Ετικέτες

22.1.24

Κύκλωμα δικηγόρων πίσω από το ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

           :


Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως όχημα για τις αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα εδάφη μας
Προκόπης ΘουκυδίδηςΈνα καλοστημένο κύκλωμα φαίνεται να κρύβεται πίσω από τις αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα εδάφη μας. Δικηγόροι, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, φαίνεται να συνεργάζονται με Τουρκοκύπριους δικηγόρους, οι οποίοι προωθούν τις αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα, πολλές φορές υπό τον μανδύα της «νομιμότητας», διαφημίζοντάς τα όλα αυτά σε ξένους επενδυτές. Το θέμα φαίνεται επίσης να έχει θορυβήσει τους κυβερνώντες, οι οποίοι εξαγγέλλουν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νομικά μέτρα που να ρυθμίζουν και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του σφετερισμού. Ζεστά φαίνεται να πήρε το θέμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος, στον απόηχο των αποκαλύψεων της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, ξεκίνησε έρευνα κατά μελών του κάνοντας φύλλο και φτερό τα γραφεία τους. Στο κάδρο και η εκδίκαση της υπόθεσης του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσάτ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα και συλλήφθηκε στην Ιταλία για υπόθεση σφετερισμού.

Κύκλωμα δικηγόρων;

Τα όσα βλέπουν το φως τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες είναι ενδεικτικά του τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αποξένωση των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δικηγόρος μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εμφανιζόταν ως γραμματέας και συνέταιρος σε εταιρεία με Τουρκοκύπριο Διευθυντή, επίσης μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία εταιρεία διαφήμιζε, μεταξύ άλλων, ότι ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει είναι η αγοραπωλησία ακινήτων στα κατεχόμενα. Πρόκειται για τη γνωστή πλέον περίπτωση του Ε/κ δικηγόρου Ρίκκου Μαππουρίδη και του Τ/κ Berk Gokhan. Η περίπτωση βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, Τμήμα του οποίου την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία τους, που στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Τον έλεγχο πραγματοποίησε το Τμήμα Εποπτείας και Συμμόρφωσης του Δικηγορικού Συλλόγου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους στους εποπτευόμενους σχετικά με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Ο λόγος για τον οποίο αυτοί ερευνώνται είναι επειδή, όπως είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, «μία εταιρεία χωρίς να έχει άδεια παροχής νομικών υπηρεσιών διαφημίζει αυτό το πράγμα και μάλιστα παροχή υπηρεσιών όχι μόνο στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», υπάρχουν και άλλοι Τ/κ δικηγόροι, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι δηλώνουν ως οδό και στοιχεία επικοινωνίας τα γραφεία συγκεκριμένων Ε/κ μεγαλοδικηγόρων. Αυτοί οι Τ/κ δικηγόροι δραστηριοποιούνται τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές και θεωρούν τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Κ.Δ. κατά των σφετεριστών ως πλήγμα στην οικονομία του ψευδοκράτους! Το θέμα με τους Ε/κ και Τ/κ δικηγόρους, που επί της ουσίας με τη δράση τους υπονομεύουν την Κ.Δ. και τα συμφέροντά της, είναι κάτι που απασχολεί τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές από μέλη του.

Η παγίωση της κατοχής

Ένα από τα θέματα που εγείρονται από όλη αυτήν την κατάσταση είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν εταιρεία, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών στην Κυπριακή Δημοκρατία, να διατηρεί γραφεία και στις κατεχόμενες περιοχές; Αυτή η κατάσταση δημιουργεί το εξής φαινόμενο: Η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως το μέσο για την οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση του παράνομου μορφώματος. Συναφής με την οικονομική ανάπτυξη είναι και η δημιουργία δεσμών με επενδυτές από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, το Ιράν, η Γερμανία κ.ο.κ. Μέσω αυτής της κατάστασης οι πελάτες αυτών των εταιρειών δύνανται να κατευθυνθούν από αυτές τις εταιρείες αντί να δραστηριοποιηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, να το κάνουν στα κατεχόμενα. Όταν αυτές οι εταιρείες ασχολούνται και με την παροχή κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε ποιος είναι ο στόχος τους.

Παρατηρείται, επίσης, το φαινόμενο, όσοι στηρίζουν αυτήν τη διακοινοτική συνεργασία να τα θεωρούν όλα αυτά θεμιτά, καθώς έτσι δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις τους και τις πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Δ.Δ.Ο. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει. Ο λόγος είναι επειδή αυτά τα φαινόμενα ενισχύουν το παράνομο μόρφωμα και παγιώνουν μια παράνομη κατάσταση, την ώρα που αποξενώνουν τα κατεχόμενα εδάφη μας από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, για ποιο λόγο το παράνομο μόρφωμα να επιδιώξει την όποια λύση, όταν γνωρίζει ότι επωφελείται από το υφιστάμενο status;

simerini.sigmalive.com

Ο.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.