Ετικέτες

18.7.16

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ



Το πόσο όμορφη είναι αυτή η χώρα το έχουμε γευτεί όλοι λίγο πολύ. Το πόσο ευλογημένη όμως είναι το έχουμε καταλάβει; Ο Άγιος Παντελεήμονας (παλιά ονομασία Πάτελι) είναι χωριό του νομού Φλωρίνης και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, σε απόσταση 38,6 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, στα σύνορα με τον νομό Πέλλας. Στο χωριό κατοικούν 984 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και υπάγεται στον δήμο Αμυνταίου. Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι κτισμένος στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Εκεί κατοικεί τα τελευταία χρόνια ένας ιερέας πραγματικός μαχητής, ο π. Διονύσιος ο οποίος με δάκρυα στα μάτια μας μίλησε για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας που βρέθηκε στην λίμνη πριν από περίπου 1700 χρόνια.


Όταν η λίμνη υποχώρησε, εμφανίστηκε η εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα στον ιερό ναό του χωριού. 

Ένα χωριό πολύ ευλογημένο περιφραγμένο με εκκλησάκια του Αγίου Πνεύματος, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Γενεθλίου της Θεοτόκου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Το ένα πιο όμορφο από το άλλο, όπου με μία απλά επίσκεψη νιώθεις την ευλογία του Θεού να σε αγκαλιάζει. Πόση ομορφιά Θεέ μου, σ' ένα τόσο μικρό χωριό. Ο π. Διονύσιος μας υποδέχτηκε με αγάπη και μας έκανε να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Ένας ιερέας που δίνει την δική του μάχη, για να σωθεί ό,τι απέμεινε σ' αυτή την πληγωμένη Ελλάδα και δεν φοβάται να βγει μπροστά για τον Χριστό και να δώσει ακόμη και την ζωή του για την Ορθοδοξία και την πίστη μας στον Κύριό μας και αληθινό εν Τριάδι Θεό μας. 


Ελένη Παπαδοπούλου για το ιστολόγιο "Ελληνική Ναυς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.