Ετικέτες

2.10.21

Η Πίστη, το όντως Θαύμα - Γραπτό Κήρυγμα (Κυριακή ΙΕ' Επιστολών, Β' Κορ. δ' 6-15)

 


ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Β' Δ´ 6 - 15

6 ὅτι ὁ Θεὸς ὁ εἰπὼν ἐκ σκότους φῶς λάμψαι, ὃς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν πρὸς φωτισμὸν τῆς γνώσεως τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ ἐν προσώπῳ Ἰησοῦ Χριστοῦ. 7 Ἔχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν, 8 ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ’ οὐ στενοχωρούμενοι, ἀπορούμενοι ἀλλ’ οὐκ ἐξαπορούμενοι, 9 διωκόμενοι ἀλλ’ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ’ οὐκ ἀπολλύμενοι, 10 πάντοτε τὴν νέκρωσιν τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματι περιφέροντες, ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματι ἡμῶν φανερωθῇ. 11 ἀεὶ γὰρ ἡμεῖς οἱ ζῶντες εἰς θάνατον παραδιδόμεθα διὰ Ἰησοῦν, ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ Ἰησοῦ φανερωθῇ ἐν τῇ θνητῇ σαρκὶ ἡμῶν. 12 ὥστε ὁ μὲν θάνατος ἐν ἡμῖν ἐνεργεῖται, ἡ δὲ ζωὴ ἐν ὑμῖν. 13ἔχοντες δὲ τὸ αὐτὸ πνεῦμα τῆς πίστεως κατὰ τὸ γεγραμμένον, ἐπίστευσα, διὸ ἐλάλησα, καὶ ἡμεῖς πιστεύομεν, διὸ καὶ λαλοῦμεν, 14 εἰδότες ὅτι ὁ ἐγείρας τὸν Κύριον Ἰησοῦν καὶ ἡμᾶς διὰ Ἰησοῦ ἐγερεῖ καὶ παραστήσει σὺν ὑμῖν. 15 τὰ γὰρ πάντα δι’ ὑμᾶς, ἵνα ἡ χάρις πλεονάσασα διὰ τῶν πλειόνων τὴν εὐχαριστίαν περισσεύσῃ εἰς τὴν δόξαν τοῦ Θεοῦ.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης,

Αποστολικό Ανάγνωσμα, Β' Κορ. δ' 6-15
Η Πίστη, το όντως Θαύμα
Μετάφραση του αποστολικού αναγνώσματος (Β' Κορ. δ' 6-15)
" 6 Διότι ο Θεός, που διέταξε μέσα από το σκότος να λάμψη φως, αυτός έλαμψε στις διάνοιές μας, για να φωτισθούμε να γνωρίσωμε τη δόξα του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. 7 ’Εχουμε δε αυτό το θησαυρό (τη θεία αποκάλυψι) μέσα σε πήλινα εύθραυστα δοχεία (μέσα στους αδυνάτους εαυτούς μας), για να φαίνεται, ότι η υπερβολική δύναμι (που υπάρχει σε μας) είναι του Θεού και δεν προέρχεται από μας. 8 Από παντού πιεζόμεθα, αλλά δεν αγχωνόμεθα. Φθάνουμε σε αδιέξοδο, αλλά δεν απελπιζόμεθα.
9 Διωκόμεθα, αλλά δεν εγκαταλειπόμεθα. Πέφτουμε κάτω από τα κτυπήματα, αλλά δεν χανόμεθα. 10 Πάντοτε στο σώμα περιφέρουμε το θάνατο του Κυρίου Ιησού, για να φανερωθή στο σώμα μας και η ζωή του (αναστημένου) Ιησού. 11 Ναι! Πάντοτε εμείς, αν και εξακολουθούμε να ζούμε, παραδιδόμεθα για τον Ιησού σε θάνατο, για να φανερωθή και η ζωή του Ιησού στη νεκρή μας σάρκα. 12 Ώστε ο μεν θάνατος συντελείται σε μας, η δε ζωή σε σας (Εμείς πεθαίνουμε σωματικώς, για να ζήτε σεις πνευματικώς). 13 Επειδή δε έχουμε το ίδιο πνεύμα της πίστεως συμφώνως προς το λόγο της Γραφής, Πίστευσα γι’ αυτό και μίλησα, και εμείς πιστεύουμε, γι’ αυτό και μιλούμε, 14 Και ξέρουμε, ότι εκείνος, που ανέστησε τον Κύριο Ιησού, θ’ αναστήση και μας δια του Ιησού, και θα μας παρουσιάση μπροστά του μαζί με σας. 15 Όλα λοιπόν γίνονται για σας, ώστε με τα πολλά να πλεονάση η ευεργεσία και να προκαλέση πλουσία ευχαριστία για τη δόξα του Θεού".
[Σημείωση - προσθήκη: μπορείτε να βρείτε το αρχαίο κείμενο στο τέλος του κηρύγματος]
Η Πίστη μας είναι το όντως θαύμα! Η υπέρβαση του φυσικού, των ορίων της φύσεως, η νίκη και η συντριβή των φυσικών στοιχείων, ως να ήταν ρεκόρ προηγουμένων αγώνων, για να είμαστε και στο πνεύμα της επικαιρότητας, σπάζουν και ξανασπάζουν. Υπερβαίνει τον ανθρώπινο νου η καταλυτική επέμβαση του Θεού στη ζωή των πιστών. Η υπέρβαση της αμεσότητας συντελείται θαυματουργικά και αφήνει άναυδο τον θεατή του δρώμενου. Ο Θεός του φωτός, έλαμψε φως και σκόρπισε το σκότος· με τη διαταγή του μέσα από το σκοτάδι γεννήθηκε φως και αυτό μας φώτισε ώστε  να γνωρίσουμε τη δόξα Του στο πρόσωπο του Μονογενούς Υιού, του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Αυτήν η γνώση, η θεογνωσία, αποτελεί το βασικό στοιχείο της κατανοήσεως και της αποδοχής πως ο χριστιανός είναι κάτοχός του απολύτου θησαυρού. Ο θησαυρός είναι η θεία αποκάλυψη, που ως πήλινα δοχεία εύθραυστα, ως χοϊκοί, ως πεπερασμένα όντα, δε θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να βιώσουμε. Αλλά όμως και βιώνουμε και αγιαζόμαστε και απολαμβάνουμε. Σε καμία περίπτωση εξαιτίας της μικρής και ασήμαντης δύναμής μας. Η υπερβολική δύναμη που αισθανόμαστε ώστε να γινόμαστε μέτοχοί της θείας αποκαλύψεως είναι η δύναμη του Θεού. Σε αυτόν ανήκει η Δόξα και η Δύναμη.
Ούτε πίεση, ούτε αδιέξοδα, ούτε διώξεις, ούτε κτυπήματα και μαρτύρια δεν μπορούν να μας αγχώσουν, να μας απελπίσουν, να βιώσουμε εγκατάλειψη, να αισθανθούμε χαμένοι. Όλα τα υποστώμεθα έχοντας την Πίστη στην Σταυρική Θυσία και στον θάνατο του Ιησού. Στο σώμα και στην ψυχή μας βιώνουμε τα πάθη Του Κυρίου, και με αυτόν τον τρόπο μετέχουμε της Αναστάσεως Εκείνου.
Οι Απόστολοι του Χριστού και οι συνεχιστές του έργου τους, τη ζωή τους έδωσαν για την αγάπη Εκείνου. Παρεδόθησαν σε μαρτύρια ώστε να δούνε όλοι οι άνθρωποι την ζωηφόρο επέμβαση του Χριστού στα σώματά τους. Θανατούμενοι έζησαν, διότι όπως προείπαμε τίποτε δεν μας βλάπτει, ούτε και αυτός ο θάνατος δεν είναι ικανός να σκοτώσει. Ο Χριστός δίνει ζωή στη νεκρή σάρκα. Και ο μαρτυρικός θάνατος των αποστόλων, αποτελεί ζωή για τους πιστούς· ο θάνατός τους η ζωή μας. Και έτσι συντελείται το θαύμα της παρακαταθήκης της Πίστεως. Πεθαίνουν οι δάσκαλοί μας, οι άγιοι Απόστολοι και οι άγιοι Πατέρες μας σωματικά, με μαρτυρικό και μαρτυριακό θάνατο, ως ομολογητές και αθλητές της Πίστεως, για να ζήσουμε εμείς πνευματικά και ομολογιακά όπως αυτοί. Αυτό είναι το θαύμα της Πίστης μας!
Τίποτε απολύτως δεν έκαναν οι Απόστολοι εξ εαυτού τους. Πάντα βάσιζαν τις ενέργειές τους στην Πίστη του Χριστού. Πάντοτε για την Πίστη, τα πάντα γι αυτήν και από αυτήν ορμώμενοι. Οι διδαχές και τα κηρύγματά τους, οι αποστολές και οι περιοδείες τους, οι κόποι και τα μαρτύρια, όλα έγιναν για τον Χριστό και εξαιτίας Εκείνου. Πραγματώνεται στα έργα τους η αγιογραφική ρήση, "επίστευσα, διο ελάλησα". Τίποτε χωρίς την Πίστη. Γιατί αυτήν τους νεκρούς ανασταίνει. Αυτήν μας κάνει μετόχους της αναστάσεως του Χριστού και όλοι μαζί, απόστολοι και λαός με την Πίστη ζούμε αναστημένοι ενώπιόν Του.

Όλα όσα μας συμβαίνουν είναι ευεργεσίες και δωρήματα εξ Ουρανού. Όλα αυτά τα θαύματα που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής, ας μιμηθούμε τους αγίους μας και ας τα εκτιμήσουμε δεόντως. Για όλα αυτά αξίζει έπαινος και βαθιά ευχαριστία προς τον Θεό. Ας είναι δοξασμένο το άγιο Όνομά Του. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.