Ετικέτες

24.10.14

Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας παίρνει άλλες διαστάσεις

geopolitics

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ή, τουλάχιστον, την επίπληξη, ώστε να «διορθωθούν τα λάθη», ζητούν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Εμπορικής Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ (USTR), η οποία επιβλέπει την πολιτική του διεθνούς εμπορίου της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας vz.ru., η διευθύνων σύμβουλος της USTR, Σεσίλια Κλάιν τόνισε πως στις δημόσιες ακροάσεις για το “σύστημα προτιμήσεων” του ΠΟΕ, παρευρέθηκε ένα σημαντικός αριθμός εκπροσώπων των αμερικανικών επιχειρήσεων που θεωρεί πως η Ρωσία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ΠΟΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαγραφεί.

Σε δηλώσεις της Κλάιν αναφέρεται και η ιστοσελίδα Izvestia: «Μόλις ετοιμαστεί η ετήσια έκθεση αξιολόγησης, οι αξιώσεις των αμερικανών εκπροσώπων θα σταλούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στη διεύθυνση του ΠΟΕ, η οποία θα κάνει ένα πρώτο διάβημα στη Ρωσία με προτάσεις για τροποποιήσεις και διόρθωση των λαθών», είπε η διευθύνων σύμβουλος της USTR, σύμφωνα με την Izvestia.

Να σημειώσουμε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τονίσει επανειλημμένως πως οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία παραβιάζουν τις αρχές του ΠΟΕ: «Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας δεν είναι τίποτα άλλο από παραβίαση των βασικών αρχών του ΠΟΕ από κάποιους από τους εταίρους μας. Όλα αυτά έγιναν με πολιτικό τρόπο, χωρίς κανέναν σεβασμό για τους κανόνες του ΠΟΕ».

Το pentapostagma.gr, θεωρεί ότι ο λόγος αυτής της κίνησης έχει να κάνει με τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. Επίσης σύμφωνα με δήλωση ρώσων αξιωματούχων, θα καταφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εναντίον των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες. Την σχετική δήλωσε έκανε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ.

«Ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων μας δίνει αφορμή να προσφύγουμε στον ΠΟΕ. Και θα προσφύγουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.