Ετικέτες

24.9.15

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλιο krostandis: Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής μας,προβάλει διαρκώς μπροστά μας η επιθυμία και η χρεία.Και ενώ φαινομενικά μοιάζουν οι δύο καταστάσεις αυτές, στην πραγματικότητα απέχουν η μια από την άλλη όπως η Ανατολή με τη δύση.

Ένα άλλο πράγμα πάλι, στο οποίο πολύ μας "παίδευε" ο Γέροντας,ήταν η προσοχή και οικονομία στα πράγματα μας γενικά.Με κατάλληλα πατερικά κείμενα,που τα θυμόμουν,και με άλλα Γραφικά μας δίδασκε πόσο απαραίτητον είναι αυτό για να συνεχισθεί η ευλογία του Θεού επάνω μας και αυτό το κατανοούσαμε πολύ αισθητά.
Το μικρό μας εκκλησάκι ετιμάτο στο γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου,στις 24 Ιουνίου,και αυτόν είχαμε προστάτη μας.
Όταν χυνόταν κάτω κάτι,όσπρια λόγου χάριν η κάτι άλλο έστω και παραμικρό,έσκυβε κάτω να το πάρη,παρ΄όλο που για αυτόν ήταν μεγάλη δοκιμασία για το ασθενές και μισοπαράλυτο σώμα του,και μας έλεγε.

<<Μη καταφρονήτε και τα παραμικρά,γιατί και σ΄αυτά σπατάλη λογίζεται και θα φύγει η ευλογία από το σπίτι μας.
Εγώ, χάρις στην προσοχή και την οικονομία που  κάνουμε,είδα πολλές φορές τον Άγιο Πρόδρομο και μας έριχνε μέσα απ΄τη μάνδρα μας πολλά πράγματα από όσα μας χρειάζονται>>.
Οτιδήποτε και αν παίρναμε από τα σκεύη μας,μας υποχρέωνε να κάνουμε το σημείο του σταυρού επάνω του και στην αρχή και στο τέλος και, αν ξεχνούσαμε,μας επέπληττε η μας "ανάγκαζε" να διορθώσουμε το λάθος.  Από όσα ζήσαμε,όσο αναφορά το θέμα της συντηρήσεως μας, μάλλον ευλογία ιδιαίτερη ήταν παρά ανθρώπινο επίτευγμα της δικής μας φροντίδας η προνοίας,γιατί ζούσαμε με αυτάρκεια,ενώ ο Γέροντας έκανε ελεημοσύνες χωρίς ποτέ να είναι επαρκή τα όσα απέμεναν για μας.
Αυτό το διαπιστώσαμε κατ΄επανάληψη , και έκτοτε συνηθίσαμε στην αύξηση της πίστεως προς τον Θεό και την Δέσποινά μας,που φρόντιζαν για μας περισσότερο από κάθε λογική ανθρώπινη προσπάθεια
Στο ίδιο μέτρο που τηρούσε την οικονομία τηρούσε εξ ίσου και την λιτότητα και απέφευγε κάθε τι που δεν απαιτούσε μόνη η χρεία..

Από το βιβλίο Ο ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.