Ετικέτες

6.2.17

«Τι με κοιτάς; Κάνε τον Σταυρό σου και έμπα μέσα στον φούρνο να το βγάλεις»

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιο ορος παλια

Στην εποχή του Χατζη-Γεώργη περίπου ζούσε και ο θαυμαστός Πατήρ Δανιήλ, ο οποίος έκανε και αυτός θαύματα από αρχάριος ακόμη στην Καλογερική.
Εκείνη την εποχή είχε εντυπωσιάσει πολύ τους ευλαβείς προσκυνητάς, και είχαν δημοσιεύσει μάλιστα ορισμένα θαύματα του σε θρησκευτικά περιοδικά ευλαβείς Ρώσοι.
Αυτά τα λίγα λοιπόν που έμαθα για τον Άγιο Πατέρα και ωφελήθηκα πολύ, θέλω να τα γράψω για να ωφεληθούν και άλλες ψυχές.
Όπως πληροφορήθηκα, η καταγωγή του ήταν από την Ελλάδα, και ήρθε στο Άγιον Όρος γύρω στην Ελληνική Επανάσταση, κατά το 1821. Ο ευλαβής νέος μετά από το προσκύνημα του στην Παναγία την «Πορταΐτισσα» της Ι. Μονής Ιβήρων, πέρασε και από την Μεγίστη Λαύρα, προσκύνησε και τον Άγιο Αθανάσιο και έκανε θερμή προσευχή να τον οδηγήση η Παναγία να βρη ενάρετο Γέροντα, για να υποταχθή, να γίνη Μοναχός. Πήρε λοιπόν τον δρόμο μετά ξένοιαστος και προχωρούσε με εμπιστοσύνη στον Θεό. Όταν πέρασε και την Κερασιά και προχωρούσε για την Αγία Άννα, πήρε άλλο μονοπάτι και βγήκε στο Κελλί του Αγίου Αρτεμίου. Ο Γέροντας εκεί ήταν πολύ ευλαβής και μεγάλος αγωνιστής, προικισμένος με πολλές αρετές, γι’ αυτό και τον ανέπαυσε.
Οι άλλοι Πατέρες από τα γύρω Κελλιά, που έβλεπαν τον νεαρό δόκιμο να αγωνίζεται ίσια με τον Γέροντα του, ανησυχούσαν κάπως και έλεγαν στον Γέροντα να τον προσέχη λίγο και να τον οικονομάη, γιατί είναι νέος και έπεσε απότομα στην άσκηση. Αλλά ο Γέροντας έλεγε:
-Μην ανησυχήτε, γιατί ξέρω τι άνθρωπο έχω.
Μέσα σε λίγο διάστημα ο νέος έγινε Μοναχός και ονομάσθηκε Δανιήλ. Έφτασε δε σε πνευματικά μέτρα, γιατί ήταν αγνός όχι μόνο στο σώμα και στην ψυχή αλλά και στο νου, διότι πάντα είχε καλούς λογισμούς, και στην καρδιά του την καθαρή κατοικούσε ο Χριστός.
Κάποτε, λοιπόν, είχαν ανάψει τον φούρνο, για να ψήσουν ψωμί και να κάνουν παξιμάδι. Εκεί που σκόρπιζε τα αναμμένα κάρβουνα με το σεντράκι (μακρύ ξύλο, που έχει στην άκρη ένα γυριστό σίδερο), για να πυρωθή όλος ο φούρνος εξ ίσου, από την πολλή φωτιά κάηκε το ξύλο, και έμεινε το σίδερο μέσα στον αναμμένο φούρνο. Ο Πατήρ το είπε αμέσως στον Γέροντα του, για να μη καθυστερήση ο φούρνος, και ο Γέροντας του απαντάει:
-Τι με κοιτάς; Κάνε τον Σταυρό σου και έμπα μέσα στον φούρνο να το βγάλης, να μην καθυστερούμε.
Ο Πατήρ Δανιήλ έκανε τον Σταυρό του και μπήκε μέσα στον αναμμένο φούρνο. Έπιασε το κοκκινισμένο σίδερο με τα χέρια του, χωρίς να κάνη ούτε το παραμικρό έγκαυμα και χωρίς να καή μια τρίχα από τα γένια του! Το σπουδαιότερο δε απ’ όλα ήταν, που ούτε καν του πέρασε λογισμός ότι κάτι έκανε!
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΑΓΙΟΡΕΙΤΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ 
ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.