Ετικέτες

30.3.16

Κλίμαξ του Ιωάννη: Περί των ονείρων


Σας αναρτώ ένα μέρος του 3ου λόγου της Κλίμακος του Ιωάννου "Περί ξενιτείας" που αναφέρεται στα "Όνειρα των αρχαρίων". Έρχεται σε πλήρη αρμονία με παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με τα όνειρα "Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Μην εξετάζεις ποτέ τα όνειρα..."

Για ευκολία σας έχω εστιάσει την προσοχή με έντονη γραφή σε κάποιες φράσεις ή λέξεις κλειδιά.


Το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να μην ξεχάσετε είναι ότι οι δαίμονες δεν έχουν προγνωστική δύναμη, αλλά μπορούν να καταλήξουν σε κάποια πιθανά σενάρια τα οποία μας προαναγγέλλουν, ώστε να μας παγιδεύσουν και να μας ρίξουν στην υπερηφάνεια και την κενοδοξία. Δεν πρέπει να πιστεύουμε στα όνειρα αν θέλουμε να συμπεριφερθούμε με σύνεση και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συζητάμε τέτοια θέματα (εφόσον μας έχουν επηρεάσει σημαντικά) με τον πνευματικό μας που έχει μεγαλύτερη πείρα και διάκριση.

Διαβάστε με προσοχή:
36. Όνειρο είναι μία κίνησις του νου, ενώ το σώμα ευρίσκεται ακίνητο.
39. Οι δαίμονες της κενοδοξίας εμφανίζονται στον ύπνο μας σαν προφήτες. Συμπεραίνουν σαν πανούργοι πού είναι, μερικά από τα μέλλοντα να συμβούν και μας τα προαναγγέλλουν. Και όταν αυτά πραγματοποιηθούν, εμείς μένομε έκθαμβοι, και υπερηφανεύεται ο λογισμός μας με την ιδέα ότι πλησιάσαμε στο προορατικό χάρισμα.
40. Σε όσους τον πιστεύουν, ο δαίμων αυτός φάνηκε πολλές φορές αληθινός προφήτης. Σε όσους όμως τον περιφρονούν πάντοτε αποδείχθηκε ψεύτης. Διότι, σαν πνευματική ύπαρξις πού είναι, βλέπει όσα συμβαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα, και μόλις αντιληφθή ότι κάποιος πεθαίνει, τρέχει αμέσως σ΄εκείνους πού είναι ελαφρόμυαλοι και τους το προλέγει με τα όνειρα.
41. Τίποτε μελλοντικό δεν γνωρίζουν οι δαίμονες από προγνωστική δύναμι. Διότι τότε θα μπορούσαν και οι μάγοι να μας προλέγουν τον θάνατό μας.
42. Στον ύπνο μας πολλές φορές οι δαίμονες «μετασχηματίζονται είς αγγέλους φωτός» (Β΄ Κορ. ια΄ 14) και σε μορφές αγίων Μαρτύρων, τους οποίους παρουσιάζουν να έρχωνται προς το μέρος μας. Έτσι αφού ξυπνήσωμε μας βυθίζουν σε υπερηφάνεια και χαρά.
43. Το σημείο από το οποίο θα διακρίνης την πλάνη είναι τούτο: Οι άγγελοι μας δείχνουν την κόλασι, την Κρίσι και τον χωρισμό, και έτσι μας κάνουν να ξυπνούμε έντρομοι και περίλυποι.
44. Εάν αρχίσωμε να πιστεύωμε στους δαίμονες κοιμώμενοι, ύστερα θα εμπαιζώμεθα από αυτούς και ξύπνιοι. Εκείνος που πιστεύει στα όνειρα είναι εντελώς άσοφος και άπειρος, ενώ αυτός πού δεν πιστεύει τίποτε είναι πραγματικά συνετός και σοφός.
45. Πίστευε μόνο σ΄εκείνα πού σου αναγγέλλουν για την κόλασι και την Κρίσι. Εάν όμως δημιουργήται μέσα σου απόγνωσις, τότε και αυτά τα όνειρα προέρχονται από τους δαίμονες.Ολόκληρη την Κλίμακα του Ιωάννη μπορείτε να την διαβάσετε στους εξής συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.