Ετικέτες

7.12.23

«Είμαστε αδέλφια» είπε ο Ερντογάν αλλά στη Θράκη «βλέπει» Τούρκους

                

Για «αδέλφια που είναι φυσικό κάπου να διαφωνούν» μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά αμέσως μετά μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, αναγκάζοντας τον κ.Μητσοτάκη να επανέλεθει στο θέμα και να επισημάνει ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα για την οποία η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ώστε να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους.


Για τις «κρίσεις που βίωσαν και βιώνουν» Ελλάδα και Τουρκία,αλλά και για τις «επικίνδυνες διακυμάνσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε ότι το βασικό είναι οι όποιες διαφορές των δύο χωρών να μην προκαλούν εντάσεις που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή.

Ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ότι συναντά για 3 φροά μέσα σε 6 μήνες τον κ.Ερντογάν και τόνισε ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα συνεργασίας, θέτοντας ως στόχο να φθάσουν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών τα 10 δις μέσα στην επόμενη 10ετία.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κι έτσι δικαιολόγησε τη βίζα που δίνουμε σε Τούρκους για νησιά του Αιγαίου.

«Τα ελληνικά νησιά και οι μειονότητες των δύο χωρών αποτελούν γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών» ,είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Όπως είπε συζήτησαν με τον κ.Ερντογάν την κατάσταση που επικρατεί με τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα.

Επισήμανε την διαφορετική θέση που έχει Ελλάδα και Τουρκία στο θέμα της Κύπρου.

Έκλεισε τις δηλώσεις του αναπαράγοντας δηλώσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε συνάντηση του το 1930 με τον Ισμέτ Ινονού. Επέλεξε το σημείο που ο Βενιζέλος έλεγε ότι ήρθε το τέλος της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Είπε ότι αν όλα πάνε καλά τότε ίσως να ωριμάσουν οι συνθήκες για να βρούμε λύση στη μοναδική όπως είπε διαφορά που υπάρχει -αυτή της υφαλοκρηπίδας- μέσω της διεθνούς δικαιοσύνης.

«Πετύχαμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας σε ήρεμα νερά. Ας ελπίσουμε ότι θα κατορθώσουμε να δούμε σε αυτά τα νερά φυσά κάποια στιγμή και ούριος άνεμος», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ.Ερντογάν ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και δήλωσε ότι επιθυμεί να εξελιχθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Χαρακτήρισε γόνιμες τις συναντήσεις με την ΠτΔ και τον πρωθυπουργό και είπε ότι συμφωνήθηκε να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Δεν απέφυγε φυσικά να αναφερθεί σε τουρκική μειονότητα, λέγοντας ότι συζήτησε γι΄ αυτή με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία επιβεβαίωσε τις διαφορετικές θέσεις. Το δεύτερο είναι το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στη Γάζα είπε ότι οι υπεύθυνοι της σφαγής που γίνεται εκεί πρέπει να τιμωρηθούν και ζήτησε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967.

«Είμαστε δυο αδέλφια που έχουμε διαφωνίες…Μεταξύ μας κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να μην επιλυθεί. Πιστεύω ότι και ο αγαπητός Κυριάκος έχει την ίδια άποψη και αυτό με χαροποιεί», κατέληξε ο κ.Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.