Ετικέτες

5.10.21

Πίνακας καθισμάτων ψαλτηρίου (σε όρθρο και εσπερινό) την Περίοδο που διανύουμε: 22/9-19/11

 


Παρακάτω παραθέτω πίνακα με τα καθίσματα του ψαλτηρίου που διαβάζονται κανονικά στις ακολουθίες εσπερινού και όρθρου κατά την περίοδο που διανύουμε 22/9-19/11 (αλλά και τις περιόδους 26/11-19/12, 15/1 έως το Σάββατο Απόκρεω). Δυστυχώς στις ενορίες παραλείπεται η στιχολογία του ψαλτηρίου. 



Παρατηρούμε ότι κάθε εβδομάδα με βάση το παραπάνω πρόγραμμα στιχολογείται ολόκληρο το ψαλτήριο! Μάλιστα κάποια καθίσματα στιχολογούνται πολλές φορές:

α) το 17ο κάθισμα στιχολογείται καθημερινά αν λάβουμε υπ' όψιν ότι διαβάζεται και στο μεσονυκτικό των καθημερινών (Δευτέρα-Παρασκευή)!

β) το 18ο κάθισμα στιχολογείται 5 φορές (στους εσπερινούς των καθημερινών)

γ) το 9ο κάθισμα στιχολογείται 2 φορές, στον όρθρο της Τρίτης, αλλά και στο μεσονυκτικό του Σαββάτου.

Εξαιρέσεις

1. Αν τύχει σε μια από τις καθημερινές από Δευτέρα έως Πέμπτη μνήμη Αγίου που έχει πολυέλεο(*), τότε ψάλλεται αυτός αντί του ενδιατάκτου γ΄καθίσματος, το οποίο στιχολογείται στον εσπερινό αντί του 18ου καθίσματος. 

* Ο πολυέλεος ψάλλεται και περιλαμβάνει τους ψαλμούς 134, 135 και επιλεγμένους στίχους ανάλογα με τον Άγιο (αν είναι Ιεράρχης, Όσιος κ.τ.λ.).

2. Αν προβλέπεται πολυέλεος την Κυριακή, τότε ψάλλεται στη θέση του αμώμου, δηλ. του 17ου καθίσματος (γ΄ στιχολογία Κυριακής). Αυτή τη φορά, όμως, το 17ο κάθισμα δεν μεταφέρεται στον εσπερινό, διότι δεν προβλέπεται στιχολογία ψαλτηρίου στον εσπερινό που γίνεται την Κυριακή το απόγευμα.

3. Σε ημέρες που προβλέπεται (από το τυπικό ή τα μηναία) η ανάγνωση της α΄ στάσης του 1ου καθίσματος, διαβάζεται μόνον η α΄ στάση (ψαλμοί 1-3) αντί του ενδιατάκτου καθίσματος.  

Αν τυχαίνει Σάββατο, όμως, πάντα στιχολογείται ολόκληρο το 1ο κάθισμα (πλην του Μεγάλου Σαββάτου).

(*) Υπενθυμίζεται ότι εκκλησιαστικά ο εσπερινός είναι η πρώτη ακολουθία της ημέρας που ακολουθεί.


Επιμέλεια ανάρτησης: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ


Βασική Πηγή: Σύστημα Τυπικού Πρωτοπρ. Κων/νου Παπαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.