Ετικέτες

6.3.18

Η κατάρρευση των εσόδων φέρνει νωρίτερα το αφορολόγητο των 5.600 ευρώ

Η κατάρρευση των εσόδων φέρνει νωρίτερα το αφορολόγητο των 5.600 ευρώ

Σχόλιο: Έτσι ,για να μη ξεχνιόμαστε με ποιους έχουμε να κάνουμε!

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Κάτι περισσότερο από ορατό είναι το ενδεχόμενο το αφορολόγητο όριο να εφαρμοστεί νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2019 καθώς τα αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού που έχουν πλέον και οι δανειστές στα χέρια τους δείχνουν ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κατέρρευσαν το 2017. Και όχι μόνο παρουσίασαν σημαντική πτώση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει το σκηνικό το 2018 καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα του 2017, ενώ είναι αμφίβολο εάν οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (κατασχέσεις, ρυθμίσεις) θα συνεχίσουν να «δίνουν» στα ταμεία του δημοσίου, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Η «Βόμβα» του 2017 ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν ενόχλησε την κυβέρνηση να μοιράσει χρήματα για επικοινωνιακούς λόγους, και δεν πρόκειται να κλείσει αλλά αντίθετα το πιθανότερο είναι να διευρυνθεί, εκτός και αν κατά το τρέχον έτος η ανάπτυξη (η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η κρατική μέσω των φόρων) συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής που δείχνουν την κατάρρευση των εσόδων που ενδεχομένων να φέρει νωρίτερα το αφορολόγητο των 5.600 ευρώ:

1. Δικαστικές αποφάσεις και απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δημιούργησαν τρύπα ύψους 340,6 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του προηγούμενο έτους. Όπως προκύπτει από την έκθεση της φορολογικής διοίκησης, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία αποτελούν το 97,49% των εσόδων από φόρους στην ακίνητη περιουσία, εμφανίζονται μειωμένα κατά 340,6 εκατ. ευρώ (έσοδα 3,02 δισ. ευρώ το έτος 2017 έναντι 3,36 δισ. ευρώ το έτος 2016). Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων ακινήτων και σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που μείωσαν τις τιμές ζώνης των ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές (Ψυχικό κ.α.) επί των οποίων υπολογίζεται ο φόρος. Η εξέλιξη αυτή όμως δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς φέτος θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες. Στην περίπτωση που από τις νέες τιμές προκύψουν μεγάλες μειώσεις, ενδεχομένως η τρύπα των 340 εκατ. ευρώ (και το 2018 απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι από τον ΕΝΦΙΑ) να μεγαλώσει. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

2. Από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα. Η αποθεματοποίηση στην οποία προχώρησαν οι οικονομικούς φορείς εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων που έγιναν στους ΕΦΚ δημιούργησαν τρύπα ύψους 440 εκατ. ευρώ

3. Από τον Ειδικό Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο όπου οι εισπράξεις πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 107,19 εκατ. ευρώ ή κατά 69,87% και διαμορφώθηκαν σε 46,23 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες προήλθαν από την μείωση των συντελεστών στους οικιακούς και μεγάλους εταιρικούς καταναλωτές.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.