Ετικέτες

12.3.19

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Τον Κοτζιά δεν τον χαλάει η “μασκέ αποκριάτικη” συνεκμετάλλευση…



Όσο πιο ξεκάθαρα είναι τα πλεονεκτήματα που αποκτάει η Κυπριακή Δημοκρατία στο πεδίο των ενεργειακών πόρων, τόσο πιο απρόβλεπτη είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή η Άγκυρα, ευρισκόμενη σε σχετική απομόνωση, καταφεύγει σε επιθετικότητα. Πρόκειται σχεδόν για εξαρτημένα αντανακλαστικά. Ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δεν διστάζει να ξεδιπλώσει τις επιδιώξεις του, αλλά χαρακτηρίζει εχθρούς και όσους δεν υποτάσσονται σε αυτές, κάτι που ο Νίκος Κοτζιάς κάνει πως δεν βλέπει.
Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ

Για να μην υπάρξει, μάλιστα, αμφισβήτηση των προθέσεων και της ετοιμότητάς του, προχώρησε σε μία πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια για την εκτεταμένη άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Το πρόγραμμα της ναυτικής άσκησης συμπεριλάμβανε και σενάριο κατάληψης ελληνικής νησίδας. Στο σχετικό τμήμα της άσκησης, μάλιστα, συμμετείχε και το μεγάλο μέρος των μονάδων υποβρυχίων καταστροφών, με σκοπό να προετοιμάσουν την απόβαση των τεθωρακισμένων και του πεζικού.
Μπορεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Άγκυρα να μην έβγαλε τελικά στην θάλασσα τα 103 πολεμικά σκάφη που είχε αρχικά διαφημίσει, αλλά το μήνυμά της παραμένει ξεκάθαρο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχει εξαγγείλει. Αξίζει, βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι η Άγκυρα δεν τόλμησε να παρεμποδίσει τη γεώτρηση της ExxonMobil στο οικόπεδο 10.
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, ότι ως εκ τούτου είναι δική της υφαλοκρηπίδα το ανατολικό Αιγαίο και όλο το βόρειο ήμισυ της τεράστιας θαλάσσιας ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο που ορίζεται στο άξονα Βορρά-Νότου από τα τουρκικά παράλια και τη βόρεια Αφρική και στον άξονα Δύση-Ανατολή από την Κρήτη μέχρι και την Κύπρο. Για την ακρίβεια, όπως μας το έδειξε με τους χάρτες του σημερινού υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η Άγκυρα διεκδικεί και υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ιεράπετρας!
Ο Κοτζιάς κάνει μάθημα στους Έλληνες
Όταν, λοιπόν, συμβαίνουν αυτά, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μάθημα στους Έλληνες από το Φόρουμ των Δελφών να μην είναι «μοναχοφάηδες». «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος…
»Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια –με τις δύο τετραμερείς– και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη.
»Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΤΖΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΑΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.