Ετικέτες

15.10.17

Ο ύμνος του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού


Ο Ιουστινιανός (525-567) ο είναι ένας από τους ένδοξους αυτοκράτορες του Βυζαντίου αλλά και ένας σπουδαίος συγγραφέας και ποιητής.


Στον Ιουστινιανό αποδίδεται το περίφημο δογματικό τροπάριο «Ο μονογενής υιός και λόγος του Θεού». Ο ύμνος αυτός θεωρείται η ορθόδοξη απάντηση του Ιουστινιανού στις κατηγορίες που του είχαν προσάψει για μονοφυσιτισμό. Για το λόγο αυτό το τροπάριο αυτό εκφράζει τα δογματικά πορίσματα των τριών Οικουμενικών Συνόδων Νικαίας, Κωνσταντινουπόλεως και Χαλκηδόνος. Σήμερα ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τον ορθόδοξο λαό. 

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ψάλει σε ήχο β’ τον θεολογικό ύμνο «Ο μονογενής υιός»:

Ὁ μονογενὴς Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ἀθάνατος ὑπάρχων καὶ καταδεξάμενος διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν, σαρκωθῆναι ἐκ τῆς ἁγίας Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας, ἀτρέπτως ἐνανθρωπήσας σταυρωθείς τε, Χριστὲ ὁ Θεός, θανάτῳ θάνατον πατήσας, εἷς ὢν τῆς ἁγίας Τριάδος, συνδοξαζόμενος τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι, σῶσον ἡμᾶς.

Σημείωση ιστολογίου Ελληνικής Νεώς: Να προσθέσουμε ότι πρόκειται για το πρώτο "πιστεύω" που ψέλνεται στην λειτουργία των κατηχουμένων, οι οποίοι μετά το ευαγγέλιο και την δέηση υπέρ αυτών αποχωρούν (αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν στη λειτουργία των πιστών όσοι δεν είναι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί). Έτσι, ο ύμνος αυτός ψέλνεται στη λειτουργία των κατηχουμένων, μιας και περιγράφει συνοπτικά την ομολογία της πίστεως μας, που διαβάζουμε αργότερα στη λειτουργία των πιστών, γνωστή ως "σύμβολο της Πίστεως" ή απλά "πιστεύω" (τότε δεν παρευρίσκονται πλέον οι κατηχούμενοι).


Βασίλειος Χάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.