Ετικέτες

24.9.15

Τι κάνουμε όταν είμαστε καλεσμένοι σε γεύμα σε ημέρες νηστείας;


anekshghta
Σημείωση-προσθήκη ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Δυστυχώς, πολλοί Χριστιανοί επικαλούμενοι τον "σκανδαλισμό" των άλλων χαλαρώνουν σε τέτοιες περιστάσεις και παραβιάζουν τη νηστεία. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο επιτρέπεται να καταλυθεί η νηστεία (εκτός και αν έχουμε πάρει άδεια από τον πνευματικό μας λόγω ιδιαίτερων συνθηκών). Κατά τα άλλα όταν είμαστε καλεσμένοι σε γάμους, γλέντια κ.α. οφείλουμε να έχουμε ενημερώσει τους φίλους μας ότι νηστεύουμε και αν είναι πραγματικοί φίλοι θα φροντίσουν να υπάρχουν και νηστίσιμα εδέσματα σεβόμενοι την δική μας στάση-επιλογή.

-Αν είμαστε καλεσμένοι σε γεύμα, σε ημέρες νηστείας, τι να κάνουμε;
Απάντηση: Πάνω σ’ αυτό το θέμα ο μακαριστός Χαράλαμπος Βασιλόπουλος γράφει:
«Απλούστατα: Να μην πας σε ημέρα νηστείας. Αλλά και αν είναι ανάγκη να πας, τότε δεν θα καταλύσεις θα κρατήσεις τη νηστεία.
-Και να φέρω φασαρία; Βαστάω άλλη ημέρα αντί αυτής, που θα χαλάσω.
-Που το βρήκες γραμμένο, να βαστάς άλλη μέρα; Μήπως έγινες νομοθέτης ή οικουμενική σύνοδος;
Άλλωστε είναι και «ομολογία» αν κοσμίως με ταπείνωση αρνηθούμε να καταλύσουμε 

και συνεχίζει:
«Αρνείσαι να ομολογήσεις τον Χριστό. Αλλά ο Χριστός είπε: «Πας ούν όστις ομολογήσει καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν τοις ουρανοίς». Όταν ο γιατρός σου έχει απαγορεύσει φαγητά, που έχουν στο τραπέζι θα φας; Τον γιατρό, λοιπόν, τον ακούς, την Εκκλησία όμως και τον Χριστό δεν τον ακούς».
Ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε ότι έχουμε ωραιότατα πια νηστίσιμα φαγητά και κατάλληλα βιβλία απ’ όλον τον κόσμο που σε τίποτα δεν υστερούν από τα κρεατικά.
από το βιβλίο: «Η δίαιτα του Θεού – Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας» – Γ.Μ. Σπηλιώτη (Εκδόσεις Σπηλιώτη).

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του μακαριστού π. Χαραλάμπους! Πόσες και πόσες φορές δεν ακούμε τέτοιες δικαιολογίες και μάλιστα σε πλείστες των περιπτώσεων τυχαίνει τόσο οι οργανωτές της εορτής, όσο και οι καλεσμένοι να είναι πιστοί Ορθόδοξοι! Καλό είναι να τα έχουμε πάντα στο μυαλό μας!
    Κων/νος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.