Ετικέτες

8.2.18

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιδρομές αμερικανικών μαχητικών κατά του Συριακού Στρατού και των Ρώσων – 100 νεκροί και τραυματίες





Περισσότεροι από 100 άνδρες μιας δύναμης η οποία θεωρείται πως πρόσκειται στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σκοτώθηκαν όταν ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι τοπικοί εταίροι του –οι λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)– απέκρουσαν μια ευρείας κλίμακας, συντονισμένη επίθεσή τους αργά το βράδυ της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.


Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και Ρώσοι στρατιώτες και αυτό αν τελικά αποδειχθεί αλλάζει τα δεδομένα και ενδεχομένως να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ο εξαιρετικά βαρύς απολογισμός αυτός υπογραμμίζει τη μεγάλη κλίμακα της επίθεσης. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, τη δύναμη του καθεστώτος συγκροτούσαν «περίπου 500 άνδρες σε έναν μεγάλο, αραιό σχηματισμό, υποστηριζόμενο από πυροβολικό, άρματα μάχης, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και όλμους».

Δεν σκοτώθηκαν ούτε τραυματίστηκαν στρατιωτικοί των ΗΠΑ στη μάχη, ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Aμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, μόνο ένας μαχητής των ΣΔΔ τραυματίστηκε.

«Υποπτευόμαστε ότι οι συριακές φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν εδάφη που είχαν απελευθερώσει οι ΣΔΔ από το Daesh(σ.σ. ακρώνυμο του ISIS στα αραβικά) από το 2014 μέχρι το 2017», κατά τον ίδιο. Οι φιλοκαθεστωτικοί «πιθανόν επεδίωκαν να καταλάβουν πετρελαιοπηγές στη Χουσάμ, μια σημαντική πηγή εσόδων του Ντάες από το 2014 ως το 2017», εκτίμησε ο αξιωματούχος.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ειδοποίησε τη Ρωσία για την παρουσία των δυνάμεων των ΣΔΔ στην περιοχή πολύ πριν αρχίσει την επιχείρηση για την αποτροπή της επίθεσης, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο. «Αξιωματικοί του συνασπισμού βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με Ρώσους ομολόγους τους πριν, κατά τη διάρκεια κι έπειτα από την αποτραπείσα επίθεση», είπε ο μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο συνασπισμός διευκρίνισε ότι στελέχη του βρίσκονταν μαζί με τους μαχητές των ΣΔΔ, μιας συμμαχίας κουρδικών και αραβικών ένοπλων παρατάξεων η οποία δρα στη βόρεια και την ανατολική Συρία, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 8 χιλιόμετρα ανατολικά της γραμμής αποκλιμάκωσης στον Ευφράτη Ποταμό.

«Υπερασπιζόμενος τις δυνάμεις του Συνασπισμού και τους εταίρους του, ο Συνασπισμός διεξήγαγε πλήγματα εναντίον των επιτιθέμενων δυνάμεων για να απωθήσει την επίθεση εναντίον των εταίρων που συμμετέχουν στην αποστολή του Παγκόσμιου Συνασπισμού για να ηττηθεί το Daesh», κατά την ανακοίνωση.

Ως «εχθρική πράξη» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό ο Φράνζ Κλίντεβιτς που είναι μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Οι ενέργειες του αμερικανικού συνασπισμού δεν συνάδουν με την εφαρμογή του δικαίου. Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για εχθρική ενέργεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

O Διοικητής των SDF παραδέχεται πως καταστράφηκαν πάνω από 20 οχήματα του συριακού Στρατού, 9 άρματα μάχης και πα΄νω από 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.