Ετικέτες

1.10.21

61 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σήμερα η Κύπρος τιμά την 61η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι απανταχού Κύπριοι τιμούν όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου της οποίας ένα σημαντικό κομμάτι ακόμα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Με αφορμή την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ επί της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ και θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς. Στη φετινή στρατιωτική παρέλαση επιτρέπεται η παρουσία κοινού, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν επίσης πρέσβεις και Aκόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.

Πως καθιερώθηκε η ημέρα

Η 1η Οκτωβρίου δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960. Στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται όπως αρμόζει, με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων. Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, από τις 16 Αυγούστου του 1960, κυματίζει ψηλά στον ουρανό της Κύπρου, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας.

Προσμονή για δικαίωση της Κύπρου

«Προσμένουμε να δοθεί δικαίωση στον αγώνα της Κύπρου για δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την 61η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Αποστέλλοντας τις ευχές του για επίλυση του εθνικού προβλήματος προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κυπριακό λαό, ο Πατριάρχης επισήμανε: «Εορτάζουμε τη μεγάλη αυτή ημέρα για την μαρτυρική Κύπρο, που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Βρετανία το 1960, μετά και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Αλλά, την ίδια στιγμή, προσμένουμε να δοθεί δικαίωση στο αγώνα της Κύπρου για δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αδελφικούς χαιρετισμούς απηύθυνε ο Μακαριώτατος, με αφορμή την σημερινή ημέρα, στον Αρχιεπίσκοποι Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. “Ευχόμενοι όπως η αγιοτόκος Κυπριακή Εκκλησία πρεσβεύει πάντοτε τις προσπάθειες για το καλό του τόπου αυτού που αναδεικνύει ως ένα ‘χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο’ όλους τους αγώνες του θεοσεβούς κυπριακού λαού για πλήρη δικαίωση στο εθνικό μας πρόβλημα”, ανέφερε.

Με δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ό Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε αναφέρει ότι η Εκκλησία απορρίπτει ξεκάθαρα τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο και κάλεσε τους Τούρκους να λογικευθούν.

Φωτογραφία αρχείου 

https://www.orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.