Ετικέτες

21.10.21

Χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση και των χρονολογήσεων και της ορολογίας στην επιστήμη της ιστορίας - αρχαιολογίας

Ανακατασκευασμένα νεολιθικά σπίτια στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Σημαντικό πρόβλημα στην επιστήμη της Ιστορίας είναι τόσο η ορολογία, όσο και το λεγόμενο σύστημα των τριών περιόδων. Είμαστε υποχρεωμένοι να χωρίζουμε την ανθρώπινη ιστορία σε τμήματα, για να μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κάθε κομμάτι καλύτερα. Παράλληλα, αυτή η κατάτμηση, το κομμάτιασμα, μας βοηθά να καταλάβουμε πότε συμβαίνουν έντονες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων.

Για αυτούς τους λόγους καθιερώθηκε το σύστημα των τριών περιόδων, δηλαδή η διαίρεση τῆς προ Χριστοῦ ιστορίας σε τρεις εποχές, του Λίθου, του Χαλκού και του Σιδήρου. Την έμπνευση για αυτόν τον διαχωρισμό είχε ο Δανός Christian Thomsen το 1836 (Γιαννόπουλος 2016, σελ. 66). Αργότερα, άρχισε να διαιρείται κάθε περίοδος σε τρεις υποπεριόδους, μέχρι που φτάσαμε να διαιρούμε σε φάσεις και τις υποπεριόδους.

Η εποχή του Λίθου χωρίστηκε, όπως προαναφέραμε, σε Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική. Η Νεολιθική διαιρείται σε Αρχαιότερη, Μέση και Νεότερη, αλλά μετά η Νεότερη χωρίστηκε σε Νεότερη και Τελική (ή Χαλκολιθική). Από εδώ αρχίζουν τα διάφορα προβλήματα, διότι κάθε περίοδος δεν αρχίζει την ίδια χρονολογία σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Για παράδειγμα, η Νεολιθική εποχή υποτίθεται ότι ξεκινά στην Ελλάδα γύρω στο 6500 π.Χ., στην Παλαιστίνη και την Ανατολία το 10.000 π.Χ. και στην Βρετανία το 4000 π.Χ. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την έναρξη ή την λήξη και των άλλων περιόδων.

Οι δυσκολίες, ωστόσο, συνεχίζονται και με τις ίδιες τις ονομασίες, ιδίως με τον όρο «εποχή του Χαλκού». Ενώ έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι ο χαλκός και η εκμετάλλευσή του (η μεταλλουργία) εξαπλώνονται γύρω στο 4500 π.Χ., συνεχίζουμε να ονομάζουμε εποχή του Χαλκού την περίοδο από το 3200 π.Χ. ως το 1200 π.Χ. Επιπλέον, συγχέουμε τον καθαρό χαλκό με τον μπρούντζο, αποκαλώντας την περίοδο 3200-1200 π.Χ., όπου εξαπλώνεται η χρήση του μπρούντζου, εποχή του Χαλκού.

Συνεπώς, χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση και των χρονολογήσεων και της ορολογίας, κάτι που επιχειρούμε στο παρόν βιβλίο μας. Με την σωστή χρονική αφετηρία, το 5508 π.Χ., διακρίνουμε τις εξής περιόδους: Νεολιθική εποχή (5400-4500), εποχή του Χαλκού ή Χαλκολιθική (4500-3266) και εποχή του Μπρούντζου (3265-1200).

Από το βιβλίο του ιστορικού-αρχαιολόγου Διοδώρου Ράμμου: Ορθοδοξία και Αρχαιολογία, σελ. 34-35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.