Ετικέτες

13.8.21

Οι επόμενες μέρες από τις πυρκαγιές – Τραγικός ο απολογισμός

Με τα περισσότερα μέτωπα να έχουν περιοριστεί και τους πυροσβέστες από τα άλλα κράτη να αναχωρούν για τη χώρα τους η Ελλάδα κοιτάει την επόμενη μέρα στις καμένες εκτάσεις. Στις πρώτες εκτιμήσεις ο απολογισμός είναι τραγικός.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (ΕFFIS) αναφέρει ότι περισσότερα από 1 Εκατομμύριο στρέμματα γης κάηκαν από τις αρχές Αυγούστου στη χώρα, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο τουλάχιστον 1.008.740 στρέμματα κάηκαν όταν τα τελευταία χρόνια (2008-2020) κατά μέσο όρο καιγόντουσαν περίπου 27.500 στρέμματα. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας από την Copernicus, για την κλιματική αλλαγή σημειώνει ότι «Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης».

«Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η έκταση που κάηκε στην Βόρεια Εύβοια ανέρχεται περίπου σε 465.820 στρέμματα. Οι πυρκαγιές οι οποίες κατέκαψαν ότι βρήκαν στο πέρασμά τους και έκαιγαν για 10 μέρες συνεχόμενα κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις δάσους. Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 από την επιχειρησιακή μονάδα Beyond του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Όπως αναφέρει, οι εκτάσεις που έχουν καεί, αφορούν: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα.

Νέα εκτίμηση έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και για την  καμένη έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και Αρκαδίας. 12.480 εκτάρια εκτιμήθηκε η καμένη έκταση σύμφωνα με την επεξεργασία εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 (λήψη εικόνας 11/8, 12.20 τοπική).

Τα μέτωπα που έχουν απομείνει σε Γορτυνία και Ανατολική Μάνη

Μάχη για να μην προκληθούν νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς δίνουν και θα συνεχίζουν να δίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Γορτυνία ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η αντιμετώπιση των μικρών εστιών φωτιάς, ώστε να μην πάρουν έκταση και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται και κάτοικοι των οικισμών της Γορτυνίας, προκειμένου να συνδράμουν κι αυτοί σε περίπτωση που υπάρξει κάποια επικίνδυνη αναζωπύρωση.

Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλουν τα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Ηλεία

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς». Προσέθεσε ότι «η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα πεζοπόρα τμήμα και τα μηχανήματα έργου αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ό,τι έκαιγε στις περιοχές Λάσδικα, Κρυονέρι και Μηλιές».

Πάντως, όλη τη νύχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Ηλείας, ώστε να επέμβουν όπου και αν χρειαστεί.

Ανατολική Μάνη

Επίσης, και στην Ανατολική Μάνη οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, που σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις τις απογευματινές ώρες, όσο και σε γειτονικά σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες νέες αναζωπυρώσεις και παράλληλα να αποτρέψουν πιθανή επέκταση προς οικισμούς.

Σε επιφυλακή για νέες πυρκαγιές

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν κκαι σήμερα όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.