Ετικέτες

17.8.18

Μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος προκαλεί τρόμο στο State Department: Πρόκειται για διαστημικό όπλο;


Ένας μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος, που επιδεικνύει «πολύ αφύσικη συμπεριφορά», έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, αποκάλυψε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι υποψίες για ανάπτυξη διαστημικών όπλων αυξάνονται ενώ σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι όπλα τέτοιας τεχνολογία μπορούν να προκαλέσουν με διακριτικό τρόπο ανεπανόρθωτες βλάβες.

«Δεν ξέρουμε με σιγουριά τι είναι και δεν υπάρχει τρόπος να το εξακριβώσουμε», δήλωσε η Ιλίμ Πομπλέτ, σε συνέδριο στην Ελβετία. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε φόβους ότι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν το εν λόγω αντικείμενο είναι όπλο.

Η Ρωσία αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες που βασίζονται σε υποψίες».

Ο εν λόγω δορυφόρος εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. «Η συμπεριφορά του είναι αντιφατική με τα όσα έχουμε δει έως τώρα από επιθεωρήσεις σε τροχιά ή διαστημικές επιχειρησιακές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων άλλων δραστηριοτήτων ρωσικών δορυφόρων επιθεώρησης», τόνισε η Πομπλέτ.

«Οι ρωσικές προθέσεις, σε ό,τι αφορά αυτό τον δορυφόρο είναι ασαφείς και προφανώς αποτελούν μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», συμπλήρωσε, επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Διαστημικής Δύναμης της Ρωσίας, ο οποίος είχε πει ότι η υιοθέτηση «νέων πρότυπων όπλων», είναι ο βασικός στόχος αυτού του Σώματος.

Η Πομπλέτ ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες πως η Ρωσία αναπτύσσει όπλα κατά των δορυφόρων.

Τα διαστημικά όπλα μπορεί να σχεδιαστούν για να προκαλέσουν ζημιές με πιο διακριτικό τρόπο από τα παραδοσιακά όπλα, εξήγησε η Αλεξάντρα Στίκινγκς, ερευνήτρια- αναλύτρια στο Royal United Services Institute. «Τέτοια όπλα μπορεί να περιλαμβάνουν λέιζερ ή συχνότητες μικροκυμάτων, που θα μπορούσαν απλά να προκαλέσουν παύση λειτουργίας σε ένα δορυφόρο για κάποιο διάστημα, ή να τον απενεργοποιήσουν μόνιμα, χωρίς να τον καταστρέψουν», σημείωσε.

Όμως, είναι δύσκολο να ξέρει κάποιος αν τέτοια τεχνολογία είναι διαθέσιμη, καθώς τέτοιες πληροφορίες για τις διαστημικές δυνατότητες είναι απόρρητες, συμπλήρωσε η αναλύτρια. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποια παρέμβαση στο διάστημα ήταν εσκεμμένη, μια εχθρική ενέργεια από κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Γενικότερα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για τεχνολογικές προόδους από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Αν και τα διαστημικά συστήματα των Η.Π.Α. έχουν ιστορικά διατηρήσει ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά των πιθανών αντιπάλων, αυτοί οι πιθανοί αντίπαλοι τώρα αναπτύσσουν ενεργά τρόπο να αρνηθούν το πλεονέκτημά μας στο διάστημα σε μια πιθανή κρίση”

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα διαστημικά στρατεύματά του έχουν λάβει ένα κινητό σύστημα λέιζερ το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Ο ίδιος ο ηγέτης της Ρωσίας ανέφερε ότι τα διαστημικά όπλα είναι «πιο αποδεκτά από πολιτική και στρατιωτική άποψη», δήλωσε η Πομπλέτ.

Ενώ δεν ανέφερε το όνομα του δορυφόρου, οι παρατηρητές έχουν υποθέσει ότι ο δορυφόρος μπορεί να είναι μια σειρά ρωσικών δορυφόρων που ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου 2017. Στις 23 Αυγούστου 2017, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου που έλεγε «Σήμερα, ένα μικρό διαστημικό σκάφος έχει διαχωριστεί από τη διαστημική πλατφόρμα προκειμένου να επιθεωρηθεί η κατάσταση του ρωσικού δορυφόρου. «

Τον Απρίλιο, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) δημοσίευσε μια έκθεση για την εκτίμηση της απειλής του Διαστήματος, η οποία χαρακτήρισε τη διαστημική δύναμη και την αντι-δορυφορική τεχνολογία της Ρωσίας ως μία από τις σημαντικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση επεσήμανε την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης για την ανάπτυξη και λειτουργία αντι-δορυφορικών όπλων και τη χρήση RPO, η οποία συνεπάγεται με τη μετακίνηση ενός δορυφόρου σε στόχο για να το καταστρέψει ή να δημιουργήσει βλάβη, ως μέρος του πλεονεκτήματος της Ρωσίας καθώς συνεχίζει την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Ομοίως, μια έκθεση από το Ίδρυμα Secure World, επίσης από τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι η Ρωσία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις Rendezvous και Proximity Operations ή RPO – την ικανότητα να διαθέτει ένα σύστημα διαστημικών ελιγμών και να αλληλεπιδρά με δορυφόρους άλλων εθνών. Ωστόσο, η έκθεση αυτή σημείωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη” ότι πρόκειται για καταστροφική τεχνογνωσία, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.