Ετικέτες

12.3.18

Δραματική η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 και το 2018

Σχόλιο: Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση της οικονομίας και οι πολιτικοί αλήτες μας την κρύβουν έντεχνα.
Την πλήρη κατάρρευση της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 και την εκτίμηση ότι η ίδια κατάσταση θα ακολουθήσει και το 2018 πάντα σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού κατέγραψε και εκτιμά αντίστοιχα η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.
Πιο αναλυτικά, μετά την προσγείωση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 1,6% που είχε εκτιμηθεί στον κρατικό προυπολογισμό για το έτος 2017 στο 1,35%, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν την τεράστια κατάρρευση της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης.
Πιο συγκεκριμένα η ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή οι δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων,  υποτίθεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών θα αυξανόταν κατά 0,9% το 2017 και 1,2% το 2018.
Οι πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αλλάζουν πλήρως την εικόνα, καθώς δίνουν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μόλις 0,1% για το 2017 και 0,5% για το 2018, αφού προφανώς οι πρόδρομοι δείκτες που έχει στη διάθεση του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν επιβεβαιώνουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν λογικό επηρέασε την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ προς τα κάτω και για αυτό το λόγο το ποσοστό της αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε από 1,6% που είχε υπολογιστεί νωρίτερα στο 1,35% σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΑΤ.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι αρχικά η αύξηση του ΑΕΠ είχε υπολογιστεί να είναι μεγαλύτερη άνω του 2% όπως ισχυριζόταν δημοσίως και ο πρωθυπουργός.
Όμως η καταιγίδα των φόρων και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την επενδυτική άπνοια με τους μόνους τομείς της οικονομίας να κινούνται θετικά τον τουρισμό και τις εξαγωγές, οδήγησε τελικά την ελληνική οικονομία σε χαμηλότερους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και αυτούς που υπολόγιζε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 2018, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά  0,5% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,2%….
Όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το έτος 2018 αυτός θα αυξηθεί κατά 2,3% από 2,4% που αναμενόταν, ενώ η Κομισιόν είχε εκτιμήσει ότι θα αυξηθεί κατά 2,5%.
Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια οι σημερινές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2019 εξακολουθεί να υπολογίζεται στο 2,5%, καταγράφοντας πτώση όμως τα επόμενα χρόνια με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά το 2,3% το έτος 2020,  κατά 2,1% το έτος 2021 και κατά 1,8% για το 2022 αντιστοίχως.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στις τελευταίες προβλέψεις του για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2022 θα είναι  μόλις 1%.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.