Ετικέτες

25.5.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ RODRIGUES ΕΛ ΧΟΥΡΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ» ΨΥΧΙΚΟ 19.5.2016 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»



Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Δημήτριε Ελ Χούρυ, με συγκίνηση και προσμονή η Ελληνική Ναύς σας καλωσορίζει στην Ελλάδα με αφορμή την πρόσκληση, που σας έγινε από το Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών για την γιορτή του Αγίου Νέου Οσιομάρτυρος Παύλου στον Ναό, που ανήγειρε το Ίδρυμα στην Αροανία Καλαβρύτων και από το Τάμα του Έθνους, του οποίου γνωρίζουμε ότι είσθε και μέλος, ως εκπρόσωπο και Πρόεδρο του Ελληνορθόδοξου κόμματος της Εγγύς Ανατολής.
 Θα θέλαμε καταρχήν να μας δώσετε το ιστορικό σας στίγμα σε μία ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που άλλοτε το Ελληνορθόδοξο στοιχείο είχε μία ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Είμαι ο Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury, είμαι δικηγόρος από την περιοχής της χώρας της Τριπόλεως του Λιβάνου που λέγεται κούρα από την ελληνική λέξη χώρα. Είναι η περιοχή, όπου κυρίως ο πληθυσμός είναι Ορθόδοξος σχετικά με όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βαπτίστηκα ως Δημήτριος. Είμαι από οικογένεια ρωμαίϊκη ορθόδοξη και μάλιστα ο παππούς μου ήταν πρεσβύτερος και πνευματικός δικαστής του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου.
Ιδρύσαμε το κόμμα και το ονομάσαμε «Καθ᾿ ημας Ανατολή» και ξεκινήσαμε με την νεολαία. Με το πέρασμα του χρόνου εντάχθηκαν στο κόμμα μας αρκετοί Καθηγητές, Δικηγόροι, Γιατροί και τέως Βουλευτές του Κοινοβουλίου. Το κόμμα μας καλύπτει όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, δηλαδή την Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Η σχέση μας με την Ελλάδα δεν είναι σχέση προσωρινή ή τωρινή. Η σχέση είναι από 1500 χρόνια π.Χ. Όταν για παράδειγμα ο Κάδμος, που είναι παιδί της Ξυδώνος και μετά έμεινε στην Θήβα, εδώ στην Ελλάδα. Η Χριστιανική Ελληνική γραμματεία του Μεγάλου Χρυσοστόμου και του Ιωάννου Δαμασκηνού ήταν γραμματεία από τέκνα της Συρίας και της περιοχής. Ο Άγιος Γεώργιος, που τιμάται από τους Έλληνες και παίρνουν οι Έλληνες το όνομά του ως προστάτη και Άγιο είναι γέννημα της Παλαιστίνης και μαρτύρησε στην ίδια την Βυρηττό.
Και εάν θέλουμε να διαβάσουμε την ιστορία του Έθνους μας, του Γένους μας, μπορούμε να διαβάσουμε μία ιστορία άνω των 1000 ετών. Είναι ενιαία η ιστορία μας, του Γένους μας, δηλαδή το γένος των Ρωμιών της Ανατολής έχει την ενιαία ιστορία με τους Ελλαδίτες Έλληνες τους σημερινούς.  Για τον λόγο αυτό εμείς παρομοιάζουμε την σχέση των Ρωμιών Ορθοδόξων της Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα με εκείνη την σχέση που έχουν οι Πόντιοι με την Ελλάδα, την σύγχρονη Ελλάδα, και τους Ίωνες της Μικράς Ασίας με την Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Δηλαδή με λίγα λόγια η αρχαία Ελληνική γραμματεία γίνεται καθέδρα να πατήσει το Ελληνορθόδοξο.


Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Βεβαίως υπάρχουν ιστορικοί, οι οποίοι λένε, αυτό είναι θεολογικό, ότι εάν δεν ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, δεν θα υπήρχε προετοιμασία για τον ερχομό του Χριστού, αυτή είναι θεολογική θέση, και τους αρχαίους Έλληνες, είναι Χριστιανοί προ Χριστού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Έχοντας λοιπόν αυτήν την ιστορική αυτογνωσία για την καταγωγή σας, ποια είναι η αποστολή του κόμματός σας, τι προβλήματα και αντιξοότητες αντιμετωπίζετε στην δύσκολη και πολύπαθη χώρα της Εγγύς Ανατολής ;

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Το κόμμα μας προβαίνει σε δύο κατευθύνσεις.
Αφυπνίζει τους νέους Ρωμιούς, τη νεολαία δηλαδή, την ρωμαϊκή νεολαία της περιοχής. Κάνουμε διαλέξεις, εκδηλώσεις.
Το δεύτερο είναι, πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλλίτερο μέλλον για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Πάνω στο θέμα αυτό και μελετώντας τις προτάσεις για το μέλλον της Συρίας υποβάλλαμε στον Λαμπρόφ, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την τελευταία επίσκεψη μου στην Ρωσία, το τι πρέπει να γίνει, για να προστατευθεί η ορθόδοξη παρουσία στην Συρία με την τροποποίηση του Συντάγματος της Συρίας, ώστε να προφυλάσσεται αυτή η παρουσία στην περιοχή. Παράδειγμα, προτείναμε να καταργηθεί το άρθρο 2 του Συντάγματος της Συρίας, που προβλέπει ότι το θρήσκευμα του αρχηγού του Κράτους είναι το Ισλάμ, ζητήσαμε να καταργηθεί, ώστε να υπάρχει η ισονομία και η ισοτιμία των πολιτών της Συρίας.
Ζητήσαμε επίσης να καταργηθεί αυτό που αναφέρεται ότι η ταυτότητα των Σύρων είναι η αραβική. Όχι δεν συμφωνούμε, δεν είναι αραβική, είναι πολυπολιτισμική η Συρία, υπάρχουν πολλά έθνη και πολλοί πολιτισμοί. Ζητάμε στην Συρία να υπάρχει ο πολυκομματισμός, ώστε οι Χριστιανοί να έχουν τα κόμματά τους. Ζητήσαμε στην Συρία, παράλληλα με το Κοινοβούλιο να υπάρχει η Γερουσία, στην οποία να αντιπροσωπεύονται όλες οι πολιτισμικές ταυτότητες. Το μόνο κόμμα που έκανε προτάσεις για το μέλλον της Συρίας ήταν το δικό μας το κόμμα. Τα άλλα κόμματα το μόνο αίτημά τους είναι πώς να φύγει ο Ασάντ από την Συρία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Ποιοι είναι σήμερα οι κύριοι διαμορφωτές της γεωπολιτικής σκακιέρας στην περιοχή, που αποσκοπούν και πως επηρεάζεται το ρωμαίϊκο στοιχείο από αυτές τις ανακατατάξεις, που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής; 

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Όποιος διαβάζει την ιστορία της περιοχής και διαβάζει την πολιτική ιστορία της περιοχής διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες, αν θέλουμε να μιλήσουμε γεωπολιτικά. Αυτοί που παίζουν στην περιοχή παραδοσιακά ήταν οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί. Πρόσφατα φάνηκε και διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία ήθελε να μπει σε αυτή την γραμμή. Εγώ πιστεύω, ότι όλα τα προβλήματα της περιοχής προέρχονται από την επιθυμία της Τουρκίας να επανέλθει στην περιοχή. Η Τουρκία επιθυμεί να εκριζώσει όλα τα καθεστώτα τα σημερινά της περιοχής και να φέρει άλλα καθεστώτα, που να είναι πιστά στο καθεστώς της Τουρκίας. Αναφέρω εδώ ότι μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ και επικράτηση των αδελφών μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, ο πρώτος που επισκέφθηκε την Αίγυπτο για να συγχαρεί τους αδελφούς μουσουλμάνους ήταν ο Ερντογάν. Και αυτό που γίνεται σήμερα στην Συρία διαπιστώνεται με βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν είναι εκείνος που ενισχύει με πολεμικό υλικό τις ομάδες τις ανατρεπτικές, τις τρομοκρατικές των ισλαμιστών.
Πως κατόρθωσαν και κυριάρχησαν οι ισλαμιστές στις περιοχές τις όμορες με την Τουρκία ;  Γιατί όταν απήχθησαν οι Ορθόδοξες μοναχές της Αγίας Θέκλας, οι μόνοι οι οποίοι μπόρεσαν να επιβληθούν και να απελευθερώσουν τις μοναχές ήταν οι Τούρκοι ;
Γιατί, όταν απήχθησαν Λιβανέζοι σιΐτες από τους Τούρκους στην περιοχή της Βόρειας Συρίας Αζάζ, μόνο οι Τούρκοι κατόρθωσαν και απελευθέρωσαν, αφού οι σιΐτες του Λιβάνου αιχμαλώτισαν έναν πιλότο Τούρκο ;
Και πως πετύχαμε την απελευθέρωση των Ορθόδοξων μοναχών ; Έγινε η απελευθέρωσή τους αφού ξεκινήσαμε εμείς εκστρατείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Βυρηττό και έξω από τα κέντρα τούρκικων συμφερόντων στο Λίβανο και στην Αμερική και σε άλλες χώρες της διασποράς. Μόνο τότε απελευθερώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι εκείνη, η οποία παίζει ρόλο στην τρομοκρατία. Πέρυσι με την επέτειο του ενός αιώνα από την γενοκτονία των Αρμενίων, όταν έγιναν συγκεντρώσεις, μαζευτήκανε οι σουνίτες φανατικοί του Λιβάνου, της περιοχής εκείνης, όπου η πλειοψηφία είναι σουνίτες και ύψωσαν 15.000 σημαίες Τουρκίας στο Λίβανο.
Αυτό λοιπόν είναι σαφές, ότι αυτό που γίνεται είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να επιβληθεί στην περιοχή εκτοπίζοντας τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς. Μελετώντας τα γεγονότα, διαπιστώνουμε ότι ό,τι υποφέρουν σήμερα οι Χριστιανοί της Συρίας, είναι τα ίδια δεινά, που υπέστησαν οι Πόντιοι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Πως βλέπετε την στάση του Ισραήλ;

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Βεβαίως εμείς διαπιστώνουμε ότι το Ισραήλ είναι το κράτος που επικαρπούται την ωφέλεια από τα γεγονότα της περιοχής. Στην πολιτική πιστεύουμε στην θεωρία ότι όταν ο εχθρός σου συγκρούεται με ενδοσυγκρούσεις αυτό συμφέρει εσένα. Και βλέπουμε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται καλά τα γεγονότα της περιοχής. Και έχει το δικαίωμα αυτό, διότι τα κράτη προσέχουν το συμφέρον το δικό τους. Αλλά διερωτάται κανείς, γιατί οι Άραβες δεν το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα ;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Γνωρίζουν οι Τούρκοι που είναι οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες σήμερα και τι έχουν γίνει;

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Ίσως είμαστε εμείς οι μόνοι, οι οποίοι προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε το θέμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Έχουμε πρόσφατα πληροφορίες και μάλιστα έκανα δηλώσεις στην Ρωσία σε μία δημοσιογραφική συνέντευξη, αυτός που κατηγορείται για την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών είναι ένας Ρώσος μουσουλμάνος δηλαδή ο Ἀμπντερ Αχμανόφ. Είναι από τους τζιχαντιστές, που πολεμούν στην Συρία. Πήρε τους δύο Μητροπολίτες από κάπου στα σύνορα της Συρίας με την  Τουρκία και από  πληροφορίες ,  ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Ἀμπντερ Αχμανόφ, και τον ανέκριναν και ομολόγησε με λεπτομέρειες τι είχε συμβεί. Αυτό που ζητάμε τώρα εμείς είναι οι τούρκικες αρχές ή να πληροφορήσουν τον κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη τον Πατριάρχη Ιωάννη τον 10ο της Αντιοχείας ή να κοινοποιήσουν, να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ανακρίσεων.
Από τις πληροφορίες, πού έχουμε, δήλωσε ο Ἀμπντερ Αχμανόφ ότι είχε συνεργασία και επαφή με αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό δεν θέλουν να φανερώσουν το περιεχόμενο. Η καταδίκη του δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της απαγωγής, τον καταδίκασαν, όπως είπαν και δήλωσαν, διότι ανήκε σε απαγορευμένη οργάνωση, σε παράνομη οργάνωση. Είναι μία τιμωρία τίποτα, ελάχιστη.

Ευχόμαστε να είναι ζωντανοί. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία, που να μας επιβεβαιώνει αν ζούνε ή αν έχουν σκοτωθεί. Αυτή η ασάφεια είναι από την Τουρκία. Γιατί ; Η ασάφεια ασκείται από την Τουρκία για να εκβιάσει το Πατριαρχείο Αντιοχείας να πάρει μέτρα ή στάσεις, που να συμφέρουν την Τουρκία. Θέλετε αυτό; Να κάνουμε αυτό.

Αν υπάρχουν άνθρωποι, που ξέρουν κάτι περί της τύχης των δύο Μητροπολιτών πρέπει να ενεργοποιηθούν. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο δείχνουν την Τουρκία.

Όσοι ξέρουν κάτι το δηλώνουν, είτε στον ίδιο τον Πατριάρχη, είτε στις μυστικές υπηρεσίες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Με την ευκαιρία της επισκέψεώς σας στην μητέρα Ελλάδα, ως γνήσιοι Ακρίτες της Μέσης Ανατολής, τι θα προσδοκούσατε ως στήριξη και ως βοήθεια;

Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury
Είναι η 2η επίσκεψή μου στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Τάματος του Έθνους. Τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Βεβαίως αναμένουμε πολλά από τις σχέσεις αυτές.
Εμείς αναμένουμε και προσδοκάμε και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να μάθουμε κάτι για τους απαχθέντες. Να μας βοηθήσει η ελληνική επικράτεια, το ελληνικό κράτος και οι οργανώσεις οι ελληνικές, για να μπορούμε να αφυπνίσουμε την ρωμαίικη κοινότητα, ώστε να ξυπνήσει και να ξαναζωντανέψει την ρωμαίικη συνείδηση. Για παράδειγμα εμείς έχουμε υπόψη την ίδρυση ενός ρωμαίικου πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου, όπου θα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και την αναμένουν με ενθουσιασμό πολλοί νέοι.
Λοιπόν απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προσέχει πολύ, να δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στο πρόβλημα της μετανάστευσης, είτε νόμιμης είτε παράνομης, διότι αυτοί, που έρχονται εδώ, μέσα τους υπάρχουν και τρομοκράτες. Αφήστε την χώρα των Ρωμιών για τους Ρωμιούς. Ιδιαίτερα σήμερα το λέμε αυτό και πρέπει να το ενθυμούμαστε, σήμερα που είναι η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων. Διότι τότε στην Μικρά Ασία και στην Ιωνία, όταν ανοίξαμε τα σύνορά μας, ήρθαν οι ξένοι και στο τέλος έγιναν περισσότεροι από εμάς, εκδιωχθήκαμε, και όταν κήρυξαν το τζιχάντ εναντίον μας νίκησαν, μας έδιωξαν και τελειώσαμε εμείς και έγινε η γενοκτονία. Για αυτόν τον λόγο σας παρακαλούμε να πάρουμε ζωντανά παραδείγματα από το παρελθόν, τι έχει συμβεί και ιδιαίτερα σήμερα 19 Μαΐου, που είναι η γενοκτονία, η επέτειος, να πούμε στους προγόνους μας, που μαρτύρησαν ή εγκατέλειψαν την πατρώα γη τους ότι το μέλλον των παιδιών μας δεν θα είναι όμοιο με το μέλλον των παιδιών των Ποντίων, που ξεριζώθηκαν από την χώρα τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ
Ως επίλογο, λοιπόν, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους απανταχού Ρωμιούς για την μητέρα Ελλάδα, η οποία πλήττεται από τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε προσφυγικό επίπεδο;

Κ. Δημήτριος Rodrigue Εl Khoury

Το μήνυμά μου είναι αυτό που είπα και παραπάνω.


Ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο κ.Ευθύμιο Άσσο Καθηγητή συγγραφέα, άοκνο εργάτη του Ελληνισμού , που διετέλεσε χρέη διερμηνέα .


Από την συντακτική ομάδα της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΩΣ 

2 σχόλια:

  1. ΕΥΓΕ ΡΩΜΙΕ ΕΛΛΗΝΑΣ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ , ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ .
    ΕΛΙΑΝ Γ. ΧΑΜΠΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε φίλε και συνοδοιπόρε elian.Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε σε όλη την Ελληνική επικράτεια την ύπαρξη των Ελλήνων τις Εγγύς Ανατολής ώστε να μπουν οι βάσεις,το πλαίσιο για την δημιουργία ενός φορέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τους αδελφούς μας. Μέχρι τότε σε επαφή αδελφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.