Ετικέτες

4.4.16

Συνέντευξη του κ. Ι. Αναγνωστόπουλου στο ιστολόγιο "Ελληνική Ναυς" (Α΄ μέρος)

1. Ερώτηση:

Τι είναι το σωματείο Τάμα του Έθνους, τι πρεσβεύει και ποιοι είναι οι σκοποί του ;

Απάντηση:

Το Τάμα του Έθνους είναι η υπόσχεση – ιερά παρακαταθήκη του θρυλικού Γέρου του Μοριά Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και των άλλων Ηρώων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, που με ελάχιστο εξοπλισμό αλλά ακράδαντο πίστη έκαναν απεγνωσμένο αγώνα για να απελευθερωθούν από τον ανυπόφορο μωαμεθανικό-τουρκικό ζυγό με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος». Και υποσχέθηκαν να κτίσουν ένα Ναό στο όνομα του Ελευθερωτού Σωτήρος Χριστού, όπου εγκατασταθεί η Πρωτεύουσα του Νέου Κράτους.

Για την πραγματοποίηση αυτού του μνημείου δοξολογίας, ευχαριστίας, ευγνωμοσύνης και λατρείας στον Ελευθερωτή Σωτήρα Χριστό, δηλαδή του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος του Τάματος του Έθνους, επιστράτευσα εκατοντάδες φίλους και συστήσαμε το «Σωματείο οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους» το 2008.
Εκτός από την παράδοση από γενεά σε γενεά, τούτο έχει επισημοποιηθεί με το Η΄ Ψήφισμα της Τετάρτης Εθνοσυνελεύσεως στο Άργος (31.7.1829) και υπεγράφη και υπό του ανεπανάληπτου Εθνάρχου Ιωάννη Καποδίστρια. Δυστυχώς έπεσε όμως θύμα μίσους των εχθρών της Ελλάδος και εφονεύθη. Έτσι δεν ηδυνήθη να το πραγματοποιήσει.
Τὰ Βασιλικά Διατάγματα από 25.1.1834 (ΦΕΚ 5/29.1.1834) και 3.4.1838 (ΦΕΚ 12/11.4.1838) ρητώς ορίζουν να γίνει τούτο στην Αθήνα.
Έγιναν διάφορες προσπάθειες για τη πραγματοποίηση του, το 1891 (Α. Ζαΐμης), το 1910 (Ε. Βενιζέλος). Το 1969 εξεδόθη το Νομοθετικό Διάταγμα 320 (ΦΕΚ  206 Α /18.10.1969), το οποίο απεφάσιζε την ανέγερση του Τάματος του Έθνους στην Αθήνα, στο Αττικὸ Άλσος, προσπάθεια όμως πού επίσης δυστυχώς δεν τελεσφόρησε.
Το Τάμα αυτό εδώ και 186 χρόνια δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε...

Μέσω δελτίων τύπου, διαδικτύου, εφημερίδων, περιοδικών, ομιλιών εκδηλώσεων, προσωπικών επαφών, παντού γνωστοποιούμε το θέμα και ζητούμε συμπαράσταση.
Η φωνή μας είναι το περιοδικό μας «ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ», το οποίο αποστέλλουμε δωρεάν κάθε 3 μήνες σε 60.000 παραλήπτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να το λαμβάνει, ας μάς τηλεφωνήσει στo 210-3254321.
Επίσης οι φίλοι μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς από την ιστοσελίδα μας www.fotgrammi.gr, τα Facebook: Oι Φίλοι του Τάματος του Έθνους και Φωτεινή Γραμμή και Twitter: @PANEL_TAMA.

Το μνημείο αυτό (Μεγαλοπρεπής Ναός και αναμνηστικές στήλες προς τιμή  των Ελλήνων και Φιλελλήνων) φρονούμε ότι επιβάλλεται να είναι σε θέση λίαν περίοπτη και δεσπόζουσα.
Έχουμε «οργώσει» την Αττική. Κατά την γνώμη των ειδικών αρχιτεκτόνων μηχανικών, των γραμμάτων και εν γένει ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης, η πλέον ενδεδειγμένη θέση είναι το Αττικό Άλσος. Δεν ζητούμε και τα 594 στρέμματά του, αλλά μόνον 50 και αυτά τα απαιτούμε από την Πολιτεία.  Δεύτερη επιλογή προκρίνεται το Ριζάρειο Άλσος και τρίτη το ανενεργό στρατόπεδο  301  στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.
Αναλαμβάνουμε όχι μόνο όλα τα έξοδα κατασκευής του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος του Τάματος αλλά ακόμη την εν συνεχεία μισθοδοσία του προσωπικού και την συντήρηση των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.
Επί πλέον, το 20% των καθαρών εσόδων του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος του Τάματος του Έθνους θα διατίθεται συμβατικά σε ειδικό λογαριασμό, για εξοπλισμό σχολείων και συσσίτια μαθητών και για αναστήλωση ιστορικών Ιερών Ναών και Μονών.
Με τα υπόλοιπα, με αυστηρή χρηστή διοίκηση του Προσκυνήματος, δηλαδή την Διοικούσα Επιτροπή του και το Γνωμοδοτικό του Συμβούλιο, όπου Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Αντιπρόεδρος ένας Μητροπολίτης από την Αττική και μέλη άλλοι 3 Μητροπολίτες και με άκρα ανιδιοτέλεια, υπό τον ελέγχον μιας αυστηρότατης Εξελεγκτικής Επιτροπής θα κτίζονται Ορφανοτροφεία, Γηροκομεία και λοιπές Στέγες αγάπης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που δεν θα λαμβάνουν τα ονόματα των δωρητών, αλλά θα ονομάζονται «Βασιλειάδες».

Το «Τάμα του Έθνους», μνημείο Δοξολογίας, Ευγνωμοσύνης, Παρακλήσεως προς τον Θεάνθρωπο Χριστό, δεν πρέπει να είναι ένα Μουσείο, αλλά «ζωντανός» οργανισμός, η φωνή του οποίου θα φθάνει στα πέρατα της γης. Η ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού με ευρύχωρα προσκτίσματα απαιτεί την αρμονική – αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους, και την εθελοντική προσφορά των Ελλήνων όλου του κόσμου. Ο ελληνικός λαός, κατεξοχήν φιλότιμος λαός, αν διαπιστώσει ότι στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, πιστεύουμε ότι θα συνδράμει με μεγάλη ευχαρίστηση για την υλοποίησή του. Διότι, επαναλαμβάνουμε, σημασία δεν έχει αν δίνει κανείς κάποια προσφορά, αλλά αν αυτή διατίθεται σωστά και αξιοποιείται κατάλληλα και το τελευταίο «δίλεπτο της χήρας» και αν δεν την οικειοποιούνται επιτήδειοι «αετονύχηδες», όπως συνηθίζεται . . .
Ακόμη και τα παιδιά θα στερούνται το κουλούρι τους, για να μας συνδράμουν, όταν βλέπουν έργα και όχι μόνο λόγια, ως είθισται.

Όλοι οι ομόδοξοι λαοί εκπλήρωσαν το Τάμα τους προς τον Σωτήρα Χριστό. Για παράδειγμα, οι Σέρβοι, που και πρόσφατα δεινοπάθησαν σκληρά, ακόμη και κατά την διάρκεια των εγκληματικών ενεργειών των νατοϊκών δυνάμεων, έχτισαν το μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Οι Ρώσοι ξανάχτισαν στη Μόσχα το Ναό της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είχε ανατιναχθεί από τους μπολσεβίκους. Οι ορθόδοξοι Πολωνοί μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Μπιαλιστόκ. Οι Γεωργιανοί παρόμοια περίτεχνο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα κλπ. Είναι πολύ μεγάλη ντροπή και αίσχος για μας να αδρανήσουμε περισσότερο.

Καλούμε όλους τους Έλληνες, πού σκέπτονται σωστά και εθνικά, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του «Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών» να εγγραφούν στο Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» και, χωρίς ιδιοτέλεια όλοι μαζί, με απόλυτη διαφάνεια, να αγωνιστούμε για την υλοποίηση του ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, του τάματος όλων των Νεομαρτύρων και Εθνομαρτύρων και ηρώων του 1821. Το ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ αποτελεί μνημείο δοξολογίας, ευγνωμοσύνης και παρακλήσεως προς τον Θεάνθρωπο Χριστό.
συνεχίζεται (το Β΄ μέρος θα αναρτηθεί την Τρίτη 5/4/16 στις 12:00)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.