 27/03/2021 - Οι μουσικόφιλοι στη Βαρκελώνη αγκάλιαστηκαν, χόρεψαν και τραγούδησαν σε μια sold-out ροκ συναυλία το Σάββατο το βράδυ, μετά από rapid τεστς για COVID-19, σε μια πειραματική δοκιμή που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις μουσικές εκδηλώσεις στην Ισπανία και πέραν αυτής.


Οι περίπου 5.000 θαυμαστές που παρευρέθηκαν στη συναυλία του ισπανικού ανεξάρτητου συγκροτήματος Love of Lesbian έπρεπε να φορούν μάσκες, αλλά η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων δεν απαιτούνταν στην αρένα του Palau Sant Jordi.

«Ήταν θεαματικό. Νιώθαμε ασφαλείς ανά πάσα στιγμή. Ήμασταν στην πρώτη σειρά και ήταν κάτι που μας έλειπε πολύ », δήλωσε ο 29χρονος Σαλβαδόρ μετά την συναυλία. «Είμαστε πολύ περήφανοι που είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε αυτήν. Ελπίζουμε να είναι η πρώτη από πολλές άλλες. »

Σουρεαλιστικές σκηνές διαδραματίστηκαν μετά από ένα χρόνο κοινωνικής απόστασης με τους συμμετέχοντες να χορεύουν ο ένας κοντά στον άλλο, αλλά το πλήθος των προσώπων που καλύπτονταν με μάσκες έδειχνε ότι τα πράγματα δεν ήταν εντελώς πίσω στο φυσιολογικό.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι στην είσοδο καθυστέρησαν την έναρξη της συναυλίας, αλλά δεν μπόρεσαν να μειώσουν το εορταστικό πνεύμα.

«Καλώς ήλθατε σε μια από τις πιο συναρπαστικές συναυλίες της ζωής μας!» φώναξε στο πλήθος που επευφημούσε o τραγουδιστής Santi Balmes.

Η συναυλία που εγκρίθηκε από τη κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε ως πειραματική δοκιμή για το αν παρόμοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά.

«Θα είναι πιο ασφαλές να βρίσκεσαι στο Παλάου Σαντ Τζόρντι από το να περπατάς στο δρόμο», δήλωσε στο Reuters ο Τζόρντι Χερερουέλαμ, ένας από τους διοργανωτές της συναυλίας .

Τα τεστς πριν από τη συναυλία σε τρεις τοποθεσίες της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκαν από 80 νοσηλευτές που φορούσαν πλήρη προστατευτική εξάρτηση. Ορισμένοι άνθρωποι μόρφαζαν όταν οι νοσηλευτές έπαιρναν δείγμα από τις μύτες τους.

Μέχρι το μεσημέρι, τρία από τα 2.400 άτομα που είχαν ήδη εξεταστεί είχαν βρεθεί θετικά και ένα είχε έρθει σε επαφή με ένα θετικό κρούσμα, δήλωσε ο δρ Josep Maria Libre που επέβλεπε τις εξετάσεις. Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συναυλία και θα λάβουν επιστροφή χρημάτων.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα αποτελέσματα των τεστ αντιγόνων τους σε 10 - 15 λεπτά, μέσω μιας εφαρμογής στα τηλέφωνά τους. Το τεστ και μια μάσκα συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή του εισιτηρίου.

«Πιστεύω ότι σήμερα αυτό που κάναμε πραγματικότητα ήταν το να δείξουμε στον κόσμο ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ασφαλείς», δήλωσε ο 49χρονος Ραμόν που παρευρέθηκε στη συναυλία. 

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.