Ετικέτες

10.12.14

Μπήκα στο ναό να ανάψω ένα κερί...


Καλά έκανες!

Αφού όμως μπήκες, μήπως είναι μια ευκαιρία να δεις λιγάκι τι είναι αυτό που σε σπρώχνει σε μια τέτοια κίνηση; 

Άραγε μπήκες κάτω από την πίεση αναγκών, δυσκολιών ή αρρώστιας που σε στενοχωρούν και σε πιέζουν;

Μπήκες μήπως γιατί σκέφτηκες ότι είναι …καλό να λες κι ένα ευχαριστώ στον Θεό, αφού και «η κότα πίνει νερό και κοιτάζει τον ουρανό»;

Μήπως ο Ναός σού θύμισε τον Θεό κι αναρωτήθηκες για τη σχέση σου μαζί του, μια σχέση που ίσως έχει προβλήματα ή είναι ανύπαρκτη;

Ίσως κάποιες ενοχές βασανιστικές ή απροσδιόριστες να σε έφεραν εδώ ή ίσως σκέφτηκες ότι δεν βλάφτει να τα έχουμε «καλά» και με τον Θεό …!

Και χίλιοι δυο άλλοι λόγοι είναι πιθανό να σ’ έφεραν ως εδώ.

Τώρα όμως που μπήκες, κι αφού άναψες το κερί σου, κάθισε σ’ ένα στασίδι ή σε μια καρέκλα και πες λίγα λόγια προσευχής. Γιατί καταλαβαίνεις ότι αυτή η απλή κίνηση δεν είναι ένα είδος συναλλαγής με τον Θεό, αλλά φανερώνει μια τάση της ψυχής για προσευχή. Άφησε, λοιπόν, για λίγο τον θόρυβο μες στον οποίο ζούμε όλοι, και μείνε μόνο με τον Χριστό.

Στάσου μπροστά του για να του ανοίξεις την καρδιά σου. Θυμήσου για πόσα έχεις να τον ευχαριστήσεις. Για όλα αυτά που δείχνουν την αγάπη του. Σκέψου ότι μια τέτοια αγάπη το μόνο που γυρεύει είναι η ανταπόκριση της δικής σου αγάπης.

Αλλά η αγάπη για τον Χριστό δεν μπορεί να είναι αληθινή χωρίς την έμπρακτη και ανιδιοτελή αγάπη για τους ανθρώπους. Γιατί μπορεί να λέμε πως αγαπάμε τον Χριστό, και να είναι μόνο λόγια ή μια παροδική συγκίνηση, ενώ η αγάπη για τον διπλανό μας δοκιμάζεται πάνω στα πράγματα και στη ζωή. Εκεί καταλαβαίνει κανείς αν είναι ικανός ν’ αγαπήσει σωστά και αληθινά, ή αν είναι τόσο γεμάτος από τον εαυτό του, ώστε να μην υπάρχει θέση μέσα του για κανέναν άλλον.

Ίσως μου πεις: Καλά, τους ανθρώπους τους βλέπω. Τον Χριστό όμως δεν τον βλέπω. Πως θα τον γνωρίσω για να τον αγαπήσω;

Αλλά εδώ που μπήκες είναι ακριβώς ο τόπος για να γνωρίσεις τον Χριστό. Εδώ, στον Ναό, διδάσκεται ο Λόγος του και γίνονται τα μυστήρια που μέσα σ’ αυτά είναι ο ίδιος παρών.

Ο Λόγος του Χριστού, δηλαδή όσα είπε και έπραξε, πώς έζησε και το νόημα όλων των γεγονότων της ζωής του ως τη σταύρωση, τον θάνατο, την Ανάσταση και την Ανάληψή του, αλλά και η συνέχεια της παρουσίας του μέσα στην Εκκλησία του, βρίσκονται γραμμένα, από ανθρώπους που τα έζησαν, στο βιβλίο που λέγεται Καινή Διαθήκη. Δεν είναι δύσκολο να το βρεις. Αν αρχίσεις να το μελετάς, θα φωτιστεί η καρδιά σου και θα σε οδηγήσει σε δρόμους που θα σε κάνουν πιο αληθινό και με τον εαυτό σου (το πρώτο!), και με τους άλλους, και με τον Θεό.

Η σχέση σου με τον Χριστό θα πλουτίσει τη σκέψη σου και την καρδιά σου. Δεν θα του μιλάς μόνο για να ζητάς. Γιατί κι ο ίδιος δεν ήρθε για να μας ζητήσει κάτι, αλλά για να προσφέρει τον εαυτό του σ’ εμάς. Αυτή η προσφορά έγινε με τη Σταυρική του Θυσία, που την ξαναζούμε, μαζί με την Ανάστασή του, κάθε Κυριακή και μεγάλη γιορτή, στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας. Όταν μετέχουμε σ’ αυτήν, ξαναζούμε την απέραντη αγάπη του Χριστού. Και του προσφέρουμε κι εμείς το δικό μας ευχαριστώ, προσφέροντάς του την αγάπη μας, αλλά και όλη τη ζωή μας, με τους κόπους, τις δυσκολίες, τα προβλήματά της.

Εκεί, στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, θα συναντήσεις και τ’ αδέρφια σου. «Ένας χριστιανός, κανένας χριστιανός», έλεγαν οι Πατέρες της εποχής των διωγμών. Μαζί με τους αδελφούς μας, κι αφού ο Χριστός μας έκανε αδέρφια του και παιδιά του Θεού, όπως ήταν Εκείνος,γινόμαστε οικογένεια του Θεού – Εκκλησία.

Καλά έκανες, λοιπόν, και μπήκες να του μιλήσεις, να του εκφράσεις την αγάπη σου και ό,τι άλλο βαραίνει τη ζωή και την καρδιά σου. Αλλά σκέψου πως αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην επικοινωνία σου με τον Χριστό. Μπορείς, αν θέλεις, τη χαρά που σου δίνει αυτή η επικοινωνία να την κάνεις πολύ μεγαλύτερη, πιο αληθινή, πιο συνειδητή, με τη μετοχή σου στα μυστήρια της Εκκλησίας. Στην Εξομολόγηση, που ανανεώνει το Βάπτισμα, με το οποίο έγινες ζωντανό μέλος του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας του, και στη Θεία Ευχαριστία, που μας ενώνει με την πηγή της ζωής και της αλήθειας, με τον Χριστό.

Ευχόμαστε να ακούσει ο Χριστός την προσευχή σου και την προσευχή όλων μας. Ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να σε δούμε σύντομα στην Κυριακάτικη Ευχαριστία μας, και σε όποια άλλη επικοινωνία θα ήθελες. 

ο εφημέριός σας,

π. Θεοδόσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.