Ετικέτες

2.2.14

Σήμερα εορτάζουμε την Υπαπαντή του Χριστού (και τη γιορτή της μητέρας!)


Η Υπαπαντή (υποδοχή) του Χριστού είναι μία από τις σπουδαιότερες εορτές της εκκλησίας μας.


Παραθέτω μια μικρή περίληψη της σημερινής (2/2/14) ομιλίας - κηρύγματος του π. Νικολάου (ναός Προφ. Ηλία στην Αγ. Παρασκευή):

Τα πρωτότοκα τέκνα των Ισραηλιτών είχαν διασωθεί στην Αίγυπτο, αφού άγγελος κυρίου είχε φονεύσει τα πρωτότοκα των Αιγυπτίων. Από τότε οι Ισραηλίτες "όφειλαν" τα πρωτότοκα αγόρια τους στον Κύριο και τα πήγαιναν στο Ναό μετά τις πρώτες 40 μέρες από τη γέννησή τους προσφέροντας θυσία πέντε χρυσές δραχμές και ένα αρνί ή ζευγάρι τρυγόνια ή περιστέρια.

Το ίδιο έκανε και η Παναγία αφού έκλεισε τις 40 μέρες από τη γέννηση του Χριστού. Περισσότερα μπορείτε να δείτε και παρακάτω στο τεύχος "Φωνή Κυρίου" κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου. 

Αξίζει να σημειώσουμε και την εξής "ιστορία" που μου διέφευγε στις λεπτομέρειές της:

Στον Ιερό Ναό βρισκόταν ένας υπερήλικας ο Συμεών. Το 200 π.Χ. (κατά το κήρυγμα του π. Νικολάου) είχε κληθεί να μεταφράσει μέρος της Παλαιάς Διαθήκης ως καλός γνώστης τόσο της Εβραϊκής όσο και της ελληνικής γλώσσας. Σε μια φράση που έλεγε ότι η "Παρθένος" θα γεννήσει τον Κύριο θεώρησε ότι έκανε λάθος ο συγγραφέας και αποφάσισε να το μεταφράσει "γυναίκα". Τότε άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε και του έδωσε εντολή να μεταφράσει ακριβώς αυτό που έβλεπε διότι θα γινόταν πραγματικότητα και μάλιστα ότι θα ζούσε μέχρι να δει το βρέφος! Ο Συμεών αν και μετάφρασε αυτό ακριβώς που έβλεπε μέσα του δεν πίστευε πραγματικά ότι θα γινόταν τα παραπάνω...

Μία ημέρα βρισκόταν στη λίμνη και πέταξε ένα δαχτυλίδι λέγοντας ότι όταν και εφόσον βρεθεί θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω. Και μετά από λίγο καιρό το βρήκε μέσα σε ένα ψάρι που αγόρασε από έναν ψαρά! Τότε πίστεψε και τα χρόνια πέρασαν και θάνατος δεν τον έβρισκε μέχρις ότου είδε το ιερό βρέφος στο Ναό...  

Μετέφερα ελεύθερα μέρος του κηρύγματος του π. Νικολάου όπως αποτυπώθηκε στην μνήμη μου. Μελλοντικά σκοπεύω να ζητήσω την άδειά του να σας δημοσιεύω το πρωτότυπο κείμενο του κηρύγματος του το οποίο προσωπικά με έχει βοηθήσει.


Τέλος, σήμερα η εκκλησία μας έχει αποφασίσει να εορτάζουμε την εορτή της μητέρας. Αυτή είναι η πραγματική εορτή της μητέρας και όχι αυτή που μας πλασάρει η "Παγκοσμιοποίηση". Χρόνια πολλά στις μαμάδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.