Ετικέτες

18.8.21

Ο φύλακας Άγγελος του έσωσε τη ζωή



Κάποιος μοναχός επιθύμησε να φάει παστό ψάρι. Και καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να βρεθεί στο μοναστήρι εκείνη την εποχή, σκέφτηκε να πάει στην αγορά να πάρει. Πάλεψε πολύ με τον λογισμό αυτόν, διότι ο μοναχός οφείλει να αρκείται σε ό,τι προσφέρει το μοναστήρι στους μοναχούς και πρέπει πάση θυσία να αποφεύγει να ικανοποιεί τα πάθη του.

Επιπλέον, το να διασχίσει την αγορά ανάμεσα στο πλήθος ήταν απρεπές και θα αποτελούσε για τον μοναχό πηγή πειρασμών.

Τελικά ο διάβολος με τα ψέματά του, τον κατάφερε και υποχωρώντας στην επιθυμία του, αποφάσισε να πάει να βρει ψάρι. Έφυγε λοιπόν από το μοναστήρι, αλλά όπως προχωρούσε στο δρόμο παρατήρησε, ότι δεν κρατούσε το κομποσχοίνι του στο χέρι. Σκέφτηκε:

''Πού πάω σαν στρατιώτης χωρίς το όπλο του;''

Επιστρέφοντας για να το πάρει, το βρήκε μέσα στην τσέπη του. Το έβγαλε, έκανε το σταυρό του και με το κομποσχοίνι στο χέρι, προχώρησε ήσυχος.

Όταν πλησίαζε στην αγορά, βλέπει έξω από ένα μαγαζί ένα άλογο ζεμένο σε ένα κάρο που ήταν φορτωμένο με τεράστια βαρέλια. Την ίδια στιγμή, ποιός ξέρει τι φοβήθηκε το ζώο και όρμισε ξαφνικά πάνω στον μοναχό και τον πέταξε κάτω, χωρίς όμως να του κάνει μεγάλη ζημιά. Στα 2 βήματα, το φορτίο ανατράπηκε και τα βαρέλια κατρακύλησαν εκεί ακριβώς που στεκόταν ο μοναχός, πριν τον ρίξει κάτω το άλογο.

Ο μοναχός σηκώθηκε αμέσως και τρέμοντας από το φόβο του, θαύμασε τον τρόπο που βρήκε ο Θεός, για να του σώσει τη ζωή, επειδή αν το φορτίο είχε ανατραπεί ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα, θα είχε σκοτωθεί. Χωρίς να σκεφτεί περισσότερο, αγόρασε το ψάρι, επέστρεψε, το έφαγε, έκανε τον κανόνα του και ξάπλωσε να κοιμηθεί.

Αποκοιμήθηκε ελαφρά και στον ύπνο του είδε έναν γέροντα με γλυκιά

μορφή, που δεν τον γνώριζε και ο οποίος του είπε:

- Εγώ είμαι ο προστάτης άγιος του μοναστηριού αυτού και θέλω να σε

διδάξω, για να καταλάβεις και να μην ξεχάσεις ποτέ το μάθημα που πήρες σήμερα. Άκου λοιπόν: Επειδή δεν αγωνίστηκες κατά του λογισμού της ηδονής και λόγω οκνηρίας δεν τον διέκρινες και τον άφησες να κυριαρχήσει, ο Εχθρός βρήκε την ευκαιρία να σου επιτεθεί. Αυτός είχε προγραμματίσει το ατύχημα.

Ο φύλακα άγγελός σου όμως το γνώριζε και σου έβαλε το λογισμό να

προσευχηθείς και σου θύμισε το κομποσχοίνι σου. Εσύ υπάκουσες και το γεγονός ότι προσευχήθηκες, σου έσωσε τη ζωή.


https://isychastis7.webnode.gr

Πηγή εικόνας: https://www.kosmimafino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.