Ετικέτες

27.10.24

Η μητρόπολη Σύρου για τα περί «δικαστικής απαγόρευσης»




                     

Ιερά Μητρόπολη Σύρου: Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, απαντώντας σε δημοσιεύματα που διατυπώθηκαν τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες περί “δικαστικής απαγόρευσης” κωδωνοκρουσιών σε ναούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Μητρόπολη επισημαίνει μια σειρά από στοιχεία για την υπόθεση, με στόχο να αποσαφηνίσει τη φύση και τις διαστάσεις των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί.

Πρώτον, ξεκαθαρίζεται ότι η απόφαση δεν προέρχεται από κάποιο δικαστήριο υπό την έννοια οριστικής απόφασης, αλλά αφορά προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα. Πρόκειται για διαδικασία που δεν έχει χαρακτήρα τελεσίδικης απόφασης και ενδέχεται να τροποποιηθεί ή να ακυρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η Ιερά Μητρόπολη τονίζει πως τα μέτρα λήφθηκαν στο πλαίσιο προσωρινής λύσης σε μία παλιά διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ μιας κυρίας και ενός συγκεκριμένου ναού, ο οποίος βρίσκεται σε νησί της Μητροπόλεως, αλλά δεν αφορά τη Σύρο.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν μόνο την απαγόρευση κρούσης του ωρολογίου του συγκεκριμένου ναού κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, δηλαδή τις ώρες κατά τις οποίες απαιτείται η τήρηση ησυχίας βάσει των σχετικών κανονισμών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τη λειτουργία του ωρολογίου, καθώς έχει σταματήσει τη λειτουργία του δύο μήνες πριν από την απόφαση.

Η ανακοίνωση της Μητροπόλεως καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι, με πρωτοβουλία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β΄, οι ναοί της Μητροπόλεως ήδη τηρούν την απενεργοποίηση των ωρολογίων τους κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, με στόχο να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη της θρησκευτικής ζωής με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η τοποθέτηση της Ιεράς Μητροπόλεως στοχεύει στην ορθή πληροφόρηση του κοινού, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να απαγορεύει την κωδωνοκρουσία στους ναούς της περιοχής. Οι σχετικές διευκρινίσεις προσδίδουν σαφήνεια και βοηθούν στην αποκατάσταση της αλήθειας, προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις που μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Εκκλησίας και της σχέσης της με την κοινωνία.

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.