Ετικέτες

15.11.18

"Γιατί άλλοι που έκαναν πιο μεγάλες αμαρτίες δε φέρουν ένα σταυρό τόσο βαρύ;"


ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΑΡΡΩΣΤΟ (2)
"Αλλά γιατί άλλοι που έκαναν πιο μεγάλες αμαρτίες δε φέρουν ένα σταυρό τόσο βαρύ;"
Έχω ακούσει από άρρωστο πολλές φορές αυτήν την ερώτηση.
«Γιατί ο Θεός δε μου δίνει βάσανα πιο μικρά. Αυτά δε μπορώ να τα υποφέρω.»

Ο Θεός δεν είναι σαδιστής ο οποίος έχει μερικούς τόνους πόνου και τους ρίχνει στη γη τυχαία. Ο Θεός δεν κάνει λάθος. Ξέρει πάντοτε τι είναι αληθινά χρήσιμο. Ο Θεός επιτρέπει ο άνθρωπος να υποφέρει ακριβως για να καθαρίσει η ψυχή του μ’ αυτόν τον πόνο. Και αν κάποιοι έχουν πολύ δυνατούς πόνους αυτό δε σημαίνει ότι ο Θεός είναι άδικος μ’ αυτούς, αλλά σημαίνει ότι αυτοί οι πόνοι είναι το κατάλληλο φάρμακο για τη ψυχή τους.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι κακοί έζησαν μια ζωή γεμάτη απολαύσεις και υγεία. Ξέρουμε όμως αν αυτοί σώθηκαν; Δε ξέρουμε. Οι αμαρτωλοί που πέθαναν χωρίς να μετανοήσουν έφτασαν στη κόλαση. Δεν είναι δικό μας θέμα να κρίνουμε αν ο Θεός είναι πιο ανεκτικός με άλλους παρά εμάς.
Είμαστε ελεύθεροι να αμαρτήσουμε, είμαστε ελεύθεροι να κρίνουμε τον Θεό. Αλλά σε τι θα μας χρησιμεύσει μια τέτοια ελευθερία;
Ο Απ. Πέτρος μας προτρέπει: «Υποταχθείτε σαν ελεύθεροι από την κακίαν και από κάθε άτοπον και όχι σαν άνθρωποι που έχουν την ελευθερίαν ως πρόφασιν της κακίας και της απείθειας, αλλά σαν δούλοι Θεού» (Α΄ Πετρ. 2,16). Είναι λυπηρό το ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ελευθερία τους λανθασμένα.
Τι κερδίζουμε αν κρίνουμε το Θεό; Θ’ αλλάξουμε την μοίρα μας; Θα λιγοστέψουν οι πόνοι; Αντιθέτως. Και τότε; Αν θέλουμε την σωτηρία μας, τότε δεν πρέπει να κρίνουμε το Θεό.
Ωστόσο πολλές φορές κρίνουμε το Θεό και αφήνουμε την απελπισία να μας νικήσει. Έκανα κι εγώ αυτή την αμαρτία. Κι όχι μια φορά. Με τον καιρό κατάλαβα ότι δεν απαλύνω τον πόνο μου. Προσπαθούσα να παλέψω με το Θεό και μ’ αυτό έδειχνα την ολιγοπιστία μου. Καταλαβαίνοντας το λάθος μου σταμάτησα να παλεύω με τον Θεό, αλλά με τον πειρασμό της απελπισίας. Η μάχη δεν είναι εύκολη αλλά αν ξεκινήσει εγκαίρως οι πιθανότητες νίκης είναι μεγάλες, λέγει ο Αγ. Θεοφάνης ο Έγκλειστος «Η αρρώστια και η υγεία είναι στα χέρια του Θεού, μέσα για τη σωτηρία μας, όταν η μια ή η άλλη χρησιμοποιούνται με πίστη …. Αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν και στο χαμό όταν ο άνθρωπος φέρεται ανάλογα με τις ορέξεις του.»

Από το ομώνυμο βιβλίο του Danion Vasile

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.