Ετικέτες

18.2.18

Καθαρά Δευτέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για Καθαρά Δευτέρα

Καλή Σαρακοστή!
Καλό Στάδιο!


Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα και είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι ημέρα αργίας και αυστηρής νηστείας (ξηροφαγίας). Για την ακρίβεια, όλη η πρώτη εβδομάδα καλείται Καθαρή Εβδομάδα. Η νηστεία βέβαια συνεχίζεται όλη την Τεσσαρακοστή. 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τις καθημερινές τρώμε άλαδο φαγητό, ενώ το σαββατοκύριακο λαδερό (υποχρεωτικά!). 

Από τα ασκητικά του Αββά Δωροθέου (ΙΕ΄ διδασκαλία): Οι ημέρες νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής είναι 5x6=30 (5 καθημερινές επί 6 εβδομάδες). Τα Σαββατοκύριακα δεν μετράνε, διότι καταλύεται οίνος-έλαιο. Αν σε αυτές τις 30 ημέρες προσθέσουμε τις 6 ημέρες της Μ. Εβδομάδας (Μ. Δευτέρα έως και Μ. Σάββατο) και τη "μισή" νύκτα της Λαμπρής (μιας και η θ. λειτουργία λήγει στο "μέσο" της νυκτός της Κυριακής του Πάσχα), τότε το σύνολο είναι: 30+6+0,5=36,5 δηλ. το 1/10 των 365 ημερών του χρόνου. Αυτή είναι η "δεκάτη", που μας καθιέρωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνει αφορμή να καθαριστούμε από τις αμαρτίες  που κάναμε ολόκληρο τον χρόνο και να οδηγηθούμε στη μετάνοια. 

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι επιτρέπεται κατάλυση ιχθύος την 25η Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και κατάλυση οίνου-ελαίου στις 9/3 και στις 26/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.