Ετικέτες

6.4.19

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε εμμέσως ζήτημα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ


Σαφές μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή αν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά των ρωσικών S-400. Στην ομιλία του για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μόσχα.
«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Πενς αναφέρθηκε επίσης σε δήλωση του Ντ. Τραμπ ότι δεν θα παραμείνει άπραγος όταν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».
Μ. Τσαβούσογλου: Δεν παραιτούμαστε από την αγορά των S-400
Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα μέσω του αντιπροέδρου Μ. Πενς ήρθε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροπλάνα F-35.
«Η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια συνεδρίου στο περιθώριο της συνόδου για τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον προτείνοντας να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας η οποία θα φροντίσει ώστε το ρωσικό σύστημα S-400 να μην συνιστά απειλή για τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το ρωσικό σύστημα «δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ» επειδή «είναι για δική μας χρήση», και πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου προτείνουμε στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή – ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ».
Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη πως η Άγκυρα δεν απομακρύνεται από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προχωρώντας στην αγορά του ρωσικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: LIBERAL


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.