Ετικέτες

12.11.23

Από τον βίο του αγίου Ιωάννου του ελεήμονος

         

Μια φορά, καθώς ο μέγας Ιωάννης πήγαινε στην εκκλησία, τον πλησίασε κάποιος αριστοκράτης, από τον οποίο οι κλέφτες είχαν πάρει τα πάντα, και γι’ αυτό είχε καταντήσει σε πολύ μεγάλη φτώχεια. Ο άγιος τον σπλαχνίστηκε, που έγινε έτσι φτωχός μέσα σε λίγη ώρα, και πρόσταξε να του δώσουν δεκαπέντε λίτρες (*) χρυσάφι. Ο υπεύθυνος ωστόσο που πήρε αυτή την εντολή, από τη μια επειδή τον παρέσυρε η παρακοή, από την άλλη επειδή εκείνοι που υπηρετούσαν στην Εκκλησία του είπαν ότι τα χρήματα που απέμεναν δεν ήταν πολλά, καθώς ο άγιος δεν συνήθιζε να αποταμιεύει, έδωσε μόνο πέντε σε αυτόν που ζήτησε.

Όταν ο άγιος έβγαινε από την εκκλησία, κάποια γυναίκα χήρα, πάρα πολύ πλούσια, του έβαλε στο χέρι ένα έγγραφο δωρεάς πεντακοσίων λιτρών χρυσού. Μόλις αυτός το διάβασε, κατάλαβε, με τη χάρη που κατοικούσε μέσα του, ότι η εντολή του δεν εκπληρώθηκε. Κάλεσε λοιπόν τους υπευθύνους και τους ρώτησε αν έδωσαν τις δεκαπέντε λίτρες χρυσάφι στον άνθρωπο. Επειδή όμως εκείνοι έλεγαν ψέματα και ισχυρίζονταν ότι τόσες έδωσαν, ο άγιος κάλεσε τον άνθρωπο που του είχε ζητήσει βοήθεια και πληροφορήθηκε ότι πήρε μόνο πέντε λίτρες χρυσάφι. Έδειξε τότε στους υπευθύνους το έγγραφο της γυναίκας και είπε: «Από εσάς θα ζητήσει ο Κύριος τις υπόλοιπες χίλιες! Γιατί αν εσείς δίνατε, όπως σας πρόσταξα, τις δεκαπέντε λίτρες σε εκείνον που ζήτησε, η γυναίκα αυτή θα πρόσφερε στον Θεό χίλιες πεντακόσιες. Και για να αποδειχτεί αυτό που δεν πιστεύετε, καλέστε τη φιλόθεη αυτή γυναίκα».

Όταν αυτή παρουσιάστηκε μπροστά του φέρνοντας και το ποσό που υποσχέθηκε, τη ρώτησε ο πατριάρχης: «Πες μου· από την αρχή, τόσα χρήματα αποφάσισες να προσφέρεις στον Θεό;» Η γυναίκα, καταλαβαίνοντας ότι ο άγιος γνώριζε αυτό που εκείνη είχε κάνει χωρίς να τη βλέπει κανείς, κυριεύτηκε από δέος και φανέρωσε όλο το μυστικό λέγοντας: «Πραγματικά, δέσποτα, στο έγγραφο που σου έδωσα είχα γράψει χίλιες πεντακόσιες λίτρες. Πριν λίγες μέρες όμως το άνοιξα και είδα ότι η λέξη χίλιες είχε σβηστεί από μόνη της, δεν ξέρω πώς. Από αυτό συμπέρανα ότι σίγουρα ο Θεός δεν θέλει να δώσω παραπάνω από πεντακόσιες».

Τα λόγια αυτά γέμισαν με φόβο τις ψυχές εκείνων, καθώς τα άκουσαν, και έπεσαν στα πόδια του αγίου ζητώντας να τους συγχωρήσει το αμάρτημα της παρακοής. Όσο για τη φιλόχριστη γυναίκα, ο άγιος της ευχήθηκε να λάβει πολλή ευλογία από τον Θεό και την άφησε να φύγει με ειρήνη.



(*) Η λίτρα ήταν ίση με 325 γραμμάρια περίπου.



Από το βιβλίο: ΕΥΕΡΓΕΤΙΝΟΣ, τόμος Γ’, Υπόθεση ΜΣΤ’ (46). Εκδόσεις “Το Περιβόλι της Παναγίας”, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 372.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.