Ετικέτες

10.5.21

Η ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου

 Η ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου

Ένα παράθυρο στο φως φαίνεται να ανοίγει η ταινία MAN OF GOD, για τις κινηματογραφικές ταινίες με θρησκευτικό περιεχόμενο ή ακόμη και γι’ αυτές που είναι εμπνευσμένες από τον βίο κάποιου Αγίου.

Αν και αρκετά χρόνια πριν στην Αμερική είχε ήδη δημιουργηθεί πρακτορείο διανομής για ταινίες με θρησκευτικό περιεχόμενο ή κοινωνικές ταινίες με μηνύματα που πηγάζουν από το Ευαγγέλιο και τη ζωή των Αγίων, η παραγωγή τέτοιων ταινιών για την ορθόδοξη Ελλάδα, φαίνεται να ήταν κάτι άπιαστο, ίσως ακόμη και για τις υπόλοιπες ορθόδοξες χώρες.

Έτσι την πρωτιά και μάλλον την αποκλειστικότητα ως τώρα την είχαν οι καθολικές ταινίες, οι πρωτεσταντικές, οι εβραϊκές και βέβαια οι μουσουλμανικές αλλά και άλλες.

Κάποιες από τις ταινίες όπως ο Ιησούς της Ναζαρέτ αλλά και η Μαρία Μαγδαλινή όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν ταινίες που άγγιζαν το ορθόδοξο πνεύμα αλλά παραγωγές από μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου τα οποία δεν ανήκαν στην ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ελλάδα σίγουρα ως τώρα και σε πολιτικό επίπεδο δεν στήριζε τις παραγωγές με ορθόδοξο περιεχόμενο και αυτό ίσως να αποκαρδίωνε όποιους θα ήθελαν να δημιουργήσουν τέτοιες ταινίες.

Το 2020 στην χώρα μας ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου λοιπόν η αμερικανοσερβίδα σεναριογράφος Έλενα Πόποβιτς ώστε να καταφέρει να φέρει εις πέρας μια ταινία με το βίο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, η οποία είχε αποδώσει το βίο του Αγίου ναι μεν πατώντας στα βήματά του, αλλά προσπάθησε να κάνει το σενάριό της τέτοιο ώστε να είναι αποδεκτό ακόμη και από κοινό που δεν είναι ορθόδοξο αλλά θα έβλεπε στη ζωή του Αγίου έναν αδικημένο σιωπηλό γεμάτο αγάπη και συγχώρεση άνθρωπο.

Η ιστορία της σίγουρα δεν βρήκε από την αρχή φίλους ούτε συνοδοιπόρους αλλά πιο πολύ δεν βρήκε καν χρηματοδότες οι οποίοι θα ήθελαν να στοχεύσουν και αυτοί μαζί με αυτήν, η ζωή του Αγίου να φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης.

Σε μια χρονιά πολλών χρηματοδοτήσεων με εκατομμύρια ευρώ να δίδονται σε διάφορους φορείς και κυρίως εκκλησιαστικούς, κανείς μα κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο. Προτιμήθηκαν μικρά βίντεο και φωτογραφικά άλμπουμ για άλλες επετείους, βίντεο που κόστισαν αρκετές χιλιάδες ευρώ αλλά άξιζαν πολύ λιγότερα στην πραγματικότητα, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη ευκολία. Το ΕΚΟΜΕ εκ των πραγμάτων ενέκρινε σε ότι τον αφορά την στήριξη με τον γνωστό τρόπο που εγκρίνει όλες τις παραγωγές και τα σήριαλ που γυρίζονται στην Ελλάδα.

Γνωρίζοντας τον αγώνα της σεναριογράφου και σκηνοθέτη από κοντά για την εύρεση πόρων χτυπώντας την πόρτα ακόμη και εκκλησιαστικών φορέων ένα έχω να πω, ότι είναι πολύ τυχερή που δεν έχασε την πίστη της.

Στηρίχθηκε ηθικά από πολλά μοναστήρια και κυρίως της Αίγινας , στηρίχθηκε με την προσευχή της και τα δάκριά της αλλά κυρίως στηρίχθηκε από την πίστη της.

Το σενάριό της τελικά πήρε σάρκα και οστά με την χρηματοδότηση της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, η οποία φρόντισε με τη βοήθεια χρηματοδοτήσεων φίλων να γίνει η ταινία, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός που συμμετείχε στην παραγωγή και με την συνεργασία και την οικονομική στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Σήμερα όπως όλοι γνωρίζουν η ταινία έχει ήδη βραβευθεί στο φεστιβάλ Ταινιών της Μόσχας λαμβάνοντας το βραβείο του κοινού (το σημαντικότερο για μια ταινία), επιλέχθηκε για το φεστιβάλ ταινιών του Λος Άντζελες όπου θα γίνει παρουσίαση της ταινίας στην επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου στις 22 και 23 Μαϊου, ταξιδεύει τον Αύγουστο για την Αριζόνα στο φεστιβάλ Ταινιών Φοίνιξ, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και αμέσως μετά για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας ενώ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι η ταινία θα προβληθεί στους θερινούς καταρχήν κινηματογράφους αφού πια τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό χαλαρώνουν.

Στην ταινία παίρνουν μέρος πολλοί ηθοποιοί Έλληνες και ξένοι σταρ, μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όμως η Γελένα Πόποβιτς κατάφερε με την ιδιαίτερη φροντίδα της και με την βαθιά της πίστη να κρατήσει τον Άγιο ως τον μεγάλο πρωταγωνιστή.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται τον Αύγουστο ενώ στις υπόλοιπες χώρες άρχισε ήδη το ταξίδι της

Μαρία Γιαχνάκη

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Μαριλένα Αναστασιάδου

orthodoxianewsagency

https://simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.