Ετικέτες

24.10.14

Οι Η.Π.Α προωθούν ξανά την παγκοσμιοποίηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Ebola

οι-ηπα-προωθούν-ξανά-την-παγκοσμιοποίηση

Η νέα κρίση, η ένα εξωτερική απειλή που θα «ενώσει τον κόσμο» δεν είναι οι εξωγήινοι, όπως οραματίστηκε κατά τη δεκαετία του 80 ο Ronald Regan, αλλά η επιδημία του Ebola στην Αφρική με την κινδυνολογία περί «παγκόσμιας πανδημίας»..

Ο Reagan είχε δηλώσει το 1987: «Ίσως χρειαζόμαστε κάποια κοινή παγκόσμια απειλή ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τους κοινούς μας δεσμούς. Ορισμένες φορές σκέφτομαι πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν οι διαφορές μας σε παγκόσμιο επίπεδο εάν αντιμετωπίζαμε μία «εξωγήινη απειλή» πέραν των ορίων αυτού του κόσμου»..
Είκοσι – επτά χρόνια μετά η έννοια της «εξωτερικής παγκόσμιας απειλής» επανεμφανίστηκε μέσω της πρόσφατης ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α John Kerry προς το Διπλωματικό Σώμα των κατά τη διάρκεια διάσκεψης του State Department.
Ο Kerry κάλεσε να αντιμετωπισθεί η κρίση του ιού Ebola ως μία ακόμη απόδειξη της ζωτικότητας της παγκοσμιοποίησης και ως μία ευκαιρία να ενωθούν τα έθνη για τον κοινό στόχο της αντιμετώπισης της επιδημίας του Ebola στη Δυτική Αφρική.
Ο Kerry δήλωσε σχετικά:
“Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης θα απαιτήσει από εμάς να αντλήσουμε στοιχεία από τις συλλογικές μας εμπειρίες και ικανότητες. Καμία χώρα (σ.σ. pentapostagma.gr – από μόνη της), καμία ομάδα εθνών δεν πρόκειται να επιλύσει αυτό το ζήτημα από μόνη της. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα θα απαιτηθεί, δίχως αμφιβολία, μία συλλογική και παγκόσμια απάντηση”.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξύμνησε την Κούβα για την αποστολή «165 επαγγελματιών υγείας και τον σχεδιασμό για την αποστολή 300 ακόμη».
Ο John Kerry υπογράμμισε ότι «οτιδήποτε κάνουμε εξαρτάται από τον τρόπο συντονισμού των προσπαθειών μας και την κοινή μας συνεισφορά».
 Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ανυψώσει τον πήχη στα 1 δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτηθούν ώστε η Αφρική να έχει τα απαραίτητα «εφόδια» για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού Ebola:
  • Χρήματα
    • Φορτηγά οχήματα
    • Ελικόπτερα και πληρώματα
    • Κέντρα θεραπείας και νοσοκομειακές κλίνες
    • Αποτεφρωτήρες
    • Γεννήτριες
    • Επαγγελματίες Υγείας
    • Προστατευτικός εξοπλισμός
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σε αυστηρούς τόνους τους παρευρισκόμενους ότι «εάν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και άμεσα αυτή η επιδημία, τότε ο Ebola ίσως μετατραπεί σε μία μάστιγα αντίστοιχη με αυτήν του HIV ή της πολιομυελίτιδας, και ο αγώνας για την καταπολέμηση του θα διαρκέσει ολόκληρες δεκαετίες»..
«Ο αγώνας θα είναι δαπανηρός, και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, με αρκετούς κινδύνους»
Αυτό το πλαίσιο ρητορικής, που εντείνει τις ανησυχίες και υπερτονίζει τους κινδύνους χρησιμοποιείται για μία ακόμη φορά για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης: των παγκόσμιων «προβλημάτων» και «λύσεων», δίχως βέβαια οποιαδήποτε αναφορά στους κινδύνους μίας παγκοσμιοποιημένης ανθρωπότητας και σε ότι αυτή η έννοια περικλείει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.