Ετικέτες

8.7.15

Μάχη με τον χρόνο για το τελεσίγραφο – Σκληρές δηλώσεις των δανειστών – ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη με τον χρόνο για το τελεσίγραφο – Σκληρές δηλώσεις των δανειστών – ΒΙΝΤΕΟ

Επί τροχάδην κινούνται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει έως την Παρασκευή το πρωί να παρουσιάσει μια λεπτομερή πρόταση με διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα, η οποία θα συνοδεύει το αίτημα τηςΕλλάδας για το νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, «η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο».
Το αίτημα για δάνειο διετούς διαρκείας θα κατατεθεί σήμερα στους εταίρους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση για τη δανειοδότηση θα αφορά στο «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψη της το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μέτρα, και να δεσμευτεί ότι αυτά θα ψηφιστούν ταχύτατα από τη βουλή, καθώς η απαίτηση των εταίρων είναι όλα τα μέτρα του τρίτου προγράμματος που θα συνοδεύει το διετές δάνειο να υιοθετηθούν από την αρχή και πάντως πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κοινοβούλια.
Το τελεσίγραφο Γιούνκερ στην Αθήνα: Μέχρι την Παρασκευή να έχετε προτάσεις
Τελεσίγραφο του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ προς την ελληνική κυβέρνηση την οποία κάλεσε μέχρι την Παρασκεύη το πρωί να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της. Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε ακόμα, οτι απόψε δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, αναφέρθηκε στο γεγονός οτι ο ίδιος είχε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα οτι ένα "όχι στο δημοψήφισμα θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας οτι ενώ τόνισε "Δεν αποκλείω κανένα σενάριο".
Δείτε το βίντεο: 
Η αυστηρή προειδοποίηση της Μέρκελ: Πολυετές πρόγραμμα αν έχετε λεπτομερείς προτάσεις
Aυστηρή προθεσμία έως την Πέμπτη για να καταθέσει τις προτάσεις της λεπτομερώς έδωσε στην Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ,επισημαίνοντας την ανάγκη για πολυετές πρόγραμμα.
Σχετικά με το δημοψήφισμα υπογράμμισε ότι η γενικότερη γνώμη ήταν "ότι το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 δεν έχουν περιοριστεί, αντίθετα έχουν τροποποιηθεί έχουν γίνει σαφέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο πιεστικές".
"Eίχαμε μια πολύ λεπτομερή συζήτηση και μετά τη συζήτηση που είχαμε θεωρώ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια διαδικασία στα πλαίσια του ESM. Συζητήσαμε πολύ σοβαρά την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Είπαμε ότι έχουμε κάθε διάθεση να προστατέψουμε στο σύνολό της τη ζώνη του ευρώ.
 Λάβαμε σοβαρά υπόψη ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι θα υποβάλει μια πρόταση για νέο πρόγραμμα βασιζόμενο στο ESM. Θα το κάνει αύριο αυτό και είπαμε ότι έχουμε κάθε διάθεση να το κοιτάξουμε, να συζητήσουμε και να δούμε αν από αυτό μπορεί να προκύψει κάποια βάση επί της οποίας θα μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι έχει νόημα να αρχίσουν οι συζητήσεις.
Περιμένουν ότι μέχρι την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις και θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς όλοι. Η κατάσταση του EFSF που ίσχυε για το δεύτερο πρόγραμμα δεν ισχύει πια. Τελείωσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν από δέκα μέρες γιατί αυτό θα πήγαινε μέχρι τον Νοέμβριο και θα είχαμε το τρίτο πρόγραμμα. Τώρα η συζήτηση που κάνουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα είναι μια συζήτηση πολυετής. Θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία πολυετή. Οι συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες μας οδήγησαν να πούμε ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ" είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος. 
"Πρέπει να πάμε στην γερμανική βουλή, να υποβάλουμε μια πρόταση, να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης, εάν την πάρουμε την εντολή, θα πρέπει να έχουμε τις λεπτομερέστατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να πάρουμε την εντολή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη" τόνισε. 
Για τη Σύνοδο της Κυριακής
"Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα βρεθούν την Κυριακή, όχι μόνο των κρατών της Ευρωζώνης αλλά και των 28 κρατών γιατί πρόκειται για θέμα που θα έχει άμεση σχέση και επιπτώσεις για σε όλα τα κράτη που δεν είναι μέλης της ευρωζώνης. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν ελάχιστες ημέρες για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το πώς θα πάμε παρακάτω.
Η συζήτηση που κάναμε ήταν σοβαρότατη και σαφέστατη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σεβόμαστε ένα δημοψήφισμα αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη που πρέπει να εκφραστούν πολιτικά και η απόφαση για το ευρώ είναι μια απόφαση 19 κρατών" 
Προσέθεσε μάλιστα ότι η Σύνοδος είναι διευρυμένη γιατί "ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και θέλουν να συζητήσουν την κατάσταση γιατί είμαστε συνδεδεμένοι"
Ερωτηθείσα ποια είναι τα κριτήρια ζήτησαν από την Ελλάδα για να είναι ικανοποιητικές οι προτάσεις:  "Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρεις αλλά πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από τα μεμουάρ που υπήρχαν προς τους τρεις θεσμούς γιατί αυτές ήταν προτάσεις για ένα πρόγραμμα που θα πήγαινε έως τον Νοέμβριο. Αυτό ήταν τότε μια πολύ μεγαλόθυμη πρόταση αλλά δεν θα έκανε ανταγωνιστική γι' αυτό είπαμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα εκείνο δεν το είχε αποδεχτεί, δεν ήθελε ένα τρίτο πρόγραμμα. 
Οι προτάσεις που έχουμε τώρα στο πλαίσιο του ΕSM, συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες προτάσεις συν  συμπληρωματικός προτάσεις που θα πρέπει να μπουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Θέλουμε όλους τους ακρογωνιαίους λίθους αυτού του προγράμματος για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η διαπραγμάτευση που θα κάνουμε από εδώ και πέρα θα έχει ουσιαστικά θεμέλια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα ESM". 
"Έπικεντρωθήκαμε στο γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε κάτι με βάθος χρόνου. Πρώτα το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μετά οι μηχανισμοί που θα κινητοποιηθούν.
Αν ανοίξουμε διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα πρέπει να έχουμε μια σχετική διασφάλιση ότι το άνοιγμα το διαπραγματεύσεων θα έχει νόημα. Πρώτον να υποβληθεί μια πρόταση, τέτοια πρόταση δεν υπάρχει ακόμα. Η πρόταση δεν αρκεί. Αν ανοίξει η διαδικασία ESM, η Κομισιόν θα πρέπει να πει αν το κάνουμε αυτό διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρωζώνης στο σύνολο; Οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να απαντήσουν ναι και να μας μου πουν ποιο είναι το πλαίσιο. Αυτά τα τρία στοιχεία δεν μου αρκούν για να αρχίσω μια διαδικασία ESM και να αποφασίσω.  Πρέπει να ξέρω η κυβέρνηση που αιτείται αυτό ακριβώς τι ζητά. Το κενό που θα εμφανιστεί πως προτίθεται να το καλύψει, τι θα κάνει;  Αν πειστούμε ότι όλα τα στοιχεία θα υπάρξουν , εγώ δεν είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν.  Αν τα έχω όλα αυτά τότε θα δω τι μπορώ να κάνω.
Αλλά επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής, είπαμε ότι πρέπει να βρεθούμε την Κυριακή να τα δούμε όλα αυτά, οι 28 μαζί και ότι έχουμε ελάχιστες μέρες αν έχει ώρες για να βρούμε επιτέλους μια λύση.  Η πρόκληση για την Κυριακή είναι εάν πραγματικά τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν αυτές οι συζήτήσεις" επισήμανε η κυρία Μέρκελ. 

Ολάντ: Είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία
"Η Γαλλία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: "Η Αθήνα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προτάσεις της και να καταθέσει το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε απόφαση. Είναι εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων. Πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα. Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να διατυπωθούν με ακρίβεια. Πρέπει να είναι διετές πρόγραμμα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές".
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:
Τουσκ: Συμφωνία έως την Κυριακή αλλιώς χρεοκοπία
"Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι ετοιμες να κάνουν ότι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
"Μετά το δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης" ανέφερε.
"Η ελληνική κυβέρνηση στις 9 Ιουλίου το αργότερο θα υποβάλει με λεπτομέρειες τις προτάσεις της ώστε να υπάρχει μια αντζέντα μεταρρυθμίσεων ευρεία και λεπτομερής, η οποία θα εξεταστεί από τους θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου" συνέχισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Τέλος, δήλωσε: "Κάλεσα όλους τους ηγέτες να προσπαθήσουν να βρουν μια συναίνεση, το οποίο θα είναι μια κοινή επιτυχία για όλους χωρίς νικητές και χαμένους. Εάν δε συμβεί τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου και του χειρότερου σεναρίου. Εμείς θα έχουμε χάσει την ικανότητα να βρούμε μια λύση και αυτό μπορεί να καταλήξει στην χρεοκοπία των τραπεζών της Ελλάδας. Και σίγουρα αυτό θα είναι το χείριστο σενάριο για το λαό της Ελλάδας".
Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.